Hustler Stories | Romy Bond

door | 10-12-2020 | Hustler Stories, Stories

Romy Bond is onze allereerste gast in Hustler Stories! In deze serie delen (startende) ondernemers hun verhaal. Zij vertellen echte verhalen over hun passie en de weg die zij hebben afgelegd om hun dromen te verwezenlijken.
Deze week spreken we Romy Bond. Vanaf een hele jonge leeftijd is zij al bezig met illustratie. In de afgelopen jaren heeft ze haar skills verbreed door onder andere 2D & 3D animaties te maken. Benieuwd naar haar verhaal? Wij stelden haar 5
vragen!

01.

Hoe is je liefde voor illustratie ontstaan?

Dit begon al heel vroeg. Ik was 3 jaar oud en toen kocht mijn moeder een Nintendo 64. Ik was op slag verliefd. Ik was helemaal gefascineerd door hoe de games eruit zagen. Na de Nintendo 64 kwam de gameboy, waardoor mijn Nintendo-liefde nóg groter werd. Zo is mijn liefde voor Pokémon ontstaan. Op het moment dat ik in aanraking kwam met het internet, ontdekte ik dat er nog veel meer anime series waren en toen ging er een hele nieuwe wereld voor me open.

Ik maakte screenshots van deze series om vervolgens na te tekenen. Daar begon het mee. Als ik een screenshot had, waar maar de helft van iemand’s haar te zien was, dan probeerde ik zelf de afbeelding compleet te maken. Zo ben ik steeds meer gaan tekenen.

Op de basisschool werd ik gepest omdat ik de enige was die Pokémon vet vond. Daarom heb ik het geheim gehouden toen ik naar de middelbare school ging. Er kwam een punt dat ik mijn tekeningen digitaal ging maken. Dit deed ik op de iPad, gewoon met mijn vinger. Ik besteedde er veel tijd aan, zelfs tijdens school. Als ik een tussenuur had, zocht ik een rustig plekje op in de kantine en ging ik aan de slag. Door er veel tijd aan te besteden, heb ik mezelf steeds meer geleerd. In 2016 kreeg ik mijn eerste wacom-tekentablet en dat werkte nog zoveel fijner dan met m’n vingertje op de iPad. Toen is het nóg veel leuker geworden om illustraties te maken!

02.

Je verdiend nu ook geld met je illustraties.
Hoe gaat dat in zijn werk?

Dat is er langzaamaan ingeslopen. Ik heb bijvoorbeeld geen kunstacademie gedaan. Ik ben wel gaan kijken, maar ik voelde me er niet thuis. Uiteindelijk kwam ik op de Hogeschool van Amsterdam terecht, waar ik mijn Communication & Multimedia Design bachelor heb gehaald. Ondanks dat ik hier niet fulltime met mijn illustraties bezig kon zijn, kon ik het wel voor verschillende opdrachten inzetten, op mijn eigen creatieve manier. Ik vond het heel prettig dat hier de ruimte voor was. Niet alleen op de studie ben ik altijd door gegaan met illustraties maken, maar ook daar buiten. Ik vind het geweldig om te doen en ben graag bezig met mijn werk verbeteren en nieuwe dingen leren.

Ik ben een beetje afgedwaald van de vraag, maar ik vertel dit om te laten zien dat je niet per sé iets hoeft te studeren om er goed in te zijn. Je moet er zelf de tijd voor nemen. Op dit moment verdien ik voornamelijk geld met Pokémon aanvragen. Ik teken verschillende mensen na, omringd door hun ideale Pokémon-team. Dit is ontstaan doordat ik me heb aangesloten bij verschillende Facebook community-groepen. Daar heb ik veel van mijn werk kunnen laten zien. Een keer per week mag je daar reclame voor jezelf maken en dat werkt voor mij erg goed. Er kwamen steeds meer aanvragen binnen en nu nog steeds! Daarnaast heb ik ook eigen stickers en magneten ontworpen. Die deden het goed. 

Laatst liet ik een paar sleutelhangers maken, puur voor mezelf. Ik besloot om er een paar te verkopen en tot mijn verbazing waren ze binnen 2 uur uitverkocht! Dat voelde echt alsof ik een limited edition item had verkocht en dat daar animo voor is, is zo ontzettend gaaf. Ook probeer ik mijn bestellingen zo leuk mogelijk te verpakken. Ik heb mijn eigen custom tape ontworpen om het meer eigen te maken. Er zit een persoonlijk briefje bij elke bestelling. Ik wil graag laten weten dat ik het echt waardeer dat er mensen zijn die mijn ontwerpen willen kopen. Daarnaast is het voor de koper leuker om een pakketje te ontvangen als het zo persoonlijk is. Ik vind dat zelf ook heel nice!

03.

Wat is het tofste project
waar je aan hebt gewerkt?

Naast dat ik illustraties maak, vind ik animaties maken ook heel tof. Dat is eigenlijk ontstaan tijdens mijn minor. Tijdens mijn studie heb ik de minor Game Design gevolgd. Hier was ik helemaal op mijn plek. Ik ben van jongs af aan al gek van gamen en dat ik daar meer over mocht leren, was ontzettend interessant. We werkten in groepjes en ik was natuurlijk de aangewezen illustrator. Er moest een 3D game ontworpen worden. Zo kwam ik voor het eerst in aanraking met Blender. Ik kwam er achter dat ik nog een extra dimensie aan mijn tekeningen kon toevoegen. Ermee werken voor school was heel leuk, maar daar bleef het niet bij. Ik wilde er mee verder. De zomervakantie volgde en tijdens die weken heb ik heel veel tutorials gekeken en geoefend om het programma zo goed mogelijk te kunnen beheersen. Nu is het voor mij een extra skill als illustrator zijnde.

Ik had nooit verwacht dat ik goed zou worden in animeren. In mijn gedachten konden dit soort toffe dingen alleen gemaakt worden door grote bedrijven, zoals Disney. Blender is gratis, dus iedereen die het zou willen leren, kan er toegang tot krijgen. Ook kwam ik erachter dat Blender ooit ontworpen is door een Nederlander. Waar ik eerst dacht dat dit een programma was voor mega bedrijven, was het uiteindelijk een gratis programma, gemaakt door iemand uit hetzelfde kleine landje als waar ik vandaan kom. Vind ik toch een tof feitje.

04.

Heb je nog grote plannen voor de toekomst?

Ik wil graag mijn eigen pc bouwen, die veel krachtiger is dan die ik nu heb. Hier wil ik mijn illustraties verder in uitbreiden. Ik wil ze 3D maken en compleet riggen. Riggen houdt in dat elk aspect van je karakter kan bewegen en zo bijna levensecht wordt. Dan zouden mijn ontwerpen gebruikt kunnen worden in een game, bijvoorbeeld. Het lijkt me super vet als ik vroeg of laat op een niveau ben, dat mijn werk daarvoor gebruikt kan worden. Dat ik na al die jaren gamen, met mijn eigen werk in een game zit!

05.

Wat zijn jouw tips voor andere tekenaars?

Het eerste en het enige wat je nodig hebt, is motivatie. Mensen zeggen bijvoorbeeld “Ik kan alleen een stokpoppetje tekenen”. Ik had hetzelfde aan het begin, maar oefening baart kunst! Als je ergens een passie voor hebt en er tijd en liefde in steekt, kan het alleen maar groeien. Je moet het echt willen, anders is het super moeilijk om er veel energie in te steken.

En als allerlaatste: creëer een fijne werkplek! Ik heb een plekje die helemaal in mijn stijl is, waardoor ik extra gemotiveerd ben om aan de slag te gaan. Er gaat veel tijd in zitten, maar wat ik doe, voelt nooit als werk en dat vind ik fantastisch.

Next week in Hustler Stories:

Benieuwd naar de volgende Hustler Story? Volgende week spreken we Maaike! Haar kun je het best omschrijven als all-round creative. Ze maakt eigen sieraden, pins, kan super goed tekenen én schilderen. Via Instagram verkoopt zij de mooiste, handgemaakte en vooral unieke kunst.
Benieuwd naar haar creaties?

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Hustler Stories | Yassin Taleb

Hustler Stories | Yassin Taleb

In deze Hustler Stories vertelt Yassin Taleb over zijn bedrijf Yori Visuals, waarmee hij 2D en 3D illustraties en animaties maakt voor artiesten in de muziekindustrie!