Goal setting: doelen behalen en dromen naleven

door | 30-10-2020 | Lifestyle, Self improvement

Als Hustler wil je natuurlijk alles uit je business halen en zoveel mogelijk succes ervaren. Je wilt succes op alle fronten, met je business maar ook op persoonlijk gebied. Je hebt elke ochtend een killer morning en je hebt  je slechte gewoontes kan doorbreken. Hierdoor ben je energieker, productiever en haal je meer uit je dag. Nu is het nu tijd voor de volgende stap op het gebied van self improvement . Goal setting!

 

01.

Wat is goal setting?

Iedereen heeft dingen die hij of zij in het leven wil bereiken. Die grote droom. Het staat nog steeds op je lijstje, maar een gebrek aan tijd en focus maken dat we er niet aan toe komen. Vaak vinden mensen het moeilijk om doelen voor zichzelf te stellen. Dagelijks hoor je mensen over de dingen die ze “moeten” en “willen” doen. Vaak nemen we te weinig tijd voor goal setting. We zetten geen doelen. Daarom doen we alleen de dingen die we “moeten” doen. Veel gebruikte smoesjes waardoor mensen hun dromen niet naleven zijn:

 • Ik heb geen tijd om aan mijn dromen te werken
 • Ik heb het te druk
 • Ik weet niet wat ik wil
 • Ik weet niet hoe ik aan mijn dromen kan werken

Wat is jouw belangrijkste doel op dit moment? Wil je gezonder eten? Meer sporten? Minder op social media kijken? Je eigen business starten?

Hoe kan het dat we bepaalde doelen willen bereiken maar het niet DOEN? En hoe gaan we ervoor zorgen dat dit wel lukt? Ken jij iemand die hier last van heeft? Herken je het bij jezelf? Waarschijnlijk wel. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet tegen minstens één van deze vragen aanloopt.

Om de dingen die je in het leven wilt bereiken te realiseren en succes te hebben moet je doelen gaan stellen. Dit gaat je succes opleveren op zowel op zakelijk gebied als op persoonlijk gebied. Goal setting is letterlijk het concretiseren van je doelen en zorgen dat je deze gaat behalen!

“The trouble with not having a goal is that you can spend your life running up and down the field and never score.”
—Bill Copeland

02.

Goal setting methodes

Bij goal setting is het belangrijk om een goede methode te gebruiken voor het stellen van je doelen. Wanneer je dit niet doet krijg je vaak vage doelen, waardoor je niet goed weet waar je heen moet. Of je krijgt te grote doelen, deze houden je tegen om in beweging te komen. Hierdoor blijf je wachten twijfelen en piekeren zonder vooruit te komen. Dit kan worden gedaan op meerdere manieren. Een bekende methode om doelen te stellen is de SMART-methode.

SMART-Methode

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden
De SMART methode is misschien wel de meest bekende en gebruikte methode. Maar is dit wel de beste methode? Tijdens zijn studie ontwikkelde online ondernemer, mindset coach en oprichter van de grootste self improvement community van Nederland: de 1 minuut community Leroy Seijdel de VUDOM-methode. Een nieuwe methode om doelen te stellen. Met behulp van deze methode werd hij uitgekozen tot beste student, maakte hij zijn droomreis, liep hij zijn eerste marathon en bouwde hij de 1 minuut community van 0 naar duizenden leden op in slechts negen maanden tijd.
Goal review
03.

VUDOM Methode

De VUDOM methode bestaat uit vijf stappen.

Stap 1: Visualiseren

Doelen stellen begint bij visualiseren! Dit wordt vaak gezien als zweverig maar is juist de meest heldere stap! Je gaat namelijk specifiek maken wat je wilt. Met visualiseren vertaal je je dromen en gedachten naar een beeld. Dit kan je in je hoofd doen maar ook met behulp van beeld materialen. Belangrijk bij visualisatie is dat je je gewenste resultaat in gedachten houdt en voor je ziet als een realiteit. Denk aan wat je voelt, wat je denkt, hoe je zelf vindt. Maak het zo echt mogelijk in je gedachten. Probeer al je zintuigen erbij te betrekken om het zo realistisch mogelijk te maken. Wanneer je dit lastig vindt kan je gebruik maken van “Vision boards” of ”mood boards”, een collectie van afbeeldingen van het resultaat dat je wil bereiken. Het maakt niet uit in welke vorm je dit doet zolang de afbeeldingen je doel weergeven en dat het op een plek staat waar je het dagelijks kan zien.

Stap 2: Uitspreken

Spreek je dromen uit! Wanneer je je dromen uitspreekt zal je er zelf in gaan geloven. Vertel het aan je vrienden, je familie en aan jezelf. Dit is in het begin misschien lastig maar het werkt. Er is een groot verschil tussen dromen en doen. Het uitspreken zelf is niet genoeg. Het gaat er ook om hoe je het uitspreekt. Zeg je dat je ‘ik zou ooit een wereldreis willen maken’ of zeg je ‘Ik ga een wereldreis maken’? Zeg je ik zou wel een succesvolle eigen business willen hebben’ of ‘ik ga een succesvolle business hebben’? Bij de eerste manier is de kans groot dat je het nooit gaat doen. Je mist overtuiging! Wanneer je niet overtuigd bent van je dromen gaat het je niet lukken. Dus spreek je dromen uit en doe dit met overtuiging!

Stap 3: Deadlines

Zorg ervoor dat je deadlines hebt. Niet alleen voor wanneer iets af is, maar ook voor hoelang je iets mag of moet doen. Dit neemt het excuus van “ik heb geen tijd” weg. Belangrijke is eerst om je doelen te rangschikken op basis van prioriteit, wat is het belangrijkste voor je. Daarna moet je je doelen opdelen in kleine taken. Daarna zet je zoveel mogelijk deadlines. Het is beter om korte deadlines te stellen van elke keer een week dan van een paar maand. Hiermee kan je stapje voor stapje je doelen bereiken.

Stap 4: Opschrijven

Schrijf je doel op in een zin. Maak je doel specifiek. Stel je doel is “ik wil een succesvolle business”. Wat betekent dit precies? Helemaal niks! Het is niet specifiek. De makkelijkste manier om je doelen te specificeren is jezelf vragen te stellen als:

 • Wat wil ik doen?
 • Wil ik het alleen doen?
 • Wanneer wil ik het doen?
 • Hoe veel wil ik investeren?
 • Waarom wil ik dit doen?
 • Wat betekent succesvol voor mij?

Nadat je deze vragen hebt gesteld kan je doel bijvoorbeeld zijn: “In het tweede kwartaal van 2021 wil ik een webshop hebben in sportsupplementen waarmee ik 4000 euro omzet per maand draai”.

Vragen die je hierna nog zou kunnen stellen om meer duidelijkheid te creëren zijn:

 • Wat is mijn plan om dit te bereiken?
 • Wat zijn de consequenties als ik ervoor ga?

Deze vragen helpen je om je doelen realistisch te houden. Vervolgens kan je je doelen opdelen in kleinere subdoelen en naar je droom toe te werken!

Stap 5: Minuten

Werk elke dag minimaal 1 minuut aan je doel! Het klinkt als weinig maar wanneer je dit toepast ben je elke dag met je doel bezig. Je hebt altijd 1 minuut de tijd om aan je doel te werken. Er zijn geen excuses meer!

Next week in HUSTL Lifestyle:

Volgende week in deze lifestyle campagne gaan we verder met de self improvement guide voor ondernemers. Deze week hebben we het gehad over het stellen van doelen. Volgende week helpen we je om je uitstelgedrag te overwinnen in de blog overcoming procrastination!

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!