4 self-improvement tips voor ondernemers

door | 2-10-2020 | Lifestyle, Self improvement

De meeste Hustlers die wij kennen werken dagelijks kei en keihard aan hun bedrijf. Elke dag staat in het teken van groeien met hun bedrijf: meer klanten, zichtbaarheid of omzet. Maar wat heb je daaraan als je bedrijf in één klap wegvalt? Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je jezelf blijft ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat je niet uit jouw hustle flow wordt gehaald! Iemand die hier erg veel mee bezig is is een grote inspiratiebron van me: Matt D'avella. Hij is gespecialiseerd in zelfontwikkeling. Ik gebruik zijn video's in deze blog om de 4 self-improvement tips aan je duidelijk te maken. Check vooral zijn social media kanalen!

01.

Doelen stellen voor jezelf

Heb jij je bedrijfsdoelen al gesteld? Weet jij waar je over een maand, over een jaar of over vijf jaar wilt staan met je bedrijf? Zo ja, top! Het formuleren en opschrijven van doelen helpt je bij het behalen hiervan. Het zorgt ervoor dat jij weet wat je moet doen zodra je aan het werk gaat. Het geeft je houvast en perspectief.

Dit geldt ook bij self-impovement. Het in kaart brengen van je doelen is een sterke start. Wat wil je leren of bereiken? Schrijf het op en zorg dat je jezelf hier dagelijks aan herinnert. Hang ze boven je bed of boven je werkplek. Bij HUSTL hadden we onze doelen zelfs een tijdje als background op onze laptop, zo werden we er dagelijks meerdere keren mee geconfronteerd, wat ons weer motiveerde om ze te behalen. Onthoud dat self-improvement los staat van je bedrijfsdoelen. Waar een bedrijfsdoel vaak in euro’s, aantal klanten of bereik wordt uitgedrukt gaat het bij self-improvement doelen meestal over skills, kennis of een mentale of fysieke status. Deze doelen zorgen ervoor dat jij jezelf continu blijft ontwikkelen.

Self-improvement doelen zijn net zo belangrijk, al dan niet belangrijker dan je bedrijfsdoelen. Als Hustler ben jij namelijk het bedrijf. Als het niet goed met jou gaat zal dit reflecteren op jouw business. Het formuleren van doelen kan best lastig zijn, zeker wanneer je dit voor het eerst doet. Een tip is om niet te groot te beginnen en om iets te kiezen dat bij je past. Ben je geen lezer? Leg jezelf dan niet gelijk op om de 52-boeken-in-een-jaar Reading Challenge te doen. Kijk eerst of het bij je past. Begin bijvoorbeeld met 5 boeken in 5 weken tijd. Heb je dit behaald? Super! Dan kan je altijd de lat hoger leggen. Het opschrijven van je doelen volgens de SMART-methode kan je helpen bij het opstellen van goede self-improvement doelen.

In onderstaande video zie je hoe Matt D'avella zichzelf een maand lang heeft uitgedaagd om iedere ochtend koud te douchen. In de video legt hij zijn keuze uit en welke voordelen dit biedt!

02.

Creëer een systeem of een plan

Natuurlijk is het stellen van doelen alleen niet genoeg. Je hebt een systeem nodig om je doelen te behalen. Stel je hebt je doel gesteld, namelijk; je wilt beter om gaan met stress. Uiteraard heb je dit doel voor jezelf smart geformuleerd. Dan zal het niet zo zijn dat je van de een op ander moment minder stress ervaart. Hiervoor zijn allerlei tussenstappen nodig.

Het is slim om je doelen op te splitsen in kleinere stappen. Zo kan een eerste stap zijn om meer kennis over stress op te doen, door bijvoorbeeld het lezen van een boek. Een tweede stap kan zijn om een paar keer per week mindfulness oefeningen te doen of te mediteren. Al deze kleine tussenstappen zullen jou helpen dichter bij je doel te komen. Het is tenslotte makkelijker om meerdere kleine stappen te zetten dan in één keer één grote stap.

Een ander manier die je kan helpen is een concrete planning. Stel je hebt besloten een paar keer per week te gaan mediteren (btw: aanrader!). Spreek met jezelf af hoe vaak je dit gaat doen en op welke momenten in de week. Reserveer hier dan ook ruimte voor in je agenda. Zo heb ik elke ochtend van zeven tot half acht in mijn agenda geblokt staan met “Mediteren”. Dit is voor mij een goede stok achter de deur om het ook écht te gaan doen.

In de volgende video zie je hoe Matt D'avella samen met checklist expert Greg McKeown kijkt naar welke waarde het werken met checklisten Matt zijn persoonlijke leven kan bieden!

03.

Doorbreek je gewoontes

Mensen zijn gewoontedieren. Veel mensen houden ervan om vooraf precies te weten wat hen te wachten staat of wat ze gaan doen op een dag. Bij self-improvement is het doorbreken van gewoontes en het toevoegen van nieuwe gewoontes erg belangrijk. Alleen wanneer je dit lukt ben je in staat om je self-improvement doelen te behalen.

Om fit te worden zal je er een gewoonte van moeten maken om regelmatig te sporten of om gezonder te eten. Om meer kennis op te doen zal je bijvoorbeeld regelmatig boeken moeten lezen of seminars bijwonen. Vanuit de psychologie leren we dat beloningen of straffen erg goed werken bij het veranderen van je gedrag. 

Het is daarom slim om jezelf te belonen wanneer je bijvoorbeeld drie van de drie keer in de week bent gaan hardlopen. Maar ook leert het ons dat het straffen van jezelf bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van je gedragsverandering. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf straffen met 20 push-ups wanneer je die derde keer toch niet bent gegaan.

Deze derde video laat zien hoe Matt D'avella zijn leven heeft omgegooid en aan de slag is gegaan met het aanleren van gewoontes en hun voodelen, nadelen, kansen en valkuilen!

04.

Luister naar je emoties

Je emoties en gevoelens spelen een belangrijke rol bij self-improvement. Het luisteren naar je gevoelens en oppikken van de juiste signalen is hierbij erg belangrijk. Je gaat je doelen alleen behalen wanneer je emoties dit toelaten.
Een doel die ik vaak hoor is het minderen of helemaal stoppen met het drinken van alcohol. Voor sommige mensen is dit makkelijk te behalen terwijl andere er veel moeite mee hebben. Mensen bij wie het een gewoonte is om bijvoorbeeld in het weekend met vrienden op stap te gaan, of vaak gezellig een drankje doen op het terras, kan dit doel wel eens emotioneel liggen. Het stoppen met alcohol an sich lukt vaak wel voor een bepaalde periode. Maar het lukt deze mensen vaak niet om er een gewoonte van te maken. Dit komt door de emotionele gevolgen. Veel van hen heeft het gevoel dat ze er niet meer bij horen of hebben het gevoel dat ze minder gezellig zijn in een gezelschap. Het lichamelijke positieve effect wint het dan niet van het negatieve emotionele effect.

Het herkennen van je gevoelens is hierbij cruciaal. Wanneer je ze vroegtijdig erkent en accepteert kun je hieraan werken of op zoek gaan naar een alternatief om je doel te behalen. Luister altijd naar je gevoel. Merk je dat je niet gelukkig wordt, pas je doel of systeem aan. Merk je dat dat niet kan, accepteer het en probeer een ander doel. In ieder geval niet opgeven!

“If you don’t like it, change it. If you can’t, accept it and move on.”

Met deze 4 self-improvement tips kan je direct beginnen met je persoonlijke ontwikkeling. Hiermee zal je successen ervaren op zowel persoonlijk als zakelijk gebied. Echter is dit nog maar het tipje van de ijsberg als het om self-improvement gaat. Op dit gebied is er zoveel te ontdekken en te leren. Niet alleen op gebied van productiviteit, maar ook op onderwerpen als, creativiteit, gezondheid, learning en minduflness.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Door de jaren heen heb je een goed vermogen opgebouwd. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Nu je erover denkt om je vermogen te beleggen, sta je waarschijnlijk ook veel vragen. Liever loop je niet al te veel risico.

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Wil je een nieuw kantoor realiseren? Dan moet het natuurlijk gevuld worden met leuke meubelen. Er komt behoorlijk wat op je af bij het inrichten van nieuw kantoor. Bekijk alles daarom rustig stap voor stap. Het zijn ruimtes waar je veel tijd doorbrengt en je wilt...