Eenmanszaak starten, hoe doe je dat?

door | 23-11-2021 | Business

Een eenmanszaak is de meest populaire rechtsvorm en is de makkelijkste manier om ondernemer te worden. Het is heel laagdrempelig; je hoeft je namelijk alleen maar in te schrijven bij de KVK en je bent officieel ondernemer! In deze blog vind je hoe je een eenmanszaak kan starten.

01.

Eenmanszaak starten KVK

Een eenmanszaak is de makkelijkste rechtsvorm waar je je voor kan inschrijven bij de KVK. Je hoeft geen rekening te houden met vennoten en je hebt geen bepaald vermogen nodig om te kunnen beginnen. 

Ook kan je als je later wilt groeien een eenmanszaak vrij simpel veranderen naar een bv of andere rechtsvorm.

Eenmanszaak starten
02.

Eenmanszaak starten belasting

Eenmanszaak starten

Voordat je je gaat inschrijven is het belangrijk om te checken of je voor de KVK en de Belastingdienst wel gezien wordt als ondernemer. Als dit het geval is, moet je ook als bedrijf belasting betalen. Als eenmanszaak hoef je in principe maar 3 belastingen te betalen: inkomstenbelasting, btw en loonheffing (alleen als je personeel hebt). 

Belangrijk om te weten is dat je als eenmanszaak privé aansprakelijk bent voor schulden. Dit betekent dat als je bedrijf schulden heeft, je hier met je privé vermogen voor moet opdraaien.

03.

Kosten eenmanszaak starten

De kosten van een eenmanszaak starten liggen veel lager dan bij andere rechtsvormen. Je hoeft namelijk alleen maar de kosten te betalen van de inschrijving bij de KVK. Dit is ongeveer €50. 

Verder heb je natuurlijk ook kosten om daadwerkelijk te kunnen starten met je onderneming. Het is belangrijk dat je hiervoor een begroting maakt en checkt of je nog financiering nodig hebt. Dan kan je namelijk eventueel op zoek gaan naar bronnen van kapitaal.

04.

Eenmanszaak starten naast loondienst

Als je wilt ondernemen, maar toch de zekerheid wilt houden is parttime ondernemen een goede optie voor jou! Door een eenmanszaak te starten naar je loondienst behoud je namelijk wel de voordelen van een vaste baan, maar je hebt ook de vrijheid van een ondernemer. 

Voordat je je gaat inschrijven bij de KVK is het belangrijk dat je je voorbereid. Check bijvoorbeeld bij je huidige baan of het mogelijk is om parttime te gaan werken. Bedenk ook goed of je wel parttime wilt gaan werken, want minder uren betekent ook dat je vaste inkomen omlaag gaat.

Eenmanszaak starten

Elke dag komen er nieuwe ondernemers bij die zijn gestart met hun eenmanszaak. Wil je meer informatie over een bedrijf starten? Bekijk dan onze Knowledge Base!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

HUSTL Partners

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...