Home » Knowledge » Bedrijf starten » Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

Eigen bedrijf starten: 10 belangrijke stappen

door | 13-10-2020

Een eigen bedrijf starten is een van de mooiste dingen die er is. Het is een grote stap in je leven. Je wilt dan natuurlijk goed voorbereid zijn en zorgen dat je bedrijf zo snel mogelijk klaar is voor business. Aan de hand van 10 stappen kan je je eigen bedrijf al starten! Deze stappen dekken de basic dingen die je moet doen; van vooronderzoek tot klanten zoeken. Zo zet jij een stap verder richting jouw succes!

01.

Hoe start je je eigen bedrijf? 

Je eigen bedrijf starten. Hoe doe je dat? Ondernemen vraagt veel tijd en energie. Het is belangrijk dat je voordat je begint met ondernemen het een en ander al hebt gedaan en geregeld. Het starten van je bedrijf begint bij je mogelijkheden onderzoeken, je kwaliteiten testen, de markt verkennen en een strategie bepalen. Doe ook onderzoek naar je concurrenten. Zo kan je je beter onderscheiden.

Daarna maak je een financieel plan en kijk of je financiële hulp nodig hebt. Dan volgt de bedrijfsnaam. Zorg dat deze herkenbaar is, blijft hangen en duidelijk maakt wat je te bieden hebt. Kies daarna een rechtsvorm en stel je administratie op. Dit is namelijk belangrijk voor de aansprakelijkheid en belasting. Je moet kunnen aantonen hoeveel belasting je moet betalen óf hoeveel je terugkrijgt.

Als je je eigen bedrijf gaat starten moet je bereid zijn risico’s te nemen. Breng deze risico’s in kaart en beperk ze. Regel je verzekeringen en pensioen. Verder zijn er geen diploma’s voor ondernemers, maar zorg wel dat je de juiste opleiding of cursus hebt gedaan voor jouw vak. Je moet namelijk wel aan de eisen voldoen.

Als je dit allemaal op orde hebt, kan je jouw bedrijf inschrijven bij de KVK. Je krijgt dan je btw-nummer. Sta je ingeschreven bij de KVK? Dan kan je aan de slag! Ga op zoek naar klanten in je netwerk of op bijeenkomsten. Klanten zijn namelijk de eerste stap richting omzet. Wil je meer informatie van de Kamer van Koophandel? Scroll dan naar beneden!

02.

Suzan de Jongste over een eigen bedrijf starten

Door de lijst van het Ondernemersplein af te werken en onze story te bekijken, heb jij alle info die je nodig hebt om je bedrijf te starten. Luister ook naar onze podcast met HUSTL-founders Robin en Martijn en gast Thijs van Webshop Agency. Ze delen hun ervaringen en vertellen over hun leven als ondernemer.

03.

Wat heb je nodig?

Iets anders wat veel ondernemers hebben is een aparte bankrekening. Zo kan je op het moment dat jij je eigen bedrijf gaat starten jouw privé kosten scheiden van je zakelijke kosten. Het is niet verplicht om een extra zakelijke of privé bankrekening te openen, maar het zorgt wel voor overzicht in je uitgaven, voor jou en de Belastingdienst.

04.

Een bedrijf starten met een stappenplan

De belangrijkste zaken die je volgens de KVK moet regelen zijn het onderzoeken van de mogelijkheden, de markt verkennen, een financieel plan maken, een bedrijfsnaam en rechtsvorm kiezen. Verder moet je zorgen dat de administratie voldoet aan de eisen en de algemene voorwaarden regelen. Zorg ook dat je bedrijf voldoet aan alle wettelijke eisen. Tot slot schrijf je je in bij de KVK.

Bekijk wat je moet weten als je je gaat inschrijven bij de KVK. Als dit allemaal op orde is en staat ingeschreven, kan je zoeken naar klanten. 

05.

In no-time je eigen bedrijf starten

Het starten van een bedrijf begint al met een aantal lastige taken, maar met een beetje hulp kom je er vast en zeker uit. We laten onze ideeën toch niet neerslaan als het even te moeilijk lijkt?

De Kamer van Koophandel heeft een checklist opgesteld die je duidelijkheid biedt in zeeën van informatie over ondernemerschap. Als je deze stappen volgt, komt het sowieso allemaal goed en heb je binnen no-time jouw eigen bedrijf!