Breaking your habits, leer je slechte gewoontes doorbreken!

door | 23-10-2020 | Lifestyle, Self improvement

Slechte gewoontes, iedereen heeft ze. Voor de een is het roken of ongezond eten, voor de ander is het altijd te laat uit bed gaan of dingen uitstellen. We hebben allemaal slechte gewoontes. Maar hoe kom je hier vanaf? In een eerdere blog heb je gelezen hoe je met een ochtendroutine een killer morning kon creëren. Dit is een goede start op het gebied van self improvement .Vandaag is het tijd voor een volgende stap en leer je hoe je je slechte gewoontes kan doorbreken en vervangen voor nieuwe gewoontes.

01.

Slechte gewoontes

Iedereen heeft slechte gewoontes. Vaak zijn we er ons ook bewust van. Je weet vaak wel dat je teveel snoept, rook of drinkt. Dat je te ongezond eet of teveel op social media zit. Vaak wil je er wel mee stoppen, maar weet je niet hoe. Je wil minder drinken maar voor je het weet ben je weer op een feestje en heb je een biertje in je hand. Of je wil minder social media gebruiken maar telkens heb je je telefoon weer in je hand. Vaak gaan deze dingen automatisch. Waar komt dit vandaan?

Deze automatismen en drang naar slechte dingen? Al deze gewoontes vervullen onbewust een bepaalde behoefte en worden in stand gehouden door associaties:

  • Als ik in deze situatie ben doe ik dit (Drinken op feestjes, op social media kijken als je je verveelt)
  • Als ik deze emotie voel doe ik dat (snoepen als je je slecht voelt, niet uit bed komen als je je slecht voelt)
De meeste slechte gewoontes kan je herleiden naar bepaalde emoties die je niet wilt voelen. Vaak zijn dit dingen als stress, verveling of wanneer je een beetje down bent. Dit zijn emotionele triggers waaruit handelingen volgen. Je kan de emotie zien als een probleem en de gewoonte als een (slechte) oplossing. Hierdoor is het vaak moeilijk om te stoppen met bepaalde gewoontes. Je hebt geen alternatief en hierdoor blijf je unsatisfied en kies je vaak toch weer voor de slechte gewoonte. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goede gewoontes hebt als alternatief voor de eerdere slechte gewoontes. Als je vastberaden bent om de je slechte habits te doorbreken en te vervangen lees dan Atomic habits van James clear. Dit boek helpt je om de beste habits voor jezelf te creëren.
02.

Slechte gewoontes doorbreken

Iedereen wil zijn slechte gewoontes doorbreken, maar hoe doe je dat? De eerste stap is bewustwording. Denk na over waar de gewoonte vandaan komt en waarom je ervan af wil. De volgende vragen kunnen hierbij helpen.

- Wanneer en hoe vaak doe je het?
- Waar ben je op dat moment?
- Met wie ben je?
- Wat voel je?
- Wat is de aanleiding/trigger waardoor je het doet?
Schrijf dit op en hou het voor een langere tijd bij. Dan kom je er vanzelf achter waar het weg komt en waarom je het doet. Wanneer je dit voor jezelf hebt beantwoord zijn er meerdere manieren om je gewoontes te doorbreken.

“It is easier to prevent bad habits than to break them.”
―Benjamin Franklin

Triggers weghalen

Een van de manieren om slechte gewoontes te doorbreken is door de triggers weg te halen uit je omgeving. Dit is bij sommige gewoontes eenvoudig te doorbreken, maar zal niet altijd werken. Als je thuis teveel snoept kan je simpel gezegd geen snoep meer kopen. Wil je minder roken, dan koop je geen sigaretten meer. Toch is dit niet voor elke situatie te doen. Wat als mensen in je omgeving snoepen? Wat als je op een feestje bent en er roken mensen? Dan werkt dit al een stuk minder goed. Of wat als de trigger een persoon is met een slechte invloed. Het kan dan beter zijn om die persoon uit je leven weg te laten, maar dit kan niet altijd. Triggers uit je omgeving halen kan dus een hele eenvoudige oplossing zijn. Alleen is het lang niet altijd toepasbaar.

Slechte gewoontes vervangen

Een tweede manier is om slechte gewoontes direct te vervangen. Dit kan makkelijker zijn dan wanneer je er niks voor in de plaats doet. Zo vervul je de emoties die er is alsnog. Dit werkt het makkelijkste bij dingen als slechte eetgewoontes. Als je teveel snacks eet kan je in plaats van dat je hiermee stopt een “gezonde snack” eten. Bijvoorbeeld een stuk fruit of een rijstwafel in plaats van een zak chips. Als je in de avond teveel op je telefoon zit of te lang series kijkt vervang dit door iets anders dat leuk is. Je kan een boek gaan lezen of een nieuwe hobby zoeken.

Cold turkey

Natuurlijk is er ook nog de cold turkey methode. Deze methode werkt in veel gevallen het beste maar is niet de makkelijkste methode. Bij deze methode moet je hard zijn voor jezelf en streng zijn. Wil je niet meer roken? Stop er direct mee! Dit is in het begin moeilijk, onprettig en onwennig, maar als je er eenmaal doorheen bent is het ook klaar. Dit werkt hetzelfde met niet vroeg op kunnen staan. Sta je normaal altijd pas om 9 uur op en wil je eerder op staan? Ga dan eens een week lang om 6 uur op staan. Dit is misschien niet prettig en lijkt overdreven, maar het werkt! Nadat je dit een week hebt gedaan is je oude patroon van om 9 uur uit bed komen doorbroken. Nadat je een week lang om 6 uur hebt opgestaan is het niet moeilijk om een nieuwe gewoonte te maken van om 7 of 8 uur op staan. Belangrijk bij deze methode is dat je achter je beslissing staat en ook echt wilt stoppen met je gewoonte. Als jij zeker weet dat je wilt stoppen met een gewoonte en er vol voor wilt gaan dan is dit de methode. Ga cold turkey en break your habits!

Naast deze 3 manieren zijn er nog vele andere wijzen waarop je je slechte gewoontes kan doorbreken. Een voorbeeld hiervan is het 4 stappenplan naar succes van Leroy Seijdel!

03.

Nieuwe gewoontes creëren en behouden

Wanneer je van je oude gewoontes af bent is het tijd voor de volgende stap en dat is nieuwe gewoontes creëren. Dit doe je door een 30 dagen plan, zoals ook al eerder benoemd is in de vorige blog over de killer morning. Wanneer jij iets 30 dagen volhoudt gaat dit je lukken! Eet bijvoorbeeld 30 dagen op rij gezond, rook 30 dagen niet of sta 30 dagen lang vroeg op!

Maar hoe gaat het daarna? Hoe zorg je ervoor dat je na die 30 dagen door blijft gaan en je de gewoonte niet weer afleert. Daarvoor is er ook een regel, ook wel bekend als de “Two day Rule”. Deze regel is eigenlijk heel simpel. Wanneer je een nieuwe gewoonte hebt zorg je ervoor dat je het nooit 2 dagen op rij niet doet. Je kan best een dag je gewoonte overslaan, maar zorg ervoor dat dit er nooit 2 worden. Wanneer dit gebeurt is er een grote kans dat je gewoonte er weer tussenuit slipt en je in oude gewoontes vervalt.

Als je meer wilt weten over gewoontes en hoe je deze kan doorbreken lees dan een van de onderstaande boeken:

  • Breaking the habit of being yourself
  • Making habits breaking habits
  • Breaking bad habits
  • Good habits bad habits 
  • Macht der gewoonte

Next up in HUSTL Lifestyle:

Nu je weet hoe je je slechte gewoontes moet breken is het tijd voor de volgende stap: Goal Setting voor zowel je business als je lifestyle!

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Met elkaar kunnen we de koffie-industrie duurzaam en groen krijgen

Met elkaar kunnen we de koffie-industrie duurzaam en groen krijgen

Steeds vaker klinkt er in ons land kritiek op het feit dat een van de belangrijkste producten die wij dagelijks consumeren, niet altijd even groen en duurzaam is. De koffie die wij dagelijks drinken heeft voor het in onze beker belandt al een hele reis doorlopen en er...

Haal het maximale uit je hypotheek als ondernemer

Haal het maximale uit je hypotheek als ondernemer

Als ondernemer is het kopen van een huis een belangrijke mijlpaal. Het verkrijgen van een hypotheek als ondernemer kan echter uitdagender zijn dan voor mensen in loondienst. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden en strategieën om het maximale uit je hypotheek...