Als zelfstandig ondernemer moet je zelf op zoek naar klanten. Een makkelijke manier om aan klanten te komen is door werk te zoeken via een online platform. Hier worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Het platform kan zzp’ers inhuren, maar je kan ook je eigen dienst verkopen. ZO kan je makkelijk en snel gaan werken als zzp'er!
01.
Bereid je voor!
Wil je je aanmelden voor zo’n platform? Dan moet je wel een zelfstandig ondernemer zijn. Je wordt als ondernemer gezien als je bent ingeschreven bij de KVK, inkomstenbelasting betaalt en btw-aangifte doet. Als je via zo’n platform wil werken maar nog niet ingeschreven bent bij de KVK, kan je eerst de Ondernemerscheck doen. Ga je je inschrijven bij de KVK? Check dan wat je hiervoor moet weten.
Als zelfstandig ondernemer moet je zelf je verzekeringen regelen, maar soms wordt je door het platform verzekerd. Dit is meestal alleen een aansprakelijkheidsverzekering. Je krijgt geen uitkering voor arbeidsongeschiktheid, ziekte of werkloosheid, tenzij je hier zelf een verzekering voor hebt.
02.
Welke rechten heb je?
Ga je via een online platform werken? Het is dan belangrijk om te weten waar je op moet letten en welke rechten je hebt. Word je vanuit het platform verzekerd of is het slimmer om zelf een verzekering te regelen? Door je goed voor te bereiden en het nodige van tevoren te regelen, kan je snel aan de slag voor opdrachtgevers!
Check onze story voor een stappenplan en lees het artikel van het Ondernemersplein voor meer info!
03.
Werken als zzp'er als student
Wil je bijverdienen als student? Dat kan ook via een online platform! Net zoals andere ondernemers moet je je inschrijven bij de KVK en voldoen aan de andere voorwaarden voordat je je kan aanmelden. Als je voor 2015 bent begonnen met studeren, moet je wel rekening houden met een bijverdiengrens. Deze grens geldt niet voor studenten vanaf 2015.
04.
Loonbelasting en modelovereenkomst
Als de Belastingdienst heeft besloten dat je geen ondernemer bent, moet je opdrachtgever loonbelasting en sociale premies betalen als hij je inhuurt. Een werkgever kan dan vragen om een modelovereenkomst. Deze kan je downloaden van de website van de Belastingdienst, maar je kan er ook zelf een opstellen. Hierin staat vast dat de opdrachtgever geen extra belastingen of premies hoeft te betalen en dat je niet in vaste loondienst gaat. Als je zelf een modelovereenkomst maakt, moet je hem wel laten beoordelen door de Belastingdienst.
05.
Ga aan de slag via een online platform!
Via een online platform kan je als freelancer makkelijk aan nieuwe opdrachten komen. Je biedt je eigen dienst of product aan en kan ingehuurd worden door opdrachtgevers. Waar je als zzp’er op andere zaken moet letten dan een eenmanszaak, gaat het bij een online platform nog weer anders. Door goed te kijken naar wat je moet regelen verloopt het werken via een platform soepel en lopen de opdrachten binnen!