Side-hustles onder studenten | Manou Lucia

door | 19-11-2020 | Hustler Stories, Stories

Manou Kochen is onze zesde student met een side-hustle. In deze serie bespreken hardwerkende studenten hoe ze hun passie achterna gaan terwijl ze strijden voor een diploma. Manou studeert Grafisch Vormgeving. Daarnaast is zij vanaf jongs af aan al bezig met tekenen en schilderen. Haar werk deelt ze op haar TikTok en haar Youtube-kanaal, waar ze ook vragen van kijkers beantwoordt die net zo goed willen worden als zij. Wat zijn haar plannen voor de toekomst? We stelden haar 5 vragen!

01.

Wanneer ben je begonnen met tekenen?

“Ik doe gelukkig altijd wat ik echt leuk vind!”

Ik zou niet eens weten wanneer ik precies ben begonnen. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik altijd aan het knutselen en aan het tekenen was. Op de middelbare ben ik meer filmpjes gaan kijken van andere tekenaars. Toen ben ik zelf gaan proberen om bepaalde dingen te tekenen, zoals cartoons. Op een gegeven moment stelde mijn ouders voor dat ik ging proberen om realistisch te tekenen, omdat daar wellicht meer toekomst in zat. Daar ben ik mee begonnen, mee blijven oefenen tot de dag van vandaag en nu ben ik hier!

Mijn school is gelukkig heel vrij, waardoor ik in de uitwerking van opdrachten alsnog vaak kan illustreren. Op dit moment loop ik stage en ben ik de hele dag bezig met illustreren. Dat is heel fijn en leerzaam. Het is voor mij de perfecte stage! 

Wonend in Limburg had ik dit soort scholen niet in de buurt zitten. Ik was 16 toen ik mijn diploma haalde en toen al op kamers gaan, dat durfde ik nog niet zo goed. Ik moest een MBO-studie kiezen en ik ben gegaan voor Grafisch Vormgeving.

02.

Wat doe je precies op TikTok?

:Ik zocht een plek om mijn werk en mijn proces te laten zien. Nu richt ik me ook op het inspireren van mijn kijkers. Mijn doelgroep varieert echt van 9 tot 25 jaar, dus dat is heel breed. Mijn doel is om mensen dingen te leren. Ik wil mijn verhaal delen en laten zien hoe ver ik ben gekomen met mijn skills en wat ik allemaal nog wil leren. Door de kennis te delen die ikzelf heb opgedaan, kan ik mijn kijkers weer inspireren. Dat vind ik heel vet. Mensen sturen mij ook vragen, bijvoorbeeld: “Hoe teken je ogen?”. Dan laat ik in een filmpje zien hoe ze dit het beste kunnen aanpakken.

03.

Wat zou je nog heel graag
willen doen in de toekomst?

Een half jaar geleden kreeg ik een idee voor een boek. Hierin staan allerlei kunstgerichte opdrachten. Door middel van dit boek zou je dan kunnen leren hoe je kan tekenen. Het is nog niet af, maar ik zou dit idee graag verder willen uitwerken. Als ik de financiële middelen heb, zou ik dit concept graag op de markt willen brengen. Wel pas na mijn studie, zodat ik me er volledig op kan focussen.

Recent ben ik ook begonnen met elke week uploaden op YouTube. Ik doe dit nu een maand en ik vind het super leuk. Ik kan hier net wat meer vertellen dan in een TikTok video van maximaal een minuut. Tot nu toe heb ik vooral art challenges gedaan, zoals tekenen binnen een bepaalde tijd. In de toekomst zou ik graag uitgebreidere tutorials maken, waarmee ik dan beginnende kunstenaars kan inspireren.

04.

Heb je nog tips voor
andere (startende) kunstenaars?

Als je jezelf wil laten zien als kunstenaar en je werk wil tonen aan de wereld, wees dan vooral jezelf. Laat weten wie je bent, wat je doet en waar je voor staat. Begin niet met iets als “follow me en ik ga je natekenen” om meer publiek te krijgen. Dan krijg je followers die je followen om de verkeerde redenen. Als je een band met je publiek opbouwt, wordt dat proces van je werk delen en eventuele feedback ontvangen een stuk leuker. Je kan dingen leren aan je publiek, maar ook zelf weer veel ervan leren. Dat is een tof proces!

Manou is vanaf jonge leeftijd al bezig met het maken van kunst en is niet bang om dit aan de wereld te laten zien. Haar talenten en kennis wil ze graag delen met haar kijkers. Anderen inspireren is iets wat haar energie geeft. Zij doet dit op haar eigen unieke manier. Ze laat zien dat je altijd dichtbij jezelf moet blijven en moet geloven in jezelf!

Next week in Studenten met een Side Hustle:

Benieuwd naar de volgende side hustle story? Volgende week spreken we Calvin! Hij heeft een creative mind en oog voor detail. Met zijn zakelijke partners heeft hij meerdere toffe concepten bedacht en uitgewerkt, zo ook een bedrijfje gerelateerd aan crypto. Weten hoe hij dit heeft ervaren?

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Hustler Stories | Yassin Taleb

Hustler Stories | Yassin Taleb

In deze Hustler Stories vertelt Yassin Taleb over zijn bedrijf Yori Visuals, waarmee hij 2D en 3D illustraties en animaties maakt voor artiesten in de muziekindustrie!