Home » Knowledge » How To's » Personeel » Een stagiair aannemen

Een stagiair aannemen

door | 14-10-2020

Als je een stagiair wilt aannemen, zijn er een aantal stappen die je moet nemen. Een stagiair is namelijk geen werknemer, want hij komt om te leren. Aan de hand van 7 stappen maak je je bedrijf ready om stagiairs aan te nemen!

01.

Hoe kan je een stagiair aannemen?

Bij het aannemen van mbo-stagiairs is het belangrijk dat je een erkend leerbedrijf bent. Deze erkenning vraag je aan bij de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en is 4 jaar geldig. 

Laat weten dat je een stageplek beschikbaar hebt. Als je een erkend leerbedrijf bent kan je je leerbaan delen op Stagemarkt.nl en je aanmelden bij je gemeente voor Startersbeurs Nederland. Als je een stageplek hebt voor hbo- of wo-studenten kan je deze ook delen op andere vacatureplatforms, het stagebureau van opleidingen en op social media.

Het is belangrijk dat je zorgt dat je een verantwoordelijke en professioneel stagebedrijf bent. Je hebt als je een stagiair aanneemt namelijk een aantal plichten. Zo moet je zorgen dat je genoeg werk hebt voor de student dat aansluit bij de opleiding en dat je de stagiair goed en intensief begeleid. Verder ben je verantwoordelijk voor wat je stagiair doet onder werktijd.

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de schade die je stagiair veroorzaakt of die de stagiair oploopt. Check dus goed je aansprakelijkheidsverzekering! Zorg ook voor duidelijke afspraken met een stageovereenkomst of stagecontract. Hier komen gegevens in te staan over de student, de duur van de stage, het bedrijf, de werkzaamheden en de eventuele stagevergoeding.

Je bent niet verplicht om de stagiair een stagevergoeding te bieden, tenzij het in de cao staat. Tegenwoordig is een stagevergoeding wel gebruikelijk en stellen veel opleidingen dit zelfs als een verplichting. Hoe hoog de stagevergoeding is mag je zelf bepalen. Dit kan je doen aan de hand van het opleidingsniveau, de werkervaring en in welk studiejaar de student zit.

Als je een stageplek aanbiedt, kan het zijn dat je recht hebt op de subsidie praktijkleren. Dit is een tegemoetkoming voor de kosten die je maakt voor de stagebegeleiding. Check dus of je hier recht op hebt!

02.

Voordelen van een stagiair aannemen

Een stagiair is een tijdelijke, maar waardevolle aanvulling op jouw bedrijf. Ondanks dat er veel tijd zit in het begeleiden van de student, krijg je er veel voor terug. Elke stagiair heeft namelijk een andere werkachtergrond en andere kwaliteiten en deze brengen ze met zich mee naar jouw bedrijf.

Check onze story voor de 7 stappen van de checklist!

stagiair aannemen
03.

HUSTL en stagiairs

stagiair aannemen

Stagiairs bieden veel waarde voor en kijken met een frisse blik naar jouw onderneming. Ondanks dat ze er zijn om te leren, leer jij ook nog veel van hen en helpen ze je bij de ontwikkeling van je bedrijf!

HUSTL werkt veel met stagiaires. Sterker nog, het grootste deel van het team bestaat uit stagiaires. Bijna iedereen komt van verschillende opleidingen en verschillende scholen en brengt dus ook andere specialiteiten met zich mee. Door de krachten van de studenten te bundelen kunnen wij jou een waardevol platform bieden!

04.

Stagiair aannemen als zzp'er

Als je zzp’er bent kan je soms ook een stagiair aannemen. Dit is niet gebruikelijk, maar sommige opleidingen staan dit toe. Je moet net zoals elk ander bedrijf de punten hierboven aanhouden en zorgen dat je aan de eisen van de opleidingen voldoet. Dit is dus bijvoorbeeld leerzame werkplek bieden en de tijd hebben om de stagiair te begeleiden.

stagiair aannemen
05.

Volg het stappenplan!

stagiair aannemen

Omdat een stagiair geen medewerker is, gelden er ook andere regels en moet je andere stappen zetten om deze aan te nemen. Wij hebben deze stappen voor je op een rij gezet. Zo weet je precies hoe je een stagiair aanneemt en waar je op moet letten. Zo kan je zonder problemen een stagiair je team laten versterken!