Side-hustles onder studenten | Eva Valkenburg

door | 29-10-2020 | Hustler Stories, Stories

Eva Valkenburg is onze derde student met een side-hustle. In deze serie bespreken hardwerkende studenten hoe ze hun passie achterna gaan terwijl ze strijden voor een diploma. Eva kwam ontdekte haar liefde voor fotografie op haar 12e. Na de middelbare school, koos ze toch voor een andere studie, namelijk Communication & Multimedia Design. Haar passie is in de tussentijd alleen maar groter worden en is ze nu freelance fotograaf! Eva gaat nergens heen zonder haar camera. Zal ze na haar studie er fulltime mee aan de slag gaan? Wij stelden haar 5 vragen!

01.

Hoe is jouw liefde voor fotografie ontstaan?

Jaren geleden keek ik vaak op verschillende fora. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met fotografie. Ik was ontzettend onder de indruk van het mooie werk wat ik daar zag. Dat wilde ik ook!

In 2011 kocht ik mijn eerste, eigen camera. Dat was de Canon EOS 1100D. Ik maakte vrijwel overal foto’s van. Foto’s van mijn katten, vrienden, familie en ook op vakantie ging mijn camera mee. 

Ik vond het heerlijk om alles vast te leggen en al mijn creativiteit erin te stoppen. Mijn foto’s deelde ik zelf ook weer op fora. Hier gaven andere fotografen mij feedback op. Daar leerde ik een hoop van, waar ik nog steeds erg blij mee ben.

02.

Waarom koos je er niet voor 
om fotografie te studeren?

Ik haalde mijn HAVO-diploma al op mijn 16e. Ik was nog super jong. Omdat ik al een aantal jaar bezig was met fotografie, ben ik gaan kijken naar de kunstacademie. Dat voelde toen nog veel te zweverig voor mij. Daarom heb ik gekozen voor een studie met meer structuur en zekerheid.

Wel ben ik altijd bezig gebleven met fotografie ernaast. Zo kon ik me blijven verdiepen in het vak. Ik heb een eigen bedrijfje en ben nu freelance fotografe. Door alle ervaring die ik heb opgedaan, weet ik dat dit iets is wat ik kan en echt wil.

Daarom wil ik na mijn studie de master Photography & Society aan de Kunstacademie gaan doen. Op mijn 16e was ik er nog niet klaar voor, maar nu wel. Toegelaten worden is super moeilijk. Per jaar nemen ze ongeveer 12 studenten aan. Toch ga me aanmelden. Niet geschoten is altijd mis!

03.

Hoe deel je je werk om klanten te krijgen?

Mijn eerste plek waar ik mijn werk ben gaan delen was op Instagram. Hierop staat vooral vrij werk. Mijn vrienden gingen me volgen om te kijken wat ik maakte. Na een tijdje kreeg ik daar ook followers die ik niet kende en soms zelfs opdrachten. Elke keer als ik ergens stage liep (als designer), liet ik weten dat ik ook bezig was met fotografie. Zo zijn er langzaamaan opdrachten binnen gekomen, via collega’s. Als er klussen waren binnen het bedrijf zelf, mocht ik deze op mij nemen. Zo is mijn netwerk gegroeid en kon ik daar steeds iets meer uithalen.  Daarnaast heb ik een eigen website opgezet, waar mijn fotografie werk te zien is, maar ook mijn design projecten. Zo ben ik gemakkelijk te bereiken voor verschillende klanten.

04.

Wat zijn de mooiste projecten
die je hebt gedaan?

Mijn moeder is erg ziek geweest en ik heb haar ziekteproces vastgelegd. Dit was natuurlijk een moeilijke periode. Toch vond ik het heel bijzonder dat we dit samen konden doen. Het was ook gelijk een soort manier van verwerken.

Ook ben ik trots op mijn straatfotografie, vooral van tijdens mijn reizen naar onder andere Los Angeles, Lissabon en Berlijn. Nieuwe plekken werken voor mij erg inspirerend.

05.

Heb je nog tips voor andere fotografen?

Neem je camera zo vaak mogelijk mee op pad. Leg alles vast wat je opvalt. Hoe meer je oefent, hoe beter! Als je meer wil leren over fotografie en de camera, dan is het goed om analoog te gaan schieten. Daar heb je geen automatische stand, dus dan moet je alles zelf instellen. Daar heb ik veel van geleerd. 

Eva heeft ervoor gekozen om haar horizon te verbreden. Zij wilde haar fotografie-skills tot een nieuw level tillen, naast haar studie. Nu is zij een ervaren visual designer én fotograaf! Nu gaat zij de uitdaging aan en wil zij een master gaan doen aan de kunstacademie. Zij laat zien dat het goed is om de tijd te nemen om jouw skills te verbeteren en dat het nooit te laat is om een nieuwe uitdaging aan te gaan!

Next week in Studenten met een Side Hustle:

 Benieuwd naar de volgende side hustle story? Volgende week spreken we Anouk! Zij is gek van interieur en verzamelt vintage spullen. Deze verkoopt zij, zodat ook jij een parel van Anouk in je huis kan hebben.

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Hustler Stories | Yassin Taleb

Hustler Stories | Yassin Taleb

In deze Hustler Stories vertelt Yassin Taleb over zijn bedrijf Yori Visuals, waarmee hij 2D en 3D illustraties en animaties maakt voor artiesten in de muziekindustrie!