Eenmanszaak starten, hoe doe je dat?

door | 23-11-2021 | Business

Een eenmanszaak is de meest populaire rechtsvorm en is de makkelijkste manier om ondernemer te worden. Het is heel laagdrempelig; je hoeft je namelijk alleen maar in te schrijven bij de KVK en je bent officieel ondernemer! In deze blog vind je hoe je een eenmanszaak kan starten.

01.

Eenmanszaak starten KVK

Een eenmanszaak is de makkelijkste rechtsvorm waar je je voor kan inschrijven bij de KVK. Je hoeft geen rekening te houden met vennoten en je hebt geen bepaald vermogen nodig om te kunnen beginnen. 

Ook kan je als je later wilt groeien een eenmanszaak vrij simpel veranderen naar een bv of andere rechtsvorm.

Eenmanszaak starten
02.

Eenmanszaak starten belasting

Eenmanszaak starten

Voordat je je gaat inschrijven is het belangrijk om te checken of je voor de KVK en de Belastingdienst wel gezien wordt als ondernemer. Als dit het geval is, moet je ook als bedrijf belasting betalen. Als eenmanszaak hoef je in principe maar 3 belastingen te betalen: inkomstenbelasting, btw en loonheffing (alleen als je personeel hebt). 

Belangrijk om te weten is dat je als eenmanszaak privé aansprakelijk bent voor schulden. Dit betekent dat als je bedrijf schulden heeft, je hier met je privé vermogen voor moet opdraaien.

03.

Kosten eenmanszaak starten

De kosten van een eenmanszaak starten liggen veel lager dan bij andere rechtsvormen. Je hoeft namelijk alleen maar de kosten te betalen van de inschrijving bij de KVK. Dit is ongeveer €50. 

Verder heb je natuurlijk ook kosten om daadwerkelijk te kunnen starten met je onderneming. Het is belangrijk dat je hiervoor een begroting maakt en checkt of je nog financiering nodig hebt. Dan kan je namelijk eventueel op zoek gaan naar bronnen van kapitaal.

04.

Eenmanszaak starten naast loondienst

Als je wilt ondernemen, maar toch de zekerheid wilt houden is parttime ondernemen een goede optie voor jou! Door een eenmanszaak te starten naar je loondienst behoud je namelijk wel de voordelen van een vaste baan, maar je hebt ook de vrijheid van een ondernemer. 

Voordat je je gaat inschrijven bij de KVK is het belangrijk dat je je voorbereid. Check bijvoorbeeld bij je huidige baan of het mogelijk is om parttime te gaan werken. Bedenk ook goed of je wel parttime wilt gaan werken, want minder uren betekent ook dat je vaste inkomen omlaag gaat.

Eenmanszaak starten

Elke dag komen er nieuwe ondernemers bij die zijn gestart met hun eenmanszaak. Wil je meer informatie over een bedrijf starten? Bekijk dan onze Knowledge Base!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

HUSTL Partners

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

In de wereld van ondernemen draait alles om kansen en groei. Het oprichten van een dochteronderneming kan een slimme zet zijn om je bedrijf uit te breiden en nieuwe markten te verkennen. Maar zoals bij elke strategische beslissing zijn er zowel voordelen als nadelen...

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Het hebben van een e-commerce bedrijf is iets wat steeds populairder wordt. Dit mag ook geen verrassing heten, want men kan veel winst behalen met dit soort bedrijven wanneer je weet wat je aan het doen bent. Sta je op het punt om met een e-commerce bedrijf te...

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

In de wereld van beveiliging draait alles om het handhaven van orde, veiligheid en vertrouwen. Beveiligingspersoneel is vaak het eerste gezicht dat mensen zien wanneer ze een locatie betreden, of het nu een luchthaven, winkelcentrum, bedrijfsgebouw of evenement is. In...