Home » Knowledge » How To's » Coronavirus » Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

Coronavirus: wegwijzer voor ondernemers

door | 16-10-2020

Veel ondernemers zijn geraakt door het coronavirus. Met een wegwijzer voor ondernemers probeert de Kamer van Koophandel ondernemers te helpen die geraakt zijn door de opgelegde maatregelen. Deze wegwijzer wordt elke keer bijgewerkt en geüpdatet met de nieuwste maatregelen zodat ze altijd relevant blijven. Ook vind je hier alle regels voor verschillende branches en bedrijven, zo weet je altijd waar je je aan moet houden. Informatie over welke steunpakketten er zijn voor ondernemers en op welke je aanspraak kan maken. Welke belastingmaatregelen en welke gezondheidsmaatregelen er momenteel worden genomen. En hoe het allemaal zit met evenement, reizen en internationaal vervoer. We hebben allemaal last van het coronavirus, hopelijk kan de wegwijzer voor ondernemers je helpen!

01.

Coronaregels, -regelingen en -maatregelen

Corona heeft ons leven op z’n kop gezet, maar gelukkig kunnen veel bedrijven nog door met ondernemen! Wel zijn er coronaregels bedacht voor elke sector zodat iedereen nog veilig aan het werk kan. Deze regels verschillen voor winkels, contactberoepen, horeca, kunst en cultuur, de toerisme- en evenementenbranche, sportscholen en de kinderopvang. Ook zijn er gezondheids-maatregelen van toepassing. Zo is het de bedoeling dat iedereen zo veel mogelijk thuis werkt. Op Mijncoronaprotocol.nl vind je per branche de protocollen die gelden.

De overheid biedt ondernemers steunpakketten, in de hoop dat ze Corona overleven. Wil je weten voor welke regelingen jij in aanmerking komt? Doe dan de KVK Corona regelingencheck! Regelingen die de overheid aanbiedt zijn de NOW, TVL en de Tozo.

Ook heeft de Belastingdienst maatregelen voor ondernemers en werkgevers. Deze regels gaan over het urencriterium, de vennootschapsbelasting en loonheffingen. Ook kan je langer bijzonder uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

02.

Vraag steunpakketten aan!

Veel ondernemingen hebben het zwaar vanwege de coronamaatregelen. Toch is het belangrijk dat je de maatregelen in de gaten houdt en checkt welke regels voor jouw branche gelden. De overheid en Belastingdienst hebben steunpakketten en maatregelen die je kan aanvragen. Zo hopen ze dat jouw bedrijf de coronacrisis overleeft. Controleer wel of je in aanmerking komt voor deze maatregelen.

Check onze story voor een overzicht van alle regelingen en mogelijkheden!

03.

Je bedrijf redden of stoppen tijdens corona

Het is top dat de overheid en Belastingdienst meedenken met de ondernemers, maar toch zijn er veel bedrijven die in deze tijd faillissement aan moeten vragen. Dit wil je natuurlijk voorkomen, maar soms heb je geen andere keuze dan te stoppen door Corona. Check wat je moet doen als je wilt stoppen met je bedrijf tijdens corona.

04.

Geld lenen en internationaal reizen

Geld lenen

Er zijn vanwege Corona meer mogelijkheden om geld te lenen. Kleine ondernemers kunnen met een nieuwe kredietregeling een lening aanvragen tot €50.000 via de Kleine Kredieten Corona garantiestelling (KKC). Start-ups, scale-ups en mkb’ers kunnen een Corona-overbruggingslening (COL) aanvragen. Start-ups in West- en Midden-Brabant kunnen ook een Starterslift Overbruggingslening (SOL) aanvragen.

Behalve nieuwe kredietregelingen zijn er ook al bestaande kredietregelingen verruimd. Deze regelingen zorgen ervoor dat je meer geld kan lenen of een langere betalingstermijn hebt. Het gaat hier over de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO), de borgstelling MKB-kredieten (BMKB), leningen bij Qredits en fondsen van Seed Capital.

Als je financiële problemen hebt, kan je nu gratis MKB-coaching krijgen. Dit kan je aanvragen bij Stichting Ondernemersklankbord. Ook is er het time-out arrangement (TOA). Als je bedrijf hard geraakt is door de coronacrisis kan je je bedrijf tijdelijk stopzetten. Als de situatie weer verbetert, kan je verder gaan met ondernemen.

Internationaal reizen

Er gelden allemaal reisbeperkingen binnen en buiten de EU. Reizen mag alleen als het noodzakelijke reizen zijn, zoals zorgverleners, vervoerders of diplomaten. Hier zijn voorwaarden aan verbonden.

Individuele landen kunnen zelf bepalen of ze een inreisbeperking invoeren of opheffen. Check van tevoren voor welke landen de inreisbeperking geldt.

Houd er ook rekening mee dat er een kans is zat je na aankomst eerst in quarantaine moet. Het wordt aangeraden om niet-noodzakelijke reizen uit te stellen.

Als je deel uitmaakt van een handelsmissie van de overheid, krijg je een persoonlijk bericht over of dit doorgaat.

Het vracht- en goederenverkeer gaat door voor noodzakelijke goederen, zoals voedsel, medische apparatuur en medicijnen. Vervoerders kunnen landen met een aangescherpt reisadvies in- en uitreizen.

05.

Houd de maatregelen in de gaten!

Corona heeft veel gevolgen voor de ondernemers in Nederland en het buitenland. De overheid en Belastingdienst hebben meerdere steunpakketten en maatregelen ingevoerd om te zorgen dat bedrijven ook deze zware tijd doorkomen. Met behulp van een overzicht van alle actuele informatie over de Coronamaatregelen weet je precies waar je als ondernemer aan toe bent en welke steun je kan verwachten vanuit de overheid.