Een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen is een grote eerste stap voor jou als ondernemer. Het is belangrijk dat je direct de meest geschikte rechtsvorm kiest. Als je eenmaal een hebt gekozen en je je hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kan je dit niet direct weer veranderen. Daar komen weer meerdere dingen bij kijken en daar zit je als startend ondernemer natuurlijk niet op te wachten. Om je te helpen hebben wij een overzicht voor je met belangrijke aspecten waar je op moet letten wanneer je een rechtsvorm voor je bedrijf gaat kiezen. We hopen dat je hier wat aan hebt!
01.
Waar moet je op letten bij een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen?
Wanneer je je gaat inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel moet je een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen. Er zijn in totaal 9 verschillende rechtsvormen verdeeld onder rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid.
Kies je voor een rechtsvorm met rechtspersoon? Dan wordt de betrouwbaarheid van je bedrijf door Justis gecontroleerd. Dit is om misbruik van bedrijven tegen te gaan.
Als je in meerdere EU-landen onderneemt, kan je kiezen voor de Europese coöperatieve vennootschap (SCE). Je kan je SCE in elk EU-land oprichten en bij het verhuizen van het hoofdkantoor hoef je niet eerst je vennootschap te ontbinden.
02.
Bereid je goed voor!
Bij het inschrijven bij de KVK is een van de eisen dat je een rechtsvorm voor je bedrijf hebt gekozen. Het is dus belangrijk dat je er voor die tijd al over na hebt gedacht en zaken hebt besproken met eventuele toekomstige vennoten.
Check onze story voor een overzicht van alles waar je op moet letten!
03.
Wat vind jij belangrijk bij een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen?
Een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen is belangrijk, maar kies er wel een die past bij jou en jouw bedrijf. Door te bedenken wat je gaat doen en wat je wilt bereiken met je bedrijf kan je al een aantal rechtsvormen uitsluiten. Bij een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen is het belangrijk dat je bepaald wat jij belangrijk vindt. Bekijk het overzicht met alle rechtsvormen!
Het is altijd nog mogelijk om van rechtsvorm te veranderen. Veel ondernemers schrijven zich in als eenmanszaak, maar veranderen dit later omdat ze willen gaan groeien. Je zit dus niet vast aan de rechtsvorm, maar het kost wel veel tijd en geld om het te veranderen.
04.
Geef veranderingen in de rechtsvorm aan!
Wil je een andere rechtsvorm voor je bedrijf kiezen? Zorg dat je dit aangeeft bij de Belastingdienst en de KVK! De rechtsvorm en samenwerkingsverbanden van jouw onderneming hebben veel invloed op fiscale en administratieve zaken. Omdat bijna alle rechtsvormen andere regelingen hebben als het gaat om belasting en administratie, is het belangrijk dit op tijd aan te geven. Het kan zijn dat je sommige vergunningen opnieuw moet aanvragen.
05.
Communication is key
Er gaat veel tijd zitten in een rechtsvorm voor je bedrijf kiezen, maar het is wel een belangrijke keuze. Zonder rechtsvorm kan je je namelijk niet inschrijven bij de KVK. Zorg er wel voor dat als je voor een vennootschap kiest, je samen met je vennoten een contract opstelt met duidelijke afspraken.
Maak je niet te veel druk over de rechtsvorm. Het is begrijpelijk dat je een goede keuze wilt maken, maar het is niet het einde van de wereld. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je de rechtsvorm kiest die het beste bij je past en als dat later niet zo blijkt te zijn, kan je dit altijd nog wijzigen.