Als je ondernemer bent betaal je btw (omzetbelasting). Dit verschilt niet per rechtsvorm, ook stichtingen en verenigingen betalen btw als ze als ondernemingen worden gezien. Elke ondernemer in Nederland betaalt btw over de omzet. Maar wanneer ben je een ondernemer? En hoe reken en verreken je btw?
01.
De basics over btw
De Belastingdienst beschouwt niet iedereen automatisch als ondernemer voor de btw (omzetbelasting). De voorwaarden zijn hier ook anders dan voor de inkomstenbelasting. Het kan dus zijn dat je voor de btw ondernemer bent, maar voor de inkomsten-belasting niet. Als je ondernemer bent voor de btw krijg je een omzetbelasting-nummer en een btw-identificatienummer (btw-id). Je btw-id moet verplicht op al je facturen staan.
Het standaardtarief voor btw waar je mee rekent is 21%. Soms gebruik je een ander tarief. Zo gebruik je bij sommige diensten 9% btw. Ook zijn er goederen waar je 9% btw rekent. Maar er zijn ook goederen en diensten waar je 0% btw rekent. Dit gaat vooral over internationale producten en diensten. Je moet met je administratie kunnen aantonen dat je terecht het gekozen tarief hebt gebruikt. Je kan ook een vrijstelling van btw hebben. In sommige branches hoef je namelijk helemaal geen btw in rekening te brengen.
Btw die je ontvangt van klanten moet je afdragen aan de Belastingdienst. De btw die je zelf hebt betaald, mag je van de ontvangen btw aftrekken. Je betaalt dus het verschil tussen je inkoop- en verkoopprijs. Je berekent de btw over de totale vergoeding en alle bijkomende kosten.
02.
Dit moet je weten!
Iedere ondernemer moet verplicht btw over z’n winst betalen. Het is dus belangrijk dat je weet welke tarieven je moet hanteren en hoe je de btw moet berekenen en verrekenen. Met behulp van dit artikel weet je precies hoe je de btw moet berekenen, maar check nog wel hoe je btw-aangifte doet!
Bekijk onze story voor de btw-tarieven en welke je wanneer gebruikt!
03.
Hoe doe je btw-aangifte?
De btw-aangifte doe je digitaal. Als je ergens in de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven, moet je je btw-aangifte wijzigen. Onder bepaalde voorwaarden kan je btw terugvragen. Hoe je dit doet vind in het formulier Verzoek Loonheffingen.
Je krijgt van de Belastingdienst een brief met uitleg over hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. Je krijgt ook een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je digitaal de aangifte kan doen. Dit doe je op belastingdienst.nl of met je eigen software. Deze moet wel geschikt zijn voor Standard Business Reporting. Soms moet je je eerste btw-aangifte op papier doen.
04.
Werk uitbesteden en de KOR
Hoe zit het met btw over uitbesteed werk? Als je werk aan een andere ondernemer hebt uitbesteed, moet je hier btw voor afdragen. In sommige gevallen geldt er een verleggingsregeling. De btw wordt dan naar jou verlegt, wat betekent dat je zelf de btw moet aangeven en betalen. De ondernemer geeft dit aan op de factuur.
Als je een kleine onderneming hebt met een omzet van maximaal €20.000 kan je misschien deelnemen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als je hier gebruik van maakt, bereken je geen btw aan je klanten. Op een paar uitzonderingen na, doe je ook geen btw-aangifte meer. Deelnemen aan de KOR zorgt er ook voor dat je btw niet kunt aftrekken.
05.
Check welke tarieven je moet hanteren!
Je bent als ondernemer verplicht om het verschil tussen je inkoop- en verkoopprijs (inclusief btw) af te dragen als btw. Ondanks dat het standaard btw-tarief 21% is, gelden er veel uitzonderingen waar je maar 9% of zelfs geen btw hoeft te berekenen.
Check goed welk tarieven jij moet hanteren en zorg er zo voor dat je elk jaar foutloos je btw-aangifte doet!