Een duidelijk stappenplan is noodzakelijk als je werk wilt uitbesteden met je bedrijf. Dit kan iets zijn waar je nog niet aan had gedacht en dat opeens op je pad komt. Vaak komt dit doordat je bedrijf harder gaat dan je had verwacht en je opeens snelle groei mee maakt. Dit kan er voor zorgen dat er opeens teveel werk komt. Om te blijven groeien is het noodzakelijk om dingen uit te besteden zodat je zelf kan focussen op de belangrijkste dingen van je bedrijf. Om je hierbij te helpen hebben we een stappenplan voor je staan over hoe je werk kan uitbesteden met je bedrijf.
01.
Werk uitbesteden met je bedrijf aan zzp'ers en aannemers
Wil je werk uitbesteden aan zzp’ers of aannemers? Met dit stappenplan weet je aan welke regels je je moet houden als je hieraan gaat beginnen!
Aan de hand van 7 stappen weet jij aan welke regels jij je moet houden als je werk wilt uitbesteden met je bedrijf! Ten eerste ben je verplicht om de identiteit van de arbeidskracht te controleren en deze te bewaren bij de administratie. Door een g-rekening af te sluiten zorg je dat je niet aansprakelijk bent voor loonverhogingen voor jouw arbeidskracht. Ook moet je altijd nagaan of er sprake is van een dienstbetrekking wanneer je met mensen werkt.
Als werkgever moet je altijd zorgen dat je een gezonde en veilige werkplek hebt voor alle medewerkers. Dat geldt dus ook voor de zzp’ers en aannemers in je onderneming. Ook gelden er regels voor de werk- en rusttijden van de medewerkers. Deze regels gelden alleen niet altijd voor zzp’ers. Verder moet je alle medewerkers minimaal het minimumloon betalen en btw betalen of aftrekken als voorbelasting. De zpp’er of aannemer brengt namelijk btw in rekening voor het werk dat ze doen. In sommige gevallen kan de btw niet afgetrokken worden als voorbelasting. Dit is bijvoorbeeld bij buitenlandse arbeidskrachten.
02.
Welke regels gelden er?
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de eisen en regels als je werk wilt uitbesteden met je bedrijf aan zzp’ers en andere arbeidskrachten. Deze regels verschillen namelijk van de regels die gelden voor vast personeel.
Check voor een overzicht van de 7 stappen onze story en bekijk voor meer informatie het artikel van de KVK hieronder.
03.
Inhuren van zpp'ers of vast personeel
Een zzp’er of aannemer inhuren is handig voor tijdelijk werk en kan geld besparen. Bekijk ook waar je op moet letten bij het inhuren van een zzp’er.
Is tijdelijke arbeidskracht niet waar je naar op zoek bent? Misschien past het dan toch beter bij jouw bedrijf om vast personeel aan te nemen. Bekijk ook wat je moet doen als voor het eerst personeel gaat aannemen en welke stappen je moet volgen met dit stappenplan.
04.
Werk uitbesteden met je bedrijf aan buitenlandse arbeidskrachten
Je kan natuurlijk ook werk uitbesteden met je bedrijf aan buitenlandse zzp’ers en aannemers. Hier voor gelden dezelfde regels als voor Nederlandse arbeidskrachten, maar er komen nog drie regels extra bij kijken. Zo moet je eerst op zoek gaan naar een arbeidskracht in Nederland, de Europese Economische Raad (EER) en Zwitserland. Pas daarna mag je buiten Europa gaan zoeken. Je moet checken of er een tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig is. De laatste regel is dat je de A1/(E)101-verklaring moet controleren. Dit gaat over de sociale verzekering in het buitenland van de arbeidskracht.
05.
Zo besteed je werk snel uit!
Steeds meer bedrijven willen werk uitbesteden met je bedrijf aan arbeidskrachten, maar dit gaat nog niet altijd even makkelijk. Met behulp van dit stappenplan weet je precies aan welke regels je je moet houden en waar je aan moet voldoen als je een zzp’er of aannemer wilt inhuren. Vergeet ook niet de laatste drie eisen als je buitenlandse arbeidskrachten wilt inhuren.