Home » Knowledge » Bedrijf starten » Stappenplan bedrijf starten als student

Stappenplan bedrijf starten als student

door | 16-10-2020

01.

Een bedrijf starten als student

Ondernemen is niet leeftijdsgebonden; wat betekent dat je ook een bedrijf kan starten als student. Maar let wel op: het kan namelijk gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Check hoe je in 9 stappen al een bedrijf kan starten!

Als student moet je je net zoals elke ondernemer inschrijven bij de KVK. Voordat je dit doet moet je een rechtsvorm en een bedrijfsnaam kiezen. Nadat je dit hebt gedaan, kan je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De KVK schrijft je in in het Handelsregister. Als dit is doorgegeven bij de Belastingdienst, krijg je een omzetbelastingnummer en je btw-identificatienummer.

Houd in gedachten dat als je na 2015 bent begonnen met een studie je onbeperkt mag bijverdienen, maar als je voor 2015 bent begonnen met studeren geldt er een bijverdiengrens.

Als je een bedrijf wilt starten als student kan het lastig lijken om aan financiering voor je bedrijf te komen. Behalve eigen vermogen kan je ook een lening aanvragen bij de bank of bij familie. Je kan ook checken of je in aanmerking komt voor subsidies. Verder is er natuurlijk ook nog crowdfunding.

De laatste drie stappen die je dichter bij een eigen bedrijf brengen zijn het bijhouden van een administratie, de algemene voorwaarden en verzekeringen regelen en op zoek gaan naar klanten.

02.

Houd rekening met je studiefinanciering!

Als je een bedrijf wil starten als student zijnde, kan het zijn dat je net andere dingen moet regelen of aanvragen. Misschien heeft het hebben van een bedrijf wel invloed op je studiefinanciering. Door dit stappenplan te volgen zorg je ervoor dat je niks vergeet bij het starten van je bedrijf. 

Check onze story voor het complete stappenplan!

03.

Bedrijf starten als minderjarige student

Steeds meer kiezen ervoor om een bedrijf te starten als student, maar sommigen zijn nog minderjarig. Als je wilt beginnen met ondernemen als minderjarige is het belangrijk dat je ook checkt waar je rekening mee moet houden!

04.

In 9 stappen je eigen bedrijf als student

Een bedrijf starten als student is snel gedaan. Je kan dit namelijk al in 9 stappen doen! Het starten van een bedrijf begint bij het kiezen van een rechtsvorm en bedrijfsnaam. 

Als je na 2015 bent begonnen met studeren heeft jouw inkomen geen invloed op je studiefinanciering, maar als je hiervoor al bent begonnen is het belangrijk dat je dit even checkt. Dan is het belangrijk dat je zorgt voor financiering en begint met het bijhouden van je administratie. De laatste twee stappen zijn het regelen van de algemene voorwaarden en verzekeringen en zoeken naar klanten.

05.

Waar moet je op letten?

Een bedrijf starten als student is vrij makkelijk; het is bijna hetzelfde als een ‘gewone ondernemer’. Toch zijn er net iets meer dingen waar je rekening mee moet houden, zoals studiefinanciering en eventueel het aanvragen van een handlichting.

Door dit te checken en de nodige dingen te regelen, heb je binnen no-time al je eigen bedrijfje opgericht en kan je starten met ondernemen!