Home » Knowledge » Bedrijf starten » Aan de slag als zzp’er of freelancer

Aan de slag als zzp’er of freelancer

door | 16-10-2020

Wat moet je regelen als je aan de slag wil als freelancer of zzp'er? Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe je aan de slag gaat als zzp’er of freelancer vindt je hier!

01.

Verzekeringen en ondernemingsplan

Er zit in feite geen verschil tussen de termen zzp’er en freelancer, bij beide werk je voor meerdere opdrachtgevers zonder dienstverband. Je bent een zelfstandig ondernemer en moet zaken zoals verzekeringen en je pensioen zelf regelen. Een zelfstandig ondernemer kan zichzelf deze naam geven, maar juridisch gezien heeft het geen betekenis.

Als je aan de slag wil als zzp’er of freelancer is het belangrijk om een ondernemingsplan te schrijven en te checken of je plannen haalbaar zijn. Denk ook na over jouw uurtarief en check of je gezien wordt als ondernemer. Als dit zo is ben je namelijk verplicht om je in te schrijven bij de KVK. Zij schrijven je ook gelijk in bij de Belastingdienst. Check alles wat je moet weten als je je gaat inschrijven bij de KVK.

02.

Waar moet je aan denken als je aan de slag gaat als freelancer?

Aan de slag als zzper of freelancer (1)

Steeds meer ondernemers kiezen ervoor om aan de slag te gaan als zzp’er of freelancer. Werken als zzp’er biedt veel vrijheid en je doet in korte tijd veel ervaring op door te werken voor verschillende opdrachtgevers. Als je kiest om aan de slag te gaan als zzp’er of freelancer, schrijf je je natuurlijk in bij de KVK. Maar toch zijn er bepaalde dingen wel handig om te regelen waar andere ondernemers niet aan hoeven te denken.

Check onze story voor een overzicht en lees het artikel van het Ondernemersplein hieronder!

03.

Bbz en de KOR

Als zzp’er of freelancer heb je minder zekerheid dan iemand die in loondienst is bij een werkgever. Je krijgt ook minder; je moet namelijk zelf je verzekeringen en pensioen regelen.

Er zijn vanuit de Belastingdienst verschillende uitkeringen en maatregelen die jou als zzp’er kunnen helpen. Zo kan er als je financiële problemen hebt, gekeken worden of je recht hebt op financiële bijstand op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Ook kan je als zzp’er lid worden van de Kleineondernemers regeling (KOR). Als je hier lid van bent betaal je minder btw aan de Belastingdienst. Om mee te doen moet je een btw-ondernemer zijn en een maximaal inkomen van €20.000 per jaar hebben. Ook moet je bedrijf gevestigd zijn in Nederland.

Aan de slag als zzper of freelancer (2)
04.

Ben je een echte ondernemer?

Als je werkt als zzp’er voor een of meerdere opdrachtgevers moeten deze weten of de Belastingdienst je ziet als ondernemer. Als je wordt gezien als werknemer in loondienst moet de opdrachtgever loonheffingen inhouden. Het kan dan zijn dat de opdrachtgever vraagt om een modelovereenkomst. Je bent niet verplicht om er een te hebben, maar een opdrachtgever kiest vaak wel voor iemand die wel zo’n overeenkomst heeft.

Er zijn veel verschillende modelovereenkomsten die je op de site van de Belastingdienst kan downloaden, maar je kan er ook zelf een opstellen en die door de Belastingdienst laten controleren. De modelovereenkomsten die je kan downloaden zijn verdeeld in 3 categorieën, namelijk de algemene modelovereenkomsten, de modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen en de individuele modelovereenkomsten.

05.

Wees zelf verantwoordelijk!

Aan de slag als zzper of freelancer

Als freelancer of zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je werk en inkomen. Je krijgt veel vrijheid, maar je moet in ruil hiervoor veel zaken zelf regelen. En het is het allemaal waard!

Door in korte tijd voor veel opdrachtgevers te werken doe je veel ervaring op en de Belastingdienst biedt maatregelen en uitkeringen voor ondernemers in moeilijke tijden. Bekijk de video van de KVK voor tips voor zzp’ers!