Home » Knowledge » Bedrijf starten » Bedrijf starten met een zakenpartner

Bedrijf starten met een zakenpartner

door | 16-10-2020

01.

Hoe start je een bedrijf met een zakenpartner?

Als je een bedrijf start met een zakenpartner doorloop je bijna hetzelfde proces als elke andere ondernemer, maar er zijn wel wat dingen waar je extra rekening mee moet houden. Je bent namelijk niet de enige die het voor het zeggen heeft. 

Een van de eerste stappen in het starten van bedrijf is het kiezen van de rechtsvorm. Het is niet bij elke rechtsvorm mogelijk om een zakenpartner (vennoot) te hebben, zoals een eenmanszaak.

De rechtsvormen hebben allemaal hun voor- en nadelen en bepalen ook hoe de aansprakelijkheid is geregeld. De beste rechtsvormen voor vennoten zijn vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv), maatschap en coöperatie. 

De rechtsvorm die jullie kiezen bepaalt of de Belastingdienst je ziet als zelfstandig ondernemer of niet. Dit heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting. Als zelfstandig ondernemer moet je namelijk voor jezelf inkomstenbelasting betalen, terwijl het bij andere rechtsvormen per bedrijf wordt berekend. De btw geldt voor de hele onderneming en als je personeel in dienst hebt, moet je loonbelasting afdragen.

Net zoals elke andere ondernemer kan het verstandig zijn om bedrijfsverzekeringen af te sluiten. Overleg samen met je vennoten over of en welke verzekeringen jullie willen afsluiten. Je kan altijd advies vragen aan een onafhankelijk adviseur.

Ook schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Het is belangrijk dat je samen met alle vennoten naar de KVK gaat. Zorg ervoor dat je van tevoren het online inschrijfformulier invult. Bekijk alles wat je moet weten als je je gaat inschrijven bij de KVK!

02.

Vrienden of vennoten?

Veel ondernemers starten samen met goeie vrienden een bedrijf, maar het is niet alleen maar fun and games; er komen ook belangrijke zaken bij kijken die je met veel aandacht moet regelen. Door te checken waar je allemaal op moet letten zorg je ervoor dat de samenwerking met je zakenpartner zo soepel mogelijk verloopt.

Check ook onze story voor een overzicht en het artikel van het Ondernemersplein voor meer informatie!

Bedrijf starten met een zakenpartner
03.

Voordelen van een bedrijf starten met een zakenpartner

Bedrijf starten met een zakenpartner

Ondernemen met een zakenpartner brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn toch ook wel dingen waar je extra rekening mee moet houden. Het kan fijn zijn om niet in je eentje verantwoordelijk te zijn voor een bedrijf, maar het betekent wel dat je veel samen moet werken. Het is verstandig om zo’n samenwerking aan te gaan met iemand die je goed kent of iemand waar je al samen mee hebt gewerkt.

04.

Maak afspraken

Als je samen gaat werken als vennoten is het altijd slim om een vennootschapscontract op te stellen. Hierin kan je afspraken maken over de samenwerking. Je maakt afspraken over of de samenwerking tijdelijk is of voor onbepaalde tijd, wat iedereen inbrengt, de bevoegdheden van de vennoten, de arbeidsbeloning en winst, ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Beslis ook hoe meningsverschillen en andere ruzies en onenigheden opgelost worden. Je zal namelijk niet het eerste vennootschap zijn dat een keer een meningsverschil heeft.

Ook maak je afspraken over wat er gebeurt als een of meerdere vennoten willen stoppen. Hoe gaat dit proces? Mag de rest doorgaan? Hoe gaan ze door? Door hier beslissingen over te maken kan dit zonder problemen gebeuren.

Beslis ook hoe de waarde wordt bepaald als iemand wilt stoppen en hoe wordt bepaald hoeveel deze vennoot van zijn inbreng terugkrijgt of dat hij misschien wel moet bijbetalen.

05.

Communication is key!

Samen met een zakenpartner een bedrijf starten is natuurlijk superleuk, maar let er op dat je zorgt dat je dat samenwerking zo goed mogelijk verloopt. Door samen de basis voor je bedrijf te regelen en duidelijke afspraken te maken kom je al een heel eind. En vergeet natuurlijk ook niet duidelijk te communiceren met je vennoten!

Bedrijf starten met een zakenpartner