Een rechtsvorm kiezen voor je eigen bedrijf? Dit is een van de vele dingen die je moet regelen als startende ondernemer. Waarschijnlijk heb je al wat onderzoek gedaan en wie weet heb je ook al een rechtsvorm in je hoofd die je wil gebruiken. Heb je dat nog helemaal niet? Geen probleem! Wij helpen je hierbij. Bij het kiezen van een rechtsvorm zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Of je alleen een bedrijf wil beginnen of samen met iemand anders? In welke mate wil je aansprakelijk zijn voor schulden en belastingverplichtingen? Allemaal dingen die meespelen met het maken van deze keuze. Om het makkelijker voor je te maken hebben wij hieronder een handig overzicht met alle rechtsvormen voor je!
01.
Rechtsvorm kiezen met of zonder rechtspersoon?
Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid
Bij rechtsvormen met een rechtspersoon is de rechtspersoon verantwoordelijk voor de schulden van het bedrijf en niet je privévermogen. Wel moet je vaak aan meer voorwaarden voldoen voordat je je bedrijf kan oprichten.
Het kapitaal van een besloten vennootschap (bv) is verdeeld onder de aandeelhouders. De bestuurders geven dagelijks leiding aan het bedrijf, maar er kan ook een raad van commissarissen zijn die het bestuur in de gaten houdt. Er zijn veel Hustlers die voor deze rechtsvorm kiezen.
Bij een naamloze vennootschap (nv) is het kapitaal, net zoals bij een bv, verdeeld in aandelen. Verschillen zijn dat een nv, naast aandelen op naam, ook naamloze aandelen heeft die vrij verhandelbaar zijn en dat een nv, in tegenstelling tot een bv, een minimale waarde heeft voor het aandelenkapitaal; namelijk €45.000.
Een vereniging is gefocust op samenwerking. Een vereniging bestaat uit minimaal 2 leden. De hoogste macht ligt in de handen van de ledenvergadering. Tijdens deze vergadering worden beslissingen genomen over de toekomst van de vereniging.
Als je als individuele ondernemer toch wilt profiteren van de voordelen van een collectief bedrijf is een coöperatieve en onderlinge waarborgmaatschappij iets voor jou! Het idee is dat je gewoon aan de slag gaat als zzp’er, maar op het moment dat je in de problemen komt door ziekte of iets anders zijn er andere ondernemers die het werk van je kunnen overnemen.
Wil je je met een onderneming sterk maken voor een maatschappelijk of sociaal doel? Dan kan je een stichting oprichten! Een stichting heeft een bestuur en vaak een raad van commissarissen die zicht houden op het bestuur. In tegenstelling tot een vereniging heeft een stichting geen leden.
Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid
Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoon ben je met je eigen vermogen verantwoordelijk voor de schulden van je onderneming. Dit is voor veel mensen een groot nadeel. Wel is het makkelijker om een bedrijf zonder rechtspersoon op te richten, omdat de voorwaarden minder streng zijn dan bij een bedrijf met rechtspersonen.
De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. Een eenmanszaak is makkelijk om op te richten en brengt vooral in het begin veel financiële voordelen met zich mee. Je bent zelf verantwoordelijk voor je bedrijf en je hebt geen vennoten.
Als je met andere ondernemers een bedrijf wilt starten, kan je voor de rechtsvorm vof kiezen. Voordelen zijn dat alle vennoten iets brengen in een vennootschap onder firma. Vermogen, kennis, contacten, etc. Het is wel lastiger om een vennootschap op te heffen, omdat je te maken hebt met alle vennoten.
Bij een commanditaire vennootschap (cv) wordt er onderscheid gemaakt tussen beherende en stille vennoten. Een commanditaire vennoot is een stille vennoot en is alleen financieel betrokken. Hij investeert geld en houdt zich verder niet bezig met de actie van het bedrijf, in tegenstelling tot beherende vennoten en aandeelhouders.
Een maatschap is een verzamelplek van zelfstandige ondernemers die hetzelfde beroep uitoefenen. Samen met deze ondernemers werk je onder een gemeenschappelijke bedrijfsnaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tandartsen, fysiotherapeuten en advocaten.
02.
Een rechtsvorm kiezen voor jouw bedrijf
Een rechtsvorm kiezen is een belangrijke stap in het oprichten van je bedrijf. Het is belangrijk dat je een rechtsvorm kiest die past bij de situatie waar jouw bedrijf zich in bevindt. Bekijk het schematisch overzicht van het Ondernemersplein voor de voorwaarden die de rechtsvormen met zich meebrengen. Zorg dat je bij het oprichten aan deze voorwaarden voldoet.
Check voor een overzicht onze story!
03.
Een rechtsvorm kiezen voor jouw bedrijf
De rechtsvorm van HUSTL is vennootschap onder firma (vof). Een vof heeft namelijk veel voordelen die de andere rechtsvormen niet hebben. Een belangrijke reden dat ondernemers voor deze rechtsvorm kiezen, is omdat de vennoten allemaal even aansprakelijk en verantwoordelijk zijn, maar ook evenveel inspraak hebben. Het oprichten is vrij laagdrempelig, omdat er geen voorwaarden opgesteld zijn. Dit is bij andere vennootschappen niet het geval.
Een vof is niet voor iedereen een geschikte rechtsvorm. Check dus waar je op moet letten bij een rechtsvorm kiezen!
04.
Een buitenlandse rechtsvorm kiezen
Bij een rechtsvorm kiezen, gaan sommige Hustlers voor een buitenlandse rechtsvorm. Dit is meestal omdat het moederbedrijf in het buitenland zit. Voordelen van een buitenlandse rechtsvorm zijn dat ze eenvoudig en goedkoop op te richten zijn en als rechtspersoon geaccepteerd worden.
Nadelen van een buitenlandse rechtsvorm zijn dat je je aan de buitenlandse regels moet houden. Hier is meestal een advocaat voor nodig. Ook kan het hebben van een buitenlandse rechtsvorm zorgen dat banken en verzekeringsmaatschappijen terughoudender zijn.
05.
Welke rechtsvorm past bij jou?
Het is belangrijk om een rechtsvorm te kiezen voordat je je gaat inschrijven bij de KVK. Er zijn heel veel rechtsvormen waar je uit kan kiezen, maar allemaal brengen ze andere voordelen en eisen met zich mee. Door dit artikel te lezen kom je al veel te weten over de rechtsvormen, maar zorg dat je voor jezelf bedenkt welke voor- en nadelen de rechtsvormen voor jou hebben. Kies een rechtsvorm die bij jou en jouw situatie past!