Heb je extra vermogen nodig? Kijk dan of je een subsidie kan aanvragen bij de overheid. In de vorm van geld of een lening krijg je een bedrijf dat je kan gebruiken voor de groei van je bedrijf. Check hier hoe je deze subsidies kan aanvragen!
01.
Welke subsidie past bij jou?

Bijna elke subsidie heeft een duidelijke doelgroep, strenge voorwaarden en een deadline voor een aanvraag. Het is dus belangrijk om te checken of de subsidie bij jou past en of je voldoet aan de voorwaarden. Begin op tijd, want je moet vaak je project laten controleren voordat je subsidie krijgt. Ook is het goed om te weten dat de kans klein is dat je subsidie krijgt als je al bent begonnen met je project.
Het aanvragen van een subsidie kost veel tijd. Vaak worden niet alle mogelijkheden van een subsidie genoemd, dus het is belangrijk dat je praat met een subsidieverstrekker en informatie krijgt over de subsidie waar je geïnteresseerd in bent. Soms krijg je de subsidie namelijk pas als je project hebt afgerond, wat betekent dat je het geld moet voorfinancieren.
Als je zeker weet dat de subsidie bij jou past doe je de aanvraag. Dit gaat meestal via de website van de subsidieverstrekker. Je hebt hier waarschijnlijk een eHerkenningsmiddel voor nodig. Verschillende Nederlandse subsidieverstrekkers zijn Agentschap SZW voor sociaal-economisch beleid, ZonMW voor gezondheid, welzijn en sport en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor verschillende ministeries.
Heb je subsidie gekregen? Dan is het belangrijk dat je de subsidieverstrekker regelmatig op de hoogte houdt van je project. Je moet jezelf verantwoorden en aangeven wat je met het geld hebt gedaan. De subsidie maakt ook deel uit van je winst. Check goed of je btw moet betalen over de subsidie en hoe je de subsidie moet aangeven in je aangifte.
Heb je de subsidie niet gekregen? Als je een goede reden hebt waarom dat niet terecht is kan je bezwaar maken of beroep aantekenen. Hoe je dit doet staat vermeld in de voorwaarden van de subsidie, maar je kan dit ook vragen aan de subsidieverstrekker.
02.
Bespaar geld!
Door een subsidie aan te vragen kan je veel geld besparen. Omdat je deze aanvraag maar één keer doet is het belangrijk dat je je verdiept in de subsidie en je goed voorbereid. Zo vergroot je ook de kans dat je de subsidie krijgt!
Check onze story voor hoe je een subsidie aanvraagt!

03.
Andere bronnen van kapitaal

Er zijn heel veel verschillende soorten subsidies en regelingen. Deze zijn vaak financiële steun, maar zijn vaak ook gericht op onderwerpen die de overheid belangrijk vindt. Door te checken welke subsidies bij jou passen kan je kijken of je voldoet aan de voorwaarden en het proces ingaan van de subsidie aanvragen!
Behalve de hulp van de overheid zijn er nog meer bronnen van kapitaal. Zo kan je een zakelijke rekening aanvragen bij de bank, maar je kan ook pitchen voor investeerders en de investeerders overtuigen om jou financieel te helpen bij het uitvoeren van je project!
04.
Werken met een subsidieadviseur
Bij het zoeken naar een subsidie kan je een subsidieadviseur gebruiken. Deze helpt je bij het zoeken naar een subsidie die bij jou past en het aanvragen van de subsidie. Het is belangrijk dat je zelf bepaald of je voldoet aan de voorwaarden en de subsidie wilt aanvragen. Dan kan je beslissen om een adviseur uit je branche of vakgebied in te huren.
Zorg dat je goed afspreekt wat de adviseur voor jou gaat doen en dat je een prijs afspreekt. Je bent gemiddeld namelijk 5% tot 15% van de subsidie kwijt aan de adviseur. Spreek ook af of je voor of na het krijgen van de subsidie de adviseur betaalt en welke prijs jullie hanteren als je de subsidie niet hebt gekregen.
05.
Verdiep je in de subsidies

Het aanvragen van een subsidies is een lang proces. Door je goed te verdiepen in de verschillende subsidies en eventueel advies te vragen aan een subsidieadviseur, zorg je dat je precies weet wat je kan verwachten van de subsidie en welke voorwaarden eraan hangen. Zo kan je je goed voorbereiden op de aanvraag en vergroot je de kans dat je de subsidie krijgt!