Mediteren: de manier om tot rust te komen!

door | 27-11-2020 | Creativiteit en ontspanning, Lifestyle

We hebben allemaal behoefte aan kalmte, vrede en liefde in ons leven, alleen komt dit niet altijd vanzelf. Als het niet zomaar onze kant op wil komen, waarom zoeken we het dan zelf niet op? Ik kan best een piekeraar zijn en weet hoe erg dit je kan dwarsbomen. Maar sinds ik de wonderbaarlijke technieken van mediteren heb gevonden, weet ik mezelf precies tot rust te brengen. Daarom leg ik je uit wat mediteren is, waar het goed voor is en hoe je dit het beste kunt aanpakken!

01.

Mediteren: wat is het precies?

Mediteren is een de meer gevorderde onderdelen van self improvement . Het is een spirituele techniek om je geest, lichaam en ziel tot rust te laten komen.  Je bent als het ware je adem aan het controleren door op ritme in- en uit te ademen. In sommige gevallen gebruiken mensen een mantra (een herhaald uitspraak met een effect). Waar mantra's goed voor zijn vind je in deze blog.

Je leert om alles om je heen te observeren en het accepteren van jouw gedachten en/of emoties. Je gaat bewust na wat er allemaal speelt. Het doel van mediteren is verlichting door stil te staan bij bepaalde situaties en er afstand van te nemen, Hierdoor kom je meer tot rust.

Mediteren: de manier om tot rust te komen!
02.

Waarom mediteren, en wat doet mediteren met je?

Maar waarom zou jij als Hustler nou mediteren? Het belangrijkste is dat je door mediteren ontspant: je accepteert wat er gaande is, maar kijkt er ook bewuster naar. Hierdoor word je oplossingsgericht naar je problemen toe en weet je hoe je het onnodige kunt uitsluiten. Ook zorg je beter voor jezelf doordat je naar jezelf luistert, meer over jezelf leert en bewust bezig bent met jezelf. Daarnaast neemt het stress en negatieve emoties weg waardoor je ook minder gefrustreerd raakt: je krijgt meer geduld en laat dingen makkelijker los. Dat is natuurlijk belangrijk wanneer je een business runt. Je moet je aandacht kunnen prioriteren.

Als je begint met mediteren leer je als allereerst om bewust te worden van jouw lichaam door middel van bijvoorbeeld ademhaling en lichamelijk gevoel. Daarna ga je over tot je gedachten: je laat alles op je afkomen en accepteert deze. Je probeert om zowel je lichaam als gedachten ineenstemming te krijg door vrede te creëren. Als laatst ben je bezig om alles in harmonie te krijgen (lichaam, gedachten en emotionele gevoelens). Dit is misschien wel het lastigste deel, maar je probeert bewust te zijn van wat er aan de hand is. Je probeert dit om te zetten in positiviteit, wat dus gevolgen zal hebben voor jouw geluk.

03.

Tips om het beste uit je meditatie te halen

Waar begin je en hoe kan je het beste mediteren? Beginner of gevorderde: er is geen goed of fout. Ieder mens is anders en iedereen reageert anders op dezelfde prikkels. Ik raad je dus ook aan om te gaan experimenteren met de variatie aan technieken en mogelijkheden. Om alvast een houvast aan je te kunnen geven, heb ik een aantal tips voor je:

  • Start klein

Als je pas net begint met mediteren, is het slim om kort te beginnen. Mediteren moet je namelijk opbouwen om er een gewoonte van te maken. Het is makkelijker als het van korte duur is en daarnaast geef je jezelf de tijd om te wennen. Naarmate het beter gaat kun je er zelf extra minuten bijtellen.

  • Kies een vast moment

Je kunt al gauw over het hoofd zien dat je nog moet mediteren. Zorg ervoor dat dit in je routine komt door een vast moment uit te kiezen en gebruik reminders. De voorkeur is om in de ochtend te beginnen, omdat je dan al direct zelfbewust je dag in gaat. Je weet wat je van jezelf kan verwachten en hoe je er op die dag rekening mee kan houden. Zo kweek je goede gewoontes!

  •  Maak het comfortabel voor jezelf

Iedereen doet mediteren op zijn/haar manier. Wees je ervan bewust dat er geen goed of fout is. Je hoeft dus niet na te denken over hoe het allemaal moet, als je je er maar comfortabel bij voelt. Kijk dus bijvoorbeeld naar wat voor houding je fijn vindt en welke vorm van meditatie het beste voor jou werkt. Er zijn talloze mogelijkheden.

  • Accepteer wat er op je af komt

Je emoties en gedachten kunnen best confronterend zijn, maar sluit deze niet uit. Het hoort erbij. De bedoeling van mediteren is juist leren omgaan met wat er speelt en het accepteren daarvan speelt dus een belangrijke rol. Mediteren werkt alleen als je jezelf eraan overgeeft. Wanneer je jouw gedachten probeert te sturen verzwak je hetgeen waar meditatie voor bedoeld is.

Wil je beginnen aan mediteren en weet je niet hoe je dit kunt aanpakken? In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je het beste kunt beginnen!

Mediteren is niet alleen goed om jezelf te leren kennen en om tot rust te komen, maar het is ook nog eens gezond! Er zijn allerlei manieren om dit aan te pakken. Bij mediteren is namelijk niks fout. Het is belangrijk om na te gaan welke methodes het beste bij je passen, wat wel/niet werkt en hoe je bewust door de fases moet mediteren. Maar als je het eenmaal in handen hebt, ben je niet meer te stoppen!

Mediteren: de manier om tot rust te komen!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Door de jaren heen heb je een goed vermogen opgebouwd. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Nu je erover denkt om je vermogen te beleggen, sta je waarschijnlijk ook veel vragen. Liever loop je niet al te veel risico.

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Wil je een nieuw kantoor realiseren? Dan moet het natuurlijk gevuld worden met leuke meubelen. Er komt behoorlijk wat op je af bij het inrichten van nieuw kantoor. Bekijk alles daarom rustig stap voor stap. Het zijn ruimtes waar je veel tijd doorbrengt en je wilt...