Home » Knowledge » Bedrijf starten » Stappenplan parttime ondernemen

Stappenplan parttime ondernemen

door | 16-10-2020

01.

In 6 stappen parttime ondernemen

Wil je gaan ondernemen, maar wel de zekerheid van een vaste baan behouden? Dan kan je ervoor kiezen om parttime te ondernemen. Je kan dan naast je vaste baan een bedrijf beginnen.

Voordat je ook maar denkt aan het inschrijven bij de KVK is het belangrijk dat je eerst je contract checkt en je plannen bespreekt met je werkgever. Bedenk ook of je überhaupt minder uren wilt gaan werken, want je vaste inkomen zal dan natuurlijk omlaag gaan.

Als je je plannen hebt besproken met je werkgever en uit het overleg blijkt dat het allemaal haalbaar is, kan je je inschrijven bij de KVK. Zorg dat je rekening houdt met de inkomstenbelasting. Als je parttime gaat ondernemen, moet je namelijk inkomstenbelasting betalen over je inkomsten uit je loon en over de winst van je onderneming.

Ondernemers vallen niet onder de Ziektewet. Je krijgt dus als je ziek of arbeidsongeschikt bent alleen het loon van je vaste baan uitbetaalt. Voor de uren die je voor je eigen bedrijf werkt, kan je kiezen om een ondernemersverzekering af te sluiten, zoals de arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Je bent niet verplicht om dit te doen, maar je verkleint wel je risico’s als ondernemer. 

Als je gaat werken voor opdrachtgevers, willen ze vaak weten of de Belastingdienst je ook ziet als ondernemer. Als dit niet zo is, moeten zij namelijk loonbelasting en sociale premies voor je betalen. Met een modelovereenkomst kan je aan opdrachtgevers laten zien dat je een ondernemer bent.

02.

Tijd, ambitie en discipline

Bij het starten met een parttime ondernemen heb je een dubbele verantwoordelijkheid; je werkt bij je vaste baan, maar je wilt ook een succesvolle onderneming opbouwen. Dit vraagt veel tijd, maar ook ambitie en discipline. Door het stappenplan te volgen, loop je alle stappen door die belangrijk zijn om parttime te ondernemen.

Bekijk onze story voor het hele stappenplan!

03.

Parttime ondernemen als student

Behalve mensen met een vaste baan zijn er ook veel jongeren en studenten die beginnen met ondernemen. Naast hun school of studie bouwen ze parttime hun eigen bedrijf op. Een bedrijf starten naast je studie kan gevolgen hebben voor je studiefinanciering, maar het is ook belangrijk om te checken wat je moet regelen als je gaat starten met ondernemen als minderjarige.

04.

Toeslagen en subsidies

Toeslagen

Krijg je nu toeslagen van de Belastingdienst? Het kan zijn dat je hier geen recht meer op hebt. Om in aanmerking te komen voor de huur- en zorgtoeslag moet je namelijk onder een bepaald inkomen zitten. Als je jaarinkomen hoger wordt, krijg je dit dus niet meer. Deze grens verschilt per opslag.

Subsidies

Als ondernemer zijn er verschillende subsidies waar je recht op kan hebben. Als je parttime gaat ondernemen is de kans klein dat je dat je de ondernemersaftrek kan krijgen, omdat je dan meer dan 1.225 uur per jaar moet werken voor je onderneming. Wel is de kans groter dat je in aanmerking komt voor de mkb-vrijstelling en misschien kan je meedoen met de kleineondernemersregeling (KOR).

05.

Voordelen van parttime ondernemen

Parttime ondernemen heeft veel voordelen, maar een van de belangrijkste redenen dat ondernemers hiervoor kiezen is zodat ze de zekerheid van een vaste baan houden of dat ze tijd over hebben voor hun gezin. Waar je begint met een fulltime baan ga je met het stappenplan werken richting een eigen onderneming. Voor je het weet is je bedrijf een succes en kan je misschien zelfs wel fulltime ondernemen!

Check ook de video van de KVK over wat je moet regelen en weten over parttime ondernemen!