Home » Knowledge » Bedrijf starten » Bedrijf starten als minderjarige

Bedrijf starten als minderjarige

door | 16-10-2020

01.

Een eigen bedrijf starten als minderjarige

Wil je een bedrijf starten als minderjarige? Dat kan! Steeds meer ondernemers schrijven zich al op jonge leeftijd in bij de Kamer van Koophandel en hebben naast school hun eigen bedrijf. Maar voordat je daadwerkelijk naar de KVK gaat, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken.

Heb je een hobby of bedrijf? Veel ondernemers willen van hun hobby hun werk maken, maar deze vraag wordt uiteindelijk beantwoord door de KVK en de Belastingdienst. Om te bepalen of je echt een bedrijf hebt kijken ze onder andere naar hoeveel winst je maakt, hoeveel geld je in het bedrijf stopt en hoe zelfstandig je bent.

Je bent minderjarig als je jonger dan 18 bent. Als je dan een bedrijf wilt starten, kan je veel zaken niet zelfstandig regelen. Hier heb je de toestemming van een ouder of verzorger voor nodig. Als je 16 of 17 bent kan je hier wel verandering in brengen door bij de rechter een handlichting aan te vragen. Je kan dan zelf keuzes maken voor jouw bedrijf.

Je mag als je jonger dan 17 bent onbeperkt bijverdienen zonder dat het invloed heeft op de kindertoeslag van je ouders.

Als minderjarige moet je je, als je aan de voorwaarden voldoet, inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij het inschrijven is het belangrijk dat je je ouders meeneemt; die moeten hier namelijk ook toestemming geven. Dit hoeft natuurlijk niet als je een handlichting hebt en meeneemt. 

Ten slotte moet je net zoals elke andere ondernemer belasting betalen. De winst van je bedrijf wordt gezien als inkomsten en dan ziet de Belastingdienst je waarschijnlijk als ondernemer. Je moet dan inkomstenbelasting gaan betalen.

02.

Check wat je moet doen!

Steeds meer mensen willen een eigen bedrijf starten als minderjarige, en gelukkig kan dit tegenwoordig ook! Er zit geen leeftijdsgrens op ondernemen, maar de KVK en Belastingdienst houden hier wel rekening mee. Als minderjarige Hustler zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden, maar er zijn natuurlijk ook een aantal uitzonderingen.

Door te checken aan welke stappen je moet ondernemen, verloopt het starten van je bedrijf zo soepel mogelijk!

03.

Bedrijf starten als minderjarige student

Niet iedereen is al 18 als ze gaan studeren, maar je kan ook een bedrijf starten als minderjarige student.

Studeer je? Check dan ook waar je rekening mee moet houden als student en hoe je een bedrijf start naast je studie!

04.

Jonger dan 16 jaar?

Wil je een bedrijf starten als minderjarige, maar ben je jonger dan 16? Dan kan je nog geen handlichting aanvragen. Je moet dan bij elke grote actie schriftelijk toestemming vragen. Deze toestemming geven je ouders of verzorgers. Zij zijn ook gelijk verantwoordelijk voor jouw acties.

Als je iets hebt gedaan zonder toestemming, mogen je ouders/verzorgers dit terugdraaien.

05.

Extra regels als je een bedrijf gaat starten als minderjarige 

Als minderjarige kan je net zoals elk ander persoon in Nederland een bedrijf starten. Er zijn alleen een aantal zaken waar je extra rekening mee moet houden. Door je leeftijd zijn je ouders nog verantwoordelijk voor jou en dit zorgt ervoor dat je niet zelf alle keuzes voor je bedrijf kan maken. Door rekening te houden met zulke extra regels zorg je ervoor dat je zonder problemen binnen no-time je eigen bedrijf bent gestart!

Bekijk ook de video over hoe je een bedrijf start!