Side-hustles onder studenten | Sjakiela Sultan

door | 3-12-2020 | Hustler Stories, Stories

Sjakiela Sultan is de achtste en laatste student met een side-hustle. In deze serie bespreken hardwerkende studenten die hun passie achterna gaan terwijl ze strijden voor een diploma. Sjakiela studeert Creative Business aan de HvA. Daarnaast heeft onze Sjakiela een talent voor schilderen en schrijven! En wist je dat Sjakiela, net als Calvinéén van onze gepassioneerde stagiaires is? Met haar copywrite-skills is zij hét inspiratie- en motivatiekanon van HUSTL. Het maken van beeld en teksten doet ze met haar ogen dicht! Hoe bewandelt Sjakiela het pad naar succes en wat zijn haar plannen voor de toekomst? We stelden haar 5 vragen!

01.

Hoe ben je begonnen met schilderen en bloggen?

Het schilderen kwam uit spontaniteit. Op een dag had ik niks te doen thuis en ik vond het altijd leuk om te knutselen of zelf dingen te maken. Toevallig had ik nog wat waterverf liggen en dacht ik, waarom ook niet? Het was te verwachten dat mijn allereerste schilderij geen succes zou worden, maar ik liet me nooit uit het veld slaan. Ik ben toen steeds vaker gaan schilderen, experimenteren en oefenen waardoor ik mijn eigen techniek en schilderstijl vond. Iedere keer als ik ging schilderen, dacht ik helemaal nergens aan en was mijn hoofd helemaal leeg. Het voelde als een soort van therapie. Daarnaast kreeg ik altijd een voldaan en trots gevoel van het eindresultaat. En daarom was dit zeker iets dat ik wilde blijven doen.

Het bloggen zat altijd wel in mij. Vroeger was ik veel bezig met het maken van gedichten op een Instagram-account met foto’s die ik dan zelf editte. Hierbij lette ik op de kleuren, contrasten en compositie van het beeld. Het schrijven was een uitlaatklep voor mij doordat ik gebeurtenissen uit het echte leven kon beschrijven waarvan niemand wist dat het eigenlijk over mezelf ging. Ook kon ik al mijn emoties en gedachten hierin kwijt, waardoor ik me na iedere tekst vrijwel opgelucht voelde.

02.

Wat zijn ondernomen stappen waar je het meest trots op bent?

Voor mij is er geen specifiek ding waar ik het méést trots op ben. Ik word al gelukkig van de kleinste positieve dingen die mijn kant op komen, maar ik heb wel een aantal grote highlights die ik kan benoemen.

Ik heb tijdens mijn studie een jongen leren kennen met een eigen kledingbedrijf. Hij vond mijn werk indrukwekkend, waardoor hij mij de kans aanbood om met hem samen te werken. Dit betekent dat ik mag gaan schilderen op zijn kleding. Ik had nooit verwacht dat iemand met mij op deze manier wilde samenwerken.

We hebben nog geen concreet plan, maar dit is zeker iets dat ik in 2021 met hem ga doen. Naast deze persoon ben ik door een ander meisje van mijn studie gevraagd om een tattoo voor haar te designen. Dat is toch te gek voor woorden?

Side-hustles onder studenten | Sjakiela Sultan
Side-hustles onder studenten | Sjakiela Sultan

Een ander ding waar ik trots op ben, is dat ik überhaupt ben begonnen met schrijven. Schrijven is altijd al een uitlaatklep voor me geweest. Een aantal jaar ben ik depressief geweest en schrijven was hetgeen dat me verloste van wat mij toentertijd remde. Daarnaast betekent bloggen een stukje van jezelf geven. Ik ben trots dat ik de moed hiervoor had, omdat ik vroeger juist zoveel mogelijk op de achtergrond probeerde te blijven.

Als laatst ben ik trots op wat ik heb bereikt met mijn schilderijen. Ik krijg niet alleen complimenten, maar er zijn ook mensen die vragen of ze mijn werk kunnen kopen. Dat vind ik een prestatie. Tenslotte kan niet iedereen zeggen dat ze jouw werk in hun huis willen hangen.

Bekijk hier Sjakiela's blog voor meer van haar teksten en schoolopdrachten. En bekijk haar Instagram waarop ze haar schilderijen deelt.

03.

Wat waren jouw grootste uitdagingen?

Eén van mijn grootste uitdagingen was dat ik een deel van mezelf met anderen zou delen. Een blog of een zelfgemaakte schilderij zal altijd kwetsbaar voor mij zijn om te delen, omdat het écht een deel van mezelf is dat ik aan de buitenwereld toon. De maatschappij kan nogal fel en kritisch zijn. Het blijft altijd eng om meningen of kritiek van anderen te ontvangen en niet iedereen zal je werk waarderen.

Ook was, en dat is het nog steeds, een uitdaging om het schilderen en bloggen te combineren met mijn studie. Met Creative Business moet ik ook veel schrijven en creëren, maar dat is net wat anders dan wanneer je het voor jezelf maakt. Uiteraard komt school boven alles en soms gaat dat ten koste van mijn passie. In bepaalde periodes heb ik geen tijd of energie om voor mezelf te werken.

Eerste schilderij | 02-07-2018

Side-hustles onder studenten | Sjakiela Sultan

Meest recente schilderij | 04-04-2020

Side-hustles onder studenten | Sjakiela Sultan
04.

Heb je dromen voor in je toekomst?

Side-hustles onder studenten | Sjakiela Sultan

In mijn toekomst wil ik maar al te graag in een redactie werken om mijn passie voor schrijven en creativiteit te delen met de rest. Ik hou ervan om verschillende verhalen te schrijven en dit te combineren met zelfgemaakte beelden. Daarnaast wil ik mijn creativiteit stimuleren door te blijven schilderen. Hopelijk heb ik tegen die tijd ook een bereik met mijn schilderijen, eventueel kunnen verkopen of opdrachten maken voor anderen zou me ook tof lijken.

Dit is misschien een beetje onverwachts, maar stiekem is het ook een droom van mij om later een eigen theemerk op te zetten. Mijn omgeving weet dat ik een beetje de theeleut in huis ben en dat ik hier veel over weet. Het lijkt me interessant om wat ik geleerd heb tijdens mijn studie marketingcommunicatie, om te zetten in een eigen bedrijf.

05.

Heb je nog tips voor andere creatievelingen die willen starten?

Volg je hart! Mensen om mij heen delen altijd hun te gekke dromen en ambities met mij, maar ze komen er nooit voor in actie, wat best zonde is. Je zou toch juist je passie en kwaliteiten willen uitstralen? Je leeft maar één keer!

Het is juist nu van belang om alles uit je leven te halen dan het op safe te spelen. Ik geloof dat als je iets écht wil en er ook daadwerkelijk voor gaat, dat je het op de langere duur wel krijgt. Dit blijkt uit mijn eerste en laatste schilderij: ik ben steeds beter geworden. Dat kan jij dus ook!

Ik hou ervan om originele dingen te creëren die anderen niet hebben bedacht: ik heb dan (nog) geen eigen bedrijf of een groot bereik, maar ik word wel erkend door mijn werk. Mijn werk is wat mij motiveert voor grootser en beter. Ik heb mijn passie gevonden en ik hoop jij ook!

Side-hustles onder studenten | Sjakiela Sultan

Sjakiela heeft grootse en uitdagende plannen voor de toekomst. Haar talent deelt ze via haar eigen blog, op haar Instagram en nu ook bij HUSTL. Onze creatieveling hoopt anderen te motiveren met haar verhaal. Ze laat zien dat je groots mag dromen en niks te gek hoeft te zijn als je er maar in gelooft. Hoe cliché het ook klinkt, maar met sterke discipline en je hart op de juiste plek krijg je de dromen waarnaar je verlangt.

Next week in Hustler stories:

Dit was de laatste editie van de side-hustle onder studenten. Maar wees niet getreurd, volgende week zijn we gewoon weer terug met een nieuwe Hustler stories! Met als allereerste, grafisch designer en illustrator Romy Bond. Mis dit niet!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Hustler Stories | Yassin Taleb

Hustler Stories | Yassin Taleb

In deze Hustler Stories vertelt Yassin Taleb over zijn bedrijf Yori Visuals, waarmee hij 2D en 3D illustraties en animaties maakt voor artiesten in de muziekindustrie!