Home » Knowledge » Bedrijf starten » Domeinnaam registreren

Domeinnaam registreren

door | 15-10-2020

01.

Je domeinnaam registreren

Jouw domeinnaam is het adres van jouw website. Voordat je deze kan gebruiken moet je de domeinnaam checken, kopen en registreren. Het registreren van een domeinnaam doe je bij een registrar; deze beheert alle domeinnamen.

Het is belangrijk dat jouw domeinnaam nog niet bestaat. Als je het merk- of handelsnaamrecht van een ander bedrijf overtreedt, krijg je namelijk een boete. Met de Whois-zoekfunctie op de website van Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan je de domeincheck doen.

02.

Zorg voor vindbaarheid!

Een domeinnaam is heel erg belangrijk voor jouw website; je wilt natuurlijk dat klanten je ook online kunnen vinden. Door je domeinnaam te registreren claim je jouw domeinnaam en kan niemand anders hem gebruiken. Zo blijf je makkelijk vindbaar via zoekmachines zoals Google.

Check in onze story hoe je je Nederlandse domeinnaam kan registreren.

03.

Je domeinnaam registreren bij de SIDN

Je moet altijd je website registreren. Ook als je via een hostingwebsite een domeinnaam hebt gekozen, is het belangrijk dat je deze inschrijft bij de SIDN. Je weet dan zeker dat je jouw domeinnaam hebt. Dit kan natuurlijk ook andersom, maar vergeet de naam dan niet te koppelen aan je website.

Houd bij het kiezen van een domeinnaam rekening met de regels die hiervoor gelden. Een domeinnaam mag tussen de 2 en 67 karakters zijn. Dit moeten tekens zijn uit ons alfabet. Verder mag een domeinnaam geen vreemde tekens, hoofdletters of spaties hebben en mogen er geen ongepaste woorden instaan.

04.

Een buitenlandse domeinnaam registreren

Bij de SIDN kan je alleen een website registreren die eindigt op de extensie .nl. Wil je een buitenlandse extensie? Via de website Verisign kan op zoek naar een registrar in bijna elk land in de wereld, maar je kan er ook een Amerikaanse domeinnaam aanvragen

05.

Denk goed na over je domeinnaam!

Het registreren van een domeinnaam bestaat niet uit veel of ingewikkelde stappen, maar het is wel belangrijk dat je er goed over nadenkt. Nadat je hebt gecheckt dat jouw domeinnaam niet bestaat, kun je deze kopen en registeren in het registrar van het land waar jij de extensie van wilt gebruiken.

Binnen een paar dagen kan jouw website met je nieuwe domeinnaam online staan!