Home » Knowledge » Bedrijf starten » Eigen bedrijf starten naast je studie

Eigen bedrijf starten naast je studie

door | 16-10-2020

01.

Je eigen bedrijf starten naast je studie

Ben je een student en wil je een bedrijf starten naast je studie? Dat kan! Als student volg je bijna hetzelfde pad richting je eigen onderneming als andere ondernemers, maar er zijn een aantal zaken die je moet checken.

Voordat je überhaupt kan beginnen met ondernemen moet je checken of je al een ondernemer bent of dat wat je doet gezien wordt als een hobby. Je wordt gezien als ondernemer als je zelfstandig buiten je familie opdrachten uitvoert voor verschillende opdrachtgevers. Doe ook voor de zekerheid nog de Ondernemerscheck!

Verder kan het hebben van een bedrijf naast je studie ook gevolgen hebben voor je studiefinanciering. Als je voor 1 september 2015 bent begonnen met studeren, geldt er een bijverdiengrens. Als je over deze grens gaat moet je je studiefinanciering stopzetten. Ben je na 2015 begonnen met studeren? Dan mag je onbeperkt bijverdienen! Hoe fijn is dat?

02.

Waar moet je op letten bij een bedrijf starten naast je studie?

Er zijn tegenwoordig steeds meer studenten die naast hun studie een bedrijf starten. De stappen die je als student moet nemen verschillen misschien niet heel erg van de andere ondernemers, maar toch is het belangrijk dat je deze verschillen niet over het hoofd ziet. Ze kunnen invloed hebben op je stufi of in hoeverre je zelf beslissingen kan maken. 

Voor een stappenplan voor een bedrijf starten naast je studie check je onze story!

03.

Starten van een bedrijf als student

Bij een bedrijf starten naast je studie moet je een aantal extra dingen checken en regelen. Om te zorgen dat je niks vergeet te regelen, kan je het stappenplan voor het starten van een bedrijf als student volgen.

Zo regel je alles wat je moet regelen, van het kiezen van een rechtsvorm tot het zoeken naar klanten.

04.

Topondernemersregeling en minderjarige ondernemers

Als studerende ondernemer is er een mogelijkheid dat je bij je eigen bedrijf stage mag lopen. Dit wordt vaak gestimuleerd met de Topondernemersregeling, maar nog niet alle onderwijsinstellingen keuren dit goed. Je kan dit navragen bij jouw onderwijsinstelling.

Sommige studenten zijn nog minderjarig als ze een bedrijf starten naast hun studie. In dat geval zijn er nog meer dingen waar je rekening mee moet houden. Als je jonger dan 18 jaar bent, heb je voor bijna alle handelingen die je doet toestemming nodig van je ouders of verzorgers. Als je zelf beslissingen wil kunnen maken, kan je bij de rechter een handlichting aanvragen. Met toestemming van je ouders kan je dit aanvragen als je 16 of 17 bent. Je bent dat zelf aansprakelijk voor jouw acties.

05.

Doe ervaring op in je eigen bedrijf!

Een eigen bedrijf starten is als student een gave kans om ervaring op te doen in de echte wereld! Je leert superveel; niet alleen over je eigen vak, maar ook over het ondernemerschap. Check goed hoe het hebben van een eigen bedrijf invloed kan hebben op je studie en jou als student.

Zolang je hier rekening mee houdt heb je in no-time je eigen bedrijf opgebouwd!