Home » Knowledge » Bedrijf starten » Kostprijs berekenen en productprijs bepalen

Kostprijs berekenen en productprijs bepalen

door | 16-10-2020

De kostprijs berekenen en een productprijs bepalen. Je wilt een goede prijs vragen maar je wil ook genoeg verdienen. Als het goed is heb je al onderzocht of er een markt is voor je product. Je weet dat je product uniek is en dat je waarde toevoegt voor de consument. Nu moet je gaan kijken hoe hoog de totale kosten van je product zijn. Aan de hand hiervan en de waarde die je toevoegt kan je bepalen hoeveel je aan je klanten gaat vragen. Wij leggen je uit hieronder uit hoe je de kostprijs kan berekenen en hoe je de juiste productprijs kan bepalen.

01.

De kostprijs en productprijs berekenen

Kostprijs berekenen

Bij het berekenen van je kostprijs is het belangrijk dat je alle kosten meeneemt. Hier vallen dus de directe, indirecte, vaste en variabele kosten onder.

Je kan de kostprijs berekenen op verschillende manieren. De meest gebruikte manieren zijn de integrale kostprijscalculatie, de kostenplaats-berekening en Activity Based Costing (ABC).

De makkelijkste methode is de integrale kostprijscalculatie. Bij deze methode worden de directe kosten en de indirecte kosten bij elkaar de kostprijs. Hier tel je vervolgens een bepaalde marge bij op, maar deze verschilt per branche. Dit bedrag is exclusief btw.

Productprijs bepalen

Bij het bepalen van de productprijs kan het helpen om te kijken naar concurrenten. Hoeveel vragen zij voor een soortgelijk product? Actuele prijzen en prijsontwikkelingen kan je vinden op de website van het CBS.

Je kan ook de klant meenemen in de bepaling van de productprijs. Hoeveel heeft de klant over voor jouw product? Je kan hierachter komen door marktonderzoek te doen.

Verder kan je branchevereniging ook helpen met het bepalen van de prijs. Je kan je productprijs opnieuw berekenen en aanpassen met behulp van een prijsindex van het CBS.

02.

Een realistische productprijs

Nadat je een product hebt bedacht en geproduceerd is het niet onbelangrijk om een prijs te bepalen. Je wilt natuurlijk dat de prijs realistisch is; niet te hoog, maar ook niet te laag. Je wilt klanten niet afschrikken, maar toch geloofwaardig blijven. Door rekening te houden met de kostprijs kan je een realistische productprijs bepalen.

Check in onze story hoe je de kostenprijs kan berekenen en de productprijs kan bepalen!

03.

Maak een prijsstrategie

Veel ondernemers maken de fout om een te lage productprijs te bepalen. Ze denken de concurrentie zo slim af te zijn, maar op de lange termijn in een te lage prijs niet mogelijk. Ondanks dat je niet wilt dat de prijs dus te hoog is, is er niks mis met een scherpe prijsstrategie.

Je kan je natuurlijk houden aan het branche-gemiddelde, maar dat hoeft niet altijd te werken voor jou. Is jouw product meer waard? Dan is het oké om er ook meer voor te vragen. Door in de productomschrijving of op je website toe te voegen waarom je producten meer waard zijn, zullen klanten hier ook minder moeite mee hebben.

04.

Kostprijs berekenen met de kostenplaatsmethode en Activity Based Costing

Kostenplaatsmethode

De kostenplaatsmethode is nog een manier om de kostprijs te berekenen. Hier benoem je alle soorten producten en de directe kosten hiervan. Daarna bereken je alle indirecte kosten en die verdeel je over de producten. Je houdt hierbij rekening met een realistisch verkoopaantal. De kostprijs bereken je door de totale kosten per kostenplaats te delen door de normale bezetting.

Activity Based Costing (ABC)

De ABC-methode lijkt heel erg op de kostenplaatsmethode. Maar in plaats van naar de producten te kijken, kijk je naar de activiteiten die worden uitgevoerd om een product te maken en verkopen. Activiteiten worden gebundeld in activiteitencentra en toegewezen aan de meest belangrijke activiteit. Deze belangrijkste activiteit wordt toegerekend aan een product.

05.

Ready for business!

De productprijs is de prijs die klanten betalen voor jouw product en vormt dus een groot deel van jouw inkomsten. Door met een van de methodes je kostprijs te berekenen, weet je zeker dat jouw productprijs realistisch is en dat je niet te veel of te weinig vraagt.

Als je je kostprijs hebt berekend en de productprijs hebt bepaald, ben je klaar om de markt op te gaan en verkoop je voor je het weet je eerste product!