Ontspanning door sport, twee vliegen in één klap!

door | 18-12-2020 | Creativiteit en ontspanning, Lifestyle

Ontspanning door sport! Na een hele dag gewerkt te hebben ben je niets anders dan uitgeput. Vaak voel je je ook nog eens gestresst van al het werk dat je nog moet doen en door zorgen of persoonlijke problemen waar je tegenaan loopt. Het liefst wil je dan gewoon even ontspannen. Wist je dat juist het in beweging komen en sporten helpt tegen alle onnodige stress? Een gezond lichaam is een gezonde geest! Dat hebben we geleerd in een van onze vorige blogs. In deze blog geven wij jou de gouden tips die je nodig hebt om naast je hardwerkende ondernemingsleven meer te kunnen ontspannen!

01.

Hoe kom je tot rust?

Natuurlijk vraag je je als eerst af: ‘’Hoe krijg je ontspanning door sport?’’. Het bewegen helpt jou tegen stress doordat er tijdens het sporten bepaalde stofjes vrijkomen die jou meer tot rust brengen. Hierbij gaat het om BDNF en endorfine die allebei de Hippocampus in je hersenen ondersteunen.

Als deze stofjes zijn geactiveerd, worden jouw stresshormonen afgeremd. Het is belangrijk om de hippocampus te blijven stimuleren met positiviteit. Ook worden je spieren soepeler doordat je gaat bewegen, dit betekent dus dat je je lichaam wat losser maakt.

Het is bewezen dat je je beter voelt na het sporten: je krijgt niet alleen een betere stemming, maar ook meer zelfverzekerdheid waardoor je minder snel geïrriteerd, gestresst of boos raakt. Jouw uithoudingsvermogen wordt dus verbeterd. Een dikkere huid tegen alle externe prikkels, wie wil dat nou niet? Daarnaast voel je je fitter in jouw eigen lichaam en zie je er waarschijnlijk ook fitter uit.

Ontspanning door sport, twee vliegen in een klap!

Een ander aangetoonde factor is dat de kans op depressiviteit wordt verminderd! Depressiviteit kan namelijk ook veroorzaakt worden door middel van te veel stress of een burn-out. De effecten die je krijgt bij cardiotraining of aerobe training zijn vrijwel net zo sterk als antidepressiva. Hou er wel rekening mee dat dit gaat om 30 à 45 minuten sporten in minimaal drie sessies per week. Deze hoeveelheid zou ik ook aanhouden als je specifiek sport om jouw stress te verminderen.

Naast ontspanning door sport hebben wij ook andere tips om jouw werkdruk te verminderen. Check de blog!

02.

Ontspanning door yoga en meditatie

Ontspanning door sport

''In de stilte hoor je alles'' 

- Michael Pilarczyk

Yoga en mediteren zijn de zen-activiteiten! Dit zijn methodes die speciaal gemaakt zijn om onder andere tot rust te komen. Yoga leert je om dingen los te laten, je te focussen op jouw lichaam en je sterker in je schoenen te voelen. Het is niet alleen goed voor jouw lenigheid, want je bent namelijk ook bezig met ruimte voor jezelf maken tegen alle spanningen.

Je komt weer rustig tot jezelf, gaat al je gevoelens na en creëert een relaxerend effect. Het mooie aan yoga is dat je ook bezig met met stretchen.

Dit helpt tegen je spierpijn en kalmeert je spieren. Je ontspant je spieren nog meer nadat je gestretcht hebt doordat je bloedcirculatie verbeterd wordt en daardoor ben je bestendiger tegen stress.

Mediteren is ook een manier om tot rust te komen en dat niet alleen omdat je even tijd neemt voor jezelf. Je bent hierbij meer bezig met jezelf beter leren kennen door jouw emoties af te gaan, je gedachten te accepteren en je bent bezig om jezelf in balans te brengen.

03.

Hoe zit het met sporten?

Om jou volledig tot rust te laten komen, moet je natuurlijk bewegen. Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, omdat er gelukkig een variatie is aan verschillende sporten. Is kickboxen dus net niks voor jou? Wordt dan de nieuwe Christiano Ronaldo door te gaan voetballen of verander in turner Epke Zonderland! Ook kun je het makkelijk aanpakken door naar de lokale sportschool in jouw buurt te gaan, zolang je maar beweegt.

Bij voorkeur sport je aan het einde van de middag, omdat je na het sporten nog een hoog gehalte van de stofjes hebt en je waarschijnlijk redelijk actief bent door de adrenaline. Slaap is erg belangrijk om tot rust te kunnen komen. Na het sporten slaap je meestal dieper en beter, waardoor je het beste dus aan het einde van jouw middag kan sporten. De reden hiervoor is zodat je na het sporten weer langzaam tot rust kan komen. Het neemt tijd om alle stofjes, naast jouw stress en zorgen, uit jouw lichaam te laten stromen. Je krijgt aan het einde namelijk een voldaan en rustig gevoel.

Een andere tip is om cardiotraining en aerobe training voorop te stellen. Zoek naar sporten waarbij jouw ademhaling en hartslag voor een lange duur omhoog gaan (hardlopen, fietsen, schaatsen, etc).

Natuurlijk kan krachttraining jou ook helpen, maar zullen de effecten minder zijn. Als je dus sport voor ontspanning, zou ik deze tip ter harte nemen.

Ontspanning door sport, twee vliegen in een klap!

Wil je toch voor krachttraining gaan? Het filmpje hieronder geeft je de benodigde tips!

Next week in HUSTL Lifestyle:

Nu weet je door middel van welke factoren je meer ontspanning door sport kunt krijgen, ga er dus voor! In de Lifestyle blog van volgende week gaan we het hebben over hoe lezen jouw creativiteit kunt stimuleren en welke boeken wij jou hiervoor aanraden.

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Welke subsidies op zakelijke zonnepanelen zijn er?

Welke subsidies op zakelijke zonnepanelen zijn er?

Het verduurzamen van je bedrijf is altijd een goede stap. Veel bedrijven kiezen er dan ook voor om te investeren in zonnepanelen. Het investeren in zakelijke zonnepanelen wordt dan ook een stuk aantrekkelijker gemaakt door de verschillende subsidiemogelijkheden....

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Door de jaren heen heb je een goed vermogen opgebouwd. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Nu je erover denkt om je vermogen te beleggen, sta je waarschijnlijk ook veel vragen. Liever loop je niet al te veel risico.

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Wil je een nieuw kantoor realiseren? Dan moet het natuurlijk gevuld worden met leuke meubelen. Er komt behoorlijk wat op je af bij het inrichten van nieuw kantoor. Bekijk alles daarom rustig stap voor stap. Het zijn ruimtes waar je veel tijd doorbrengt en je wilt...