Home » Knowledge » Bedrijf starten » Stappenplan webshop beginnen

Stappenplan webshop beginnen

door | 16-10-2020

01.

Een webshop beginnen in 12 stappen!

Wil je een webshop beginnen? Dat is meer dan alleen een goede website ontwikkelen. Er komen basics bij kijken zoals het inschrijven bij de KVK en een domeinnaam registreren, maar er zijn ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen en wetten waar je je aan moet houden. Aan de hand van 12 stappen kan je al een webshop online zetten. 

De eerste stappen zijn om te checken of je webshop een bedrijf is en de voorwaarden voor een webwinkel aan huis te bekijken. Dit kan je doen door na te gaan of je webshop een hobby is of aan de criteria voor een bedrijf voldoet. Check het bestemmingsplan van jouw gemeente voor duidelijkheid over de mogelijkheden van een webshop aan huis.

Nadat je je vooronderzoek hebt gedaan, kan je een domeinnaam registreren. Dit wordt het adres van je webshop waar je je producten aanbiedt. Als jouw bedrijf inderdaad geen hobby is maar bedrijf, ga je je ook inschrijven bij de KVK. Check welke rechtsvorm bij jou past!

Als je je hebt ingeschreven bij de KVK, is het belangrijk om te kijken welke belastingen je moet betalen. Waarschijnlijk moet je inkomstenbelasting betalen, maar je betaalt niet altijd omzetbelasting. Kijk ook of er een belastingvrijstelling voor jou geldt en welke van de 3 btw-tarieven je moet rekenen over je producten.

Ondernemers zijn verplicht om een administratie bij te houden. Alles wat onder de administratie valt, moet je 7 jaar bewaren. Andere verplichtingen waar je rekening mee moet houden zijn onder andere cookies, bedenktijd, levering, betaling en garantie. 

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat dat je maatregelen moet nemen om de gegevens van klanten te beschermen. Je kan online fraude voorkomen door je website te beveiligen met Transport Layer Security (TLS).

Het is belangrijk dat klanten weten wat hun rechten en plichten zijn in jouw webshop. Dit kan je doen met algemene voorwaarden. Deze moeten goed zichtbaar zijn op jouw webshop zodat klanten ze makkelijk kunnen vinden. Check ook de eisen voor producten, verpakkingen en etiketten. 

Als laatst moet je een betaalmethode kiezen en een webshop keurmerk aanvragen. Er zijn verschillende betaalmethodes waar je uit kan kiezen. Je mag geen vooruitbetaling eisen, dus als je iDEAL wilt gebruiken, ben je verplicht om nog een andere methode te kiezen, zoals PayPal.

Via WebwinkelKeur, Thuiswinkel.org, Keurmerk.info en Qshops.org kan je een keurmerk aanvragen voor je webshop. Je kan hier ook modelvoorwaarden downloaden en advies vragen.

02.

Makkelijk en laagdrempelig

Een webshop beginnen is een makkelijke manier om te starten met ondernemen, maar je moet voordat je begint meer regelen dan dat je misschien eerst dacht. Door de 12 stappen te volgen zorg je ervoor dat je webshop compleet is en dat je voldoet aan alle voorwaarden en eisen.

Check onze story voor het hele stappenplan!

03.

Een webshop beginnen aan huis of op kantoor?

Een webshop hoeft niet altijd aan huis te zijn. Je kan natuurlijk een kantoor of opslag huren, maar je kan ook een dropshipping business starten. Dit houdt in dat je een webshop beheert zonder voorraad. Alle producten worden direct van de producent naar de klant verzonden.

Wil je meer weten over dropshipping? Bekijk dan onze podcast met Mischa!

04.

Houd je aan de wetten en regels!

Door het stappenplan kan je in 12 stappen je webshop beginnen. Je begint met kijken of jouw webshop gezien wordt als een business. Als dit het geval is, bepaal je of je een webshop aan huis wilt en welke voorwaarden en eisen hiervoor zijn opgesteld. Hierna kan je je domeinnaam registreren en je webshop inschrijven bij de KVK. Nadat je bent ingeschreven, kan je checken welke belastingen je moet betalen en beginnen met het opzetten van een administratie. 

Het is belangrijk dat je je aan de wetten en regels voor online verkoop houdt. Hier valt onder dat je persoonsgegevens moet beschermen en de klanten voldoende informatie moet geven door middel van algemene voorwaarden. De laatste 3 stappen zijn het checken van de eisen voor producten, verpakkingen en etiketten, een betaalmethode kiezen en een webshop keurmerk aanvragen.

05.

Een webshop beginnen als uitbreiding

Een webshop is een laagdrempelige manier om kennis te maken met het ondernemerschap, maar het kan ook een mooie uitbreiding zijn voor je winkel of website die je al hebt.

Door de 12 stappen te doorlopen en de story te bekijken, zorg je ervoor dat de shell voor je webshop staat en dat alle juridische zaken zijn geregeld. Dan hoef je alleen nog de website in te richten en te vullen!