Self improvement guide voor ondernemers

door | 9-10-2020 | Lifestyle, Self improvement

Als Hustler wil je natuurlijk alles uit jezelf en je business halen. Je wil blijven groeien op persoonlijk gebied en op zakelijk gebied. De beste manier om dit te doen is met behulp van self improvement. Hiermee zal je sneller je doelen bereiken en je dromen realiseren. Dit zal de “self improvement guide voor ondernemers” gaan worden! Hier zullen meerdere aspecten voorbij komen en leer je hoe je jezelf en jouw business naar een hoger level kan brengen door middel van self improvement.

01.

Wat is self improvement?

Self improvement, ofwel persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor elke ondernemer. Eigenlijk zou het standaard onderdeel van je lifestyle moeten zijn.

Iedereen kent de behoefte om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Toch is niet iedereen hier bewust mee bezig. We krijgen allemaal kansen op ons pad en keuzes op onze weg. Maar doen we hier allemaal iets mee? Zie en pak jij de kansen? Maak jij de juiste keuzes die op je pad komen? Voor veel mensen is dit antwoord nee. Vaak zien ze kansen niet en durven ze geen keuzes te maken, terwijl juist dit je leven kan veranderen. Zonde!

Als je zelf de keuzes niet maakt, worden deze voor je gemaakt. Dan kom je niet vooruit, maar zal je vastlopen. In het ergste geval word je zelfs depressief of krijg je een burn-out. Door aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling kan je dit voorkomen. Self improvement is het bewust bezig zijn met het verbeteren van jezelf en hiermee ook de kwaliteit van je leven. Dit kan zijn op persoonlijk gebied, maar natuurlijk ook op zakelijk gebied.

02.

De kracht van self improvement

Met behulp van self improvement kan je je leven echt verbeteren. Je leert jezelf erdoor beter kennen en ontdekt wat je echt wil in het leven. Hierdoor zal je een gelukkiger leven gaan leiden met minder druk en meer rust. Dat wil toch iedereen? Ook zal persoonlijke ontwikkeling je helpen om meer succes te halen met jouw hustle. Herken je jezelf bijvoorbeeld in een van de volgende punten?

 • Je hebt het gevoel dat je geen controle hebt;
 • Je hebt geen motivatie om bezig te gaan met dingen die goed voor je zijn;

 •  Je wil beginnen met bijvoorbeeld een eigen dingen maar blijft dit uitstellen;
 • Je hebt voor je gevoel geen tijd om jezelf te ontwikkelen.

Dit zijn dingen die bijna iedereen wel eens meemaakt. Door self improvement kan je herkennen waar dit vandaan komt en hoe je dit kan verbeteren. Je leert jezelf beter kennen en krijgt beter inzicht in de dingen die je echt wilt. Je zal betere prioriteiten kunnen stellen en je focussen op de dingen die echt belangrijker zijn in het leven. Hierdoor wordt het makkelijker om concrete doelen te stellen en deze te realiseren. Dit zorgt voor een grotere drive en een betere motivatie!

Persoonlijke ontwikkeling is ook een belangrijke tool om nieuwe talenten te ontdekken of bestaande talenten te versterken. Hierdoor zullen er meer mogelijkheden en kansen ontstaan. Ook kan dit werkprestaties verbeteren en stress verminderen. Hierdoor zal je minder druk ervaren en meer rust krijgen.

“He who conquers himself is the mightiest warrior.” ― Confucius
03.

Hoe begin je met self improvement

Een belangrijke eerste stap bij self improvement is bewustwording. Waar sta je nu in het leven? Is dit het leven dat je altijd hebt gewild? Wat wil je echt? Wat wil je bereiken en wat zijn je ambities? Door deze vragen aan jezelf te stellen kom je erachter wat je echt belangrijk vindt en voelt. Dit maakt het makkelijker om in kaart te brengen wat je uit het leven wilt halen en hoe je dit kan realiseren. Dit maakt persoonlijke ontwikkeling een krachtige tool waarmee je je leven kan verbeteren. Door hier meer aandacht aan te besteden, kan je het steeds effectievere inzetten om je doelen te behalen.

Een ander belangrijk aspect van self improvement is keuzes maken. Je moet de overtuiging hebben dat je zelf de controle hebt en de keuzes maakt. Hierdoor zal je makkelijker realiseren welke stappen nodig zijn om te doelen te bereiken. Je zal eenvoudiger inzien welke obstakels op je weg kunnen komen en hoe je deze kan overwinnen. Ook zal je zien welke kansen er liggen en hoe je deze kan aangrijpen om jezelf verder te ontwikkelen.

Wanneer je je bewust bent van je leven en weet dat je zelf de keuzes maakt is de eerste stap gezet. Dan ben je klaar om je doelen te gaan stellen. Vanaf dat punt wordt persoonlijke ontwikkeling een levenslang proces waarbij je steeds nieuwe aspecten aanpakt en nieuwe inzichten vergaart, die je verder helpen om je gekozen doelen te bereiken.

8 eenvoudige  self improvement principes om je leven te verbeteren!

04.

Onderdelen van self improvement

Persoonlijke ontwikkeling gaat over alles rondom de ontwikkeling van het bewustzijn, je identiteit, je eigen talenten en potentie, het vergroten van de kwaliteit van je leven en het realiseren van je dromen. 

Wat is self improvement

Self Improvement bestaat onder andere uit:

 • Het vergroten van het zelfbewustzijn
 • Het vergroten van zelfkennis
 • Het verbeteren en leren van vaardigheden als, zelfvertrouwen communicatie en sociaal vaardigheden
 • Het ontwikkelen van eigen krachten en talenten
 • Het vergroten van je productiviteit
 • Het makkelijker maken om uit je comfort zone te treden
 • Het verbeteren van de levensstijl en de kwaliteit van het leven
 • Het verbeteren van de fysieke gezondheid
 • Het verbeteren van de financiële gezondheid
 • Het realiseren van dromen en levensdoelen

Voor meerder onderdelen heb je waarschijnlijk direct een beeld hoe je dit kan verbeteren. Je fysieke gezondheid verbeteren kan al snel worden gedaan door bijvoorbeeld gezonder te eten of te sporten. Toch spreken sommige aspecten niet zo voor zich. Waarschijnlijk zijn er dingen die je wil verbeteren maar je weet niet hoe. Daar komen wij je bij helpen! Met de self improvement guide voor ondernemers gaan we verschillende onderdelen behandelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. We zullen diep op de onderdelen in gaan en leren je hoe je deze zelf kan toepassen. 

De Self improvement onderdelen zijn opgedeeld in vijf categorieën: 

persoonlijke ontwikkeling Self Improvement ondernemer sporten
4.1

Productiviteit

Het eerste onderdeel van self improvement is productiviteit. Als ondernemen wil je natuurlijk zo productief mogelijk zijn om het beste uit je onderneming te halen maar natuurlijk ook uit jezelf. Je productiviteit naar het maximale leven brengen is dan ook van groot belang. Belangrijk voor het verhogen van je productiviteit is vooral zorgen dat je je leven op orde hebt. Hoe beter je leven op orde hoe productiever je zal worden. Hier heb je alvast 10 tips om productiever te worden:

 1. Listing. Maak lijstjes voor jezelf met wat je op een dag wil doen. Hiermee creëer je overzicht, daarnaast geeft het een goed gevoel om dingen af te vinken!
 2. Worst first. Het liefst wil je de meest vervelende taken uitstellen, echter is dit funest voor je creativiteit. Door je ergste taken eerst te doen voelt de rest van de dag als een makkie!
 3. No task is too little. Noteer ook de kleinere taken die je moet doen op een dag. Het afvinken van deze kleine taken geven je een goed gevoel dat je productiever maakt om meer taken te doen!
 4. Make things enjoyable. Beloon jezelf tijdens het werk met regelmatige pauzes, zet lekkere muziek op of eet een snack na het afmaken van een grote taak. Hustlen is belangrijk maar de beloning ook!
 5. Peak Times. Identificeer voor jezelf wanneer je het meest effectief bent. Is dit om 8 in de ochtend, om 3 in de middag of laat in de avond? Maak tijd vrij op deze tijdstippen en sluit je dan op om je taken er doorheen te rammen!
 6. Pareto principle (80% resultaat door 20% van de taken). Zoek de taken uit die de meeste resultaten krijgen met zo min mogelijk tijd. Focus meer op deze items om zoveel mogelijk resultaat te behalen
 7. Batching. Cluster je email en telefoontjes in sessies. Plan deze als korte tijdstippen in over de dag, zodat je tijdens het werken niet wordt gestoord door telefoontjes of e-mails.
 8. Specialize. Focus op een enkele taak per keer. Afleidingen en multitasken nemen veel van je tijd op. Consistent taken beginnen, afmaken en afstrepen werkt bemoedigend en is satisfying!
 9. Optimize and reflect. Reflecteer in de avond terug op je dag, identificeer je piekmomenten en de meest tijdverspillende taken. Probeer de dag erna zoveel mogelijk te werken tijdens je piekuren en vermijd de taken die veel tijd hebben gekost. Kijk daarna wat allemaal goed is gegaan en wat beter kan. Herhaal dit proces dagelijks en optimaliseer je werkdag.
 10. Re-list. Soms krijg je niet alle taken af die je had gepland. Dit is helemaal niet erg. voeg deze toe aan de lijst met taken voor de volgende dag. Zet ze ook direct bovenaan als ze belangrijk zijn. Hierdoor zal je taken niet vergeten.

Om je zoveel mogelijk te helpen met productiviteit gaan we dieper op dit onderwerp in op meerdere blogs. Deze zullen alles omvatten wat je kan doen om je productiviteit te verhogen, op zowel korte als lange termijn. Denk hierbij aan het onderwerpen zoals doelen stellen slechte gewoontes doorbreken en het creëren van goede routines! 

4.2

Learning

Een belangrijk onderdeel van self improvement is learning. Door jezelf continu uit te dagen en nieuwe dingen te leren blijf je jezelf prikkelen en ontwikkelen. Het mooie aan learning is dat het niet uitmaakt wat je leert en waarvoor je het leert. Zolang je het maar dagelijks doet, ofwel learn daily! Het kan en mag allemaal! Zolang je maar nieuwe dingen blijft leren of je skills verbetert. Het hoeft natuurlijk niet perse iets nieuws te zijn. Je kan kiezen voor iets groots wat je langere tijd doet maar ook voor kleinere dingen. Het leuke aan kleine dingen is dat je heel veel kan leren in een korte tijd. 

Stel je leert elke dag iets kleins voor een jaar dan heb je aan het eind 365 nieuwe dingen geleerd. Als je jezelf dan niet goed hebt ontwikkeld weet ik het ook niet meer. Vaak is het wel makkelijker om iets groters te doen dan meer dan 300 kleine dingen binnen een jaar. Vaak wordt er gekozen om iets groters te doen over een iets wat langere tijd.

Learning Self Improvement-persoonlijke ontwikkeling

Wanneer je iets groters wilt leren over een langere tijd zijn er verschillende soorten skills waaruit je kan kiezen. Het kan iets zijn waar je iets aan hebt voor je business, maar ook iets wat je helpt om te ontspannen of iets wat je gewoon leuk lijkt om te kunnen. Je kan jezelf iets leren op het gebied van marketing of een programmeertaal, maar je kan ook gaan schilderen, een instrument leren spelen of een nieuwe taal bemachtigen. 

Wanneer je je doel hebt bereikt en iets nieuws hebt geleerd kun je er vaak nog extra dingen aan overgehouden. Misschien heb je meer discipline gekregen doordat je er dagelijks mee bezig was. Of je bent creatiever geworden, beter geworden met het werken met je handen of je hebt opeens een nieuwe hobby die je gelukkig maakt. Hierdoor pas je meerdere dingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling tegelijkertijd toe. Dit is wat learning niet alleen zo goed maakt maar ook nog eens leuk. Daarom is het belangrijk dat je blijft leren, je leert hierdoor namelijk meer dan je denkt!

4.3

Creativiteit

Creativiteit is erg belangrijk voor self improvement, door zijn stimulerende werking. Dit onderdeel heeft te maken met originaliteit, inventiviteit en daadkracht. Een idee alleen is niet genoeg. Je moet er wel iets mee doen. Creativiteit is nieuwe dingen zien, iets nieuws vinden, iets nieuws doen of iets nieuws maken. Het is waarnemen, denken en doen! Soms wordt er gezegd dat creativiteit is aangeboren je hebt het of je hebt het niet. Daar ben ik het niet mee eens. Creativiteit zit verborgen in iedereen. Elke persoon heeft een mate van creativiteit in zich. Bij sommige mensen gaat het misschien wel even wat makkelijker en vanzelf. Bij anderen moet dit getriggerd of aangewakkerd worden. Dit doe je het beste door hier bewust mee bezig te gaan. 

Er zijn vele manieren om je creativiteit aan te wakkeren. Om je hierbij te helpen hebben we een lijstje met tips voor je:

 1. Wees nieuwsgierig. Nieuwe dingen komen vaak uit onverwachte hoek. Daarom is het belangrijk dat je diversiteit hebt in je leven. In wat je doet, wat je leert, met wie je dat doet en wat je leest. Nieuwe combinaties van mensen en activiteiten kunnen voor nieuwe ingevingen zorgen.
 2. Doe het anders. Je kan je creativiteit met 15% verhogen door nieuwe ervaringen op te doen. Neem eens een andere route naar huis, eet een nieuw gerecht of leer iets nieuws!
 3. Verander je omgeving. Te lang in dezelfde omgeving zitten kan je creativiteit tegenwerken. Zorg daarom regelmatig voor een nieuwe omgeving. Dit kan je in het echt doen maar ook doen door te visualiseren. Iets wat voor velen de meeste impact heeft gegeven op creativiteit is door te gaan reizen. Hiermee ervaar je nieuwe geluiden, geuren en een nieuwe omgeving zodat je brein weer helemaal opleeft.
 4. Voeg kleur en geur toe in je leven. Door meer kleur en geur toe te voegen aan je leven wordt je eerder getriggerd. Ook helpen sommige kleuren en geuren met de stimulatie van bepaalde gevoelens. Zo helpt oranje bijvoorbeeld voor een stimulatie van je mentale activiteit, betere besluitvorming en een vergroot geluksgevoel. De geur van kaneel en citrus verhoogt je creativiteit en vermindert je stress.
 5. Doe iets wat automatisch gaat. Ga een rondje lopen of hardlopen. Hierdoor gaat je lichaam op autopiloot en gaan blokkades in je hersenen weg. Hierdoor zijn er meer mogelijkheden om nieuwe ideeën te ontwikkelen.
 6. Ga schrijven. Door te schrijven kan je je creativiteit op meerdere manieren aanwakkeren. Met behulp van een fictief verhaal kan je je fantasy de vrije loop geven wat voor nieuwe ideeën kan zorgen. Met het bijhouden van een dagboek kan je je gedachten op orde houden en je hoofd leegmaken.
 7. Beweeg. Door te bewegen kan je creativiteit tot wel 60% verhoogd worden. Het maakt niet uit wat je doet, ga hardlopen, fietsen of naar de gym. Door te sporten gaat er meer bloed naar je hersenen waardoor je meer zuurstof krijgt. Ook komen er stoffen vrij die zorgen voor betere communicatie en verbinding tussen de cellen.
 8. Zorg voor geluid op de achtergrond. Door muziek komen er gevoelens bij mensen vrij. Maak hier gebruik van om in een bepaalde stemming te komen. Wissel ook eens van playlist en luister iets nieuws. Dit kan een ander gevoel opwekken en creativiteit aanwakkeren!
 9. Stel deadlines. Hiermee creëer je druk voor jezelf. Dit stimuleert je om je doel te bereiken en meer out of the box te denken indien nodig.
 10. Brainstorm. Maak gebruik voor brainstorms en mindmaps. Door al je gedachten op te schrijven wordt het makkelijker om nieuwe dingen te zien. Ook helpt het om out of the box te denken en nieuwe ingevingen te krijgen.
 11. Neem afstand. Soms helpt het heel goed om even afstand te nemen van waar je mee bezig bent. Wanneer je vastloopt helpt het vaak niet om non stop door te gaan. Neem een paar uur rust of zelfs een paar dagen. Soms krijg je juist dan opeens een ingeving.

De tips hierboven zijn natuurlijk nog maar het tipje van de ijsberg over creativiteit en hoe je dit aan kan wakkeren.

4.4

Gezondheid

Dat gezondheid goed voor je is dat spreekt natuurlijk voor zich. Toch doet niet iedereen er alles aan om gezond te leven. Terwijl het zoveel voordelen voor je heeft om gezonde levensstijl te hanteren.
Self Improvement Health persoonlijke ontwikkeling

Gezondheid is een noodzakelijk onderdeel van self improvement. Een gezonde levensstijl zorgt over het algemeen voor een gezond gewicht. Dit betekent vaak ook dat je er goed uitziet. Dat lijkt me iets wat iedereen graag wil. Wanneer je er goed uitziet voel je je vaak ook goed. Je zit lekkerder in je vel en krijgt hierdoor vaak ook meer zelfvertrouwen. Dit beetje extra zelfvertrouwen kan een grote impact hebben op je leven. Misschien zet je niet de ene stap die je anders niet zou durven zetten. 

Neem je opeens wel het risico om de business te beginnen die je altijd al wou hebben, of vraag je je droomvrouw waar je al jaren verliefd op bent eindelijk mee uit. Zelfvertrouwen heeft niet voor niets een geweldige impact op je persoonlijke ontwikkeling. Alleen dit zou al genoeg reden moeten zijn om zo snel mogelijk met een gezonde lifestyle te beginnen. 

Een tweede voordeel is dat je natuurlijk ook veel gezonder bent met een gezonde leefstijl. Je hebt minder kans op ziektes en andere vervelende kwalen. Met een gezond lichaam heb je een betere afweersysteem en word je ook minder belast dan wanneer je overgewicht hebt. Daarnaast word je als je gezond bent ook veel minder snel moe en heb je vaak meer energie om de dingen te doen die je wilt! Deze extra energie in combinatie met meer zelfvertrouwen kan je leven drastisch veranderen.

Vaak beginnen mensen niet met het veranderen van hun levensstijl, omdat ze denken dat het moeilijk is en veel tijd kost. Echter hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Je hoeft je leven niet opeens drastisch om te gooien. Voor de een kan dat heel goed werken, maar voor een ander niet. Wanneer dit niks voor jou is kan je ook gewoon met iets kleins beginnen. Wanneer je steeds een kleine aanpassing maakt aan je levensstijl kan je langzamerhand een steeds gezondere lifestyle ontwikkelen.

4.5

Mindfulness

Mindfulness is een begrip dat je tegenwoordig vaak tegen komt. als het om persoonlijke ontwikkeling gaat. Vaak wordt het maar gezien als iets “zweverigs”, doordat het vaak met spiritualiteit en dergelijke wordt geassocieerd. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk? Het begrip mindfulness wordt vaak gedefinieerd als ‘het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen’. Deze definitie verwijst naar het vermogen om je bewust te zijn van je eigen gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving zonder erover te oordelen.

Je oordeelt niet of iets goed of fout is, het is er gewoon. Hiermee kan je leren om negatieve gedachten en gevoelens te beschouwen als een voorbijgaande gebeurtenis. Hierdoor wordt het makkelijker om het los te laten en er afstand van te nemen. Ook kan het helpen om automatische patronen te herkennen. Wanneer je je eigen patronen beter herkent kan je automatische reacties doorbreken en vanuit rust en beter reageren. Dit zal je meer keuzevrijheid geven in het leven doordat je zelf meer de controle hebt over je eigen gedrag.

Het staat misschien niet direct bovenaan je lijstje als je denkt aan self improvement maar het is zeker iets om over na te denken. Het kan je namelijk vele voordelen opleveren!

The best way to capture moments is to pay attention. This is how we cultivate mindfulness. Mindfulness means being awake. It means knowing what you are doing.” – Jon Kabat-Zinn

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Door de jaren heen heb je een goed vermogen opgebouwd. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Nu je erover denkt om je vermogen te beleggen, sta je waarschijnlijk ook veel vragen. Liever loop je niet al te veel risico.

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Wil je een nieuw kantoor realiseren? Dan moet het natuurlijk gevuld worden met leuke meubelen. Er komt behoorlijk wat op je af bij het inrichten van nieuw kantoor. Bekijk alles daarom rustig stap voor stap. Het zijn ruimtes waar je veel tijd doorbrengt en je wilt...