Home » Knowledge » Bedrijf starten » Bedrijf aan huis starten

Bedrijf aan huis starten

door | 16-10-2020

01.

Een bedrijf aan huis starten

Een bedrijf aan huis starten is voor veel ondernemers ideaal. Niet iedereen heeft namelijk een kantoor nodig om z’n werk uit te voeren. Voordat je je huis als locatie van je bedrijf kan opgeven, zijn er wel een aantal dingen die je eerst moet checken.

Voor veel beroepen kan je een bedrijf aan huis hebben, maar elke gemeente heeft hier voorwaarden voor opgesteld. Dit kan je bij je eigen gemeente checken, maar over het algemeen geldt dat een huis een woonkarakter moet blijven houden.

Dit betekent dat niet meer dan 1/3 van je huis mag gebruikt worden als kantoor, je met je bedrijf geen overlast veroorzaakt voor buren, je geen reclame maakt op je huis en dat je huis een kantoorfunctie heeft.

Verder moeten je plannen passen bij het bestemmingsplan van de gemeente. Als dit niet het geval is, kan je een ontheffing of aanpassing aanvragen. Verder staan gemeenten meestal niet toe dat personeel vanuit jouw huis werkt.

Als je een hypotheek hebt bij de bank is het belangrijk dat je de hypotheekovereenkomst checkt. Misschien geeft de bank je geen toestemming om een bedrijf aan huis te starten. Hetzelfde geldt voor als je een woning huurt, maar dan check je de huurovereenkomst.

02.

Houd rekening met de gemeente!

Als je een bedrijf aan huis wilt starten, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Veel gemeenten hebben namelijk regels opgesteld. Door goed te checken wat er mogelijk is, kan je zonder problemen jouw bedrijf aan huis starten!

Check onze story voor de stappen die je moet zetten om alle mogelijkheden te ontdekken!

03.

Een bedrijf aan huis is niet voor iedereen

Een bedrijf aan huis is niet voor iedereen weggelegd. Check daarom van tevoren aan de hand van een checklist wat de beste locatie is voor je bedrijf!

Kies je ervoor om toch buitenshuis een kantoorruimte te zoeken? Check dan waar je op moet letten bij het vestigen van je bedrijf op een nieuwe locatie en of je wilt kopen of huren.

04.

Gevolgen van een bedrijf aan huis

Een bedrijf aan huis starten kan gevolgen hebben voor de btw en je inkomstenbelasting. Een oplossing kan zijn om je huis te splitsen. Dan kan je de kosten van je werkruimte van je woning aftrekken. Verder heb je net zoals alle andere ondernemers recht op dezelfde aftrekposten. 

Check in het artikel van het Ondernemersplein hierboven hoe de gemeente je kan helpen met een bedrijf aan huis starten!

05.

Een ideale optie

Een bedrijf aan huis starten is voor veel vrije beroepen de ideale optie. Je hoeft op die manier geen kantoorruimte te huren en je kan in je eigen huis aan de slag.

Je bent alleen niet de enige die inspraak heeft over wat er gebeurt in jouw huis. Je moet namelijk rekening houden met de gemeente en bank of verhuurder. Meestal is dit geen probleem en kan je zonder slag of stoot je eigen kantoorruimte creëren en lekker thuis aan de slag!