Een ondernemersplan schrijven, hoe doe je dat?

door | 28-10-2021 | Business

Het schrijven van een ondernemersplan is het eerste dat je gaat doen als je een ondernemer wilt worden. Het kost wat tijd, maar het is een grote investering voor jou en je bedrijf. Het gaat jou namelijk helpen bij het starten en kan voor investeerders een reden zijn om geld te investeren in jouw bedrijf. 

01.

Wat is een ondernemersplan?

In het kort is een ondernemersplan een formeel document met de doelstellingen van je bedrijf. Je beschrijft ook hoe je deze doelen gaat bereiken en voor wanneer je dat gedaan wil hebben. Ook breng je alle kansen, concurrenten en (potentiële) klanten in beeld.

02.

Wat staat er in een ondernemersplan?

Een ondernemersplan bestaat uit 8 onderdelen. Ik heb ze alle 8 hieronder op een rijtje gezet.

  • Introductie of samenvatting
  • De ondernemer
  • De onderneming
  • De markt
  • Het marketingplan
  • Algemene en juridische zaken
  • Het Business Model Canvas
  • Het financieel plan
03.

Hoe maak je een ondernemersplan?

Je maakt een ondernemersplan door de 8 onderdelen af te werken.

Introductie

In de introductie van je ondernemersplan geef je een korte samenvatting van je plannen. Doe dit in 1 tot 2 A4’tjes. De samenvatting toont aan dat je je doelstellingen goed voor ogen hebt en de hoofdzaken van de bijzaken kan onderscheiden.

Ondernemersplan maken

De ondernemer

Wie ben jij? Vertel iets over jezelf, zowel belangrijke gegevens zoals contactgegevens, opleiding en werkervaring als je motieven, kwaliteiten en ambities. Dit laat namelijk zien wat voor een type ondernemer je bent. 

De onderneming

Vertel daarna iets over jouw bedrijf. Je gaat hier in op je plannen en doelen. Ook vermeldt je interessante ontwikkelingen in de branche van je onderneming. Geef ook aan wat je hiervoor nodig hebt, zoals een KVK-inschrijving, vergunningen en verzekeringen.

De markt

In dit hoofdstuk kijk je naar de markt waarin je je bevindt. Beschrijf de afzetmarkt, je doelgroep en de concurrentie. Vertel ook waarom jouw product of dienst een gat in de markt is en kans heeft om te overleven op de markt.

Het marketingplan

In het marketingplan omschrijf je hoe je je product op de markt brengen gaat. Hoe ga je zorgen dat de klant straks naar jou toe komt in plaats van naar de concurrent? Kijk hier bijvoorbeeld naar onderscheidende factoren. 

Algemene en juridische zaken

Laat zien dat je je bewust bent van juridische zaken. Toon aan waar je rekening mee moet houden en stel alvast je algemene voorwaarden op als je die wilt gebruiken op je website. En hoe zit het met de AVG?

Het Business Model Canvas

Het Business Model Canvas kent veel verschillende onderdelen die ervoor gaan zorgen dat je eigenlijk al een klein en beknopt businessplan opstelt. Je brengt hiermee al je bedrijfsaspecten in beeld.

Het financieel plan

Of je nu wel of niet financiering nodig hebt: zorg dat je je financiën scherp hebt. Zorg voor een duidelijk verdienmodel en breng al je financiën in kaart aan de hand van verschillende begrotingen. Licht deze eventueel ook toe.

04.

Ondernemersplan schrijven

Ondernemersplan maken

Een ondernemersplan schrijven duurt een tijdje, maar als het af is heb je een mooie en stevige basis staan voor je bedrijf. Als het goed is heb je allemaal onderzoeken gedaan naar je bedrijf en de markt eromheen. 

Wil je meer informatie over het schrijven van een ondernemersplan? Check dan deze Tooltip

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

HUSTL Partners

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

In de wereld van ondernemen draait alles om kansen en groei. Het oprichten van een dochteronderneming kan een slimme zet zijn om je bedrijf uit te breiden en nieuwe markten te verkennen. Maar zoals bij elke strategische beslissing zijn er zowel voordelen als nadelen...

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Het hebben van een e-commerce bedrijf is iets wat steeds populairder wordt. Dit mag ook geen verrassing heten, want men kan veel winst behalen met dit soort bedrijven wanneer je weet wat je aan het doen bent. Sta je op het punt om met een e-commerce bedrijf te...

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

In de wereld van beveiliging draait alles om het handhaven van orde, veiligheid en vertrouwen. Beveiligingspersoneel is vaak het eerste gezicht dat mensen zien wanneer ze een locatie betreden, of het nu een luchthaven, winkelcentrum, bedrijfsgebouw of evenement is. In...