Creativiteit ontwikkelen door te schilderen

door | 11-12-2020 | Creativiteit en ontspanning, Lifestyle

Ben jij misschien wel de volgende Picasso van Nederland? Haal jouw innerlijke creativiteit naar boven door te schilderen. Er zijn talloze soorten, manieren en interpretaties voor schilderen. Maar waar begin je? Wat heb je nodig? Hoe krijg je inspiratie om iets moois te creëren? Uit eigen ervaring geef ik jou de beste tips die je kan gebruiken!

01.

Hoe moet je aquarel schilderen?

Als eerst is het belangrijk om te weten welke technieken en stijlen er zijn, de basis technieken zijn:

 • Nat op nat (het papier nat maken voordat je verft waardoor kleuren makkelijker vanuit zichzelf door elkaar heen mengen)
 • Nat op droog (het papier niet nat maken en beginnen met verven, je krijgt meer controle over je schilderij)

Overige technieken:

 • Twee kleuren tegelijkertijd gebruiken op kwast
 • Het gebruik van deppen met papier
 • Zout/glitters strooien
 • Spatten
 • Snelle streken
 • Streken met touw
 • Wit uitsparen
 • Krassen
 • Met stokje lijnen omhoog trekken
 • En waarschijnlijk nog meer creatieve technieken

Naast aquarelschilderen zijn er ook andere manieren om te verven.

Acrylverf: sneldrogend verf met verschillende pigmenten die je met elkaar kunt mengen. Dit kan voor onder andere doeken, papier, karton, linnen, etc.

Olieverf: dit is verf dat vaak wordt gebruikt door de pigment ervan. Er zit een diepe kleur in waardoor het ook daadwerkelijk opdroogt als de kleur dat je voor je ziet.

Plakkaatverf: dit is verf dat speciaal is gemaakt voor papier

Porseleinverf: dit is voor hittebestendige ondergronden als porselein, aardewerk, metaal en hittebestendig glas.

Glasverf: de naam zegt het al, dit is verf speciaal gemaakt voor glasmateriaal

Textielverf: dit is verf dat gemaakt is voor kleding. Denk aan bijvoorbeeld katoen

Bekijk jouw speciale verf op Pipoos of van Beek Art

02.

Ideeën schilderen voor beginner

Om inspiratie te krijgen en meer creativiteit te krijgen, kun je alvast van tevoren bedenken wat jij leuk vindt om te maken. Als je het leuk vindt, zit er meer passie en dedication in jouw werk. Daarnaast maak je het ook plezieriger voor jezelf en krijg je makkelijker inspiratie. Ook kun je misschien dingen gaan doen die jou inspiratie op kunnen leveren zoals een boek lezen, een film kijken of even een wandeling in de natuur. Je kan door van alles uit je omgeving inspiratie halen.

 Creativiteit ontwikkelen door te schilderen

Mijn inspiratie komt vaak uit werk van anderen. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat je andermans werk gaat overnemen, maar als je al in aanmerking komt met andere werken en creaties krijg je zelf ook ideeën of meer inspiratie om er tegenaan te gaan. Daarnaast probeer ik altijd af te gaan op mijn gevoel waardoor schilderen niet alleen mijn hoofd leeg maakt, maar ook een soort uitlaatklep is voor mij. Ik maak wat ik wil maken, en niet wat anderen willen of verwachten van mij. Ga dus op jouw gevoel af!

Wil je andere kunstwerken kijken? Check Pinterest.

03.

Benodigdheden voor het schilderen

 Creativiteit ontwikkelen door te schilderen

Maar wat heb je nou allemaal nodig om te kunnen schilderen? Toen ik begon met schilderen, gebruikte ik eigenlijk zo goedkoop mogelijke materiaal. En nu moet ik toegeven dat ze voor de prijs helemaal niet zo slecht waren, in tegendeel zelfs, ze waren hartstikke goed! Dit waren spullen van de Action en de Flying Tiger. Ik haalde daar alleen kwasten, waterverf en papier voor het waterverven.

Na een tijdje wist ik dat ik schilderen echt wilde aanhouden als mijn passie. In het begin was het nog een beetje voor de gein, maar toen ik besloot om daadwerkelijk mezelf hiermee te ontwikkelen, ben ik opzoek gegaan naar materiaal waarmee de kwaliteit van mijn schilderijen omhoog zouden gaan. Daarnaast is duurder materiaal, vaak ook duurzamer doordat het langer mee gaat.

Kortom, er is helemaal geen goed of fout materiaal dat je kunt gebruiken. Het is natuurlijk wel handig om spullen van hoge kwaliteit te halen als je professioneel wil schilderen, maar met spullen van bijvoorbeeld een Action kom je dus ook best ver.

Om je toch een soort indicatie te geven van wat voor materiaal ik gebruik en naar mijn ervaring goed is om te gebruiken, heb ik een lijstje opgesteld met :

 • Voor kwasten zou ik kijken bij van Beek Art.
 • Heb je waterverf nodig? Check de verf van Winsor & Newton of Rembrandt.
 • En voor speciaal aquarelpapier zou ik ook kijken bij van Beek Art.
 • Eventueel zou je ook tape of waterdichte stiften kunnen kopen, dit kan gewoon bij iedere hobbywinkel of bij de Action.

Uiteraard hoeft dit niet alles te zijn dat je nodig hebt, misschien wil je stickers of crazy glitters gebruiken, go ahead!

04.

Tips voor als jij wil beginnen met schilderen

Als je na deze blog overtuigd bent om ook te beginnen met schilderen raad ik je een aantal dingen aan:

Kies het juiste materiaal

Zoals ik eerder in deze blog zei, het maakt niet heel erg uit wat voor materiaal je gebruikt. Let er wel op dat iedereen iets anders fijn vindt werken, er kwaliteitsverschillen tussen de materialen zit en dat als je

het juiste materiaal gebruikt het schilderen vaak makkelijker verloopt. Ik heb ook weleens gehad dat ik waterverf had gekocht dat zich moeilijk met andere kleuren kan mengen en te dik is voor waterverf.

Kies jouw techniek

Dit hebben we ook eerder in de blog besproken. Er zijn allerlei technieken en manieren om te verven. Kies dus ook een manier dat jij fijn vindt, maar je ook kan uitdagen tot het maken van goed werk.

Volg anderen

Door naar andermans werk te kijken, krijg je inspiratie en ideeën. Deze ideeën kunnen zelfs helemaal niks te maken hebben met hun werk. Daarnaast leer je van anderen. Volg dus het werk van anderen en haal daar jouw creativiteit uit!

Je inspiratie de vrije loop te laten gaan

Jouw ideeën zijn zeldzaam. Laat dus al je gedachten, gevoelens en ideeën vrij op papier. Vaak zijn dit de meest pure en gewaardeerde momenten.

Neem je tijd

Schilderen neemt tijd in beslag. Haast jezelf er vooral niet doorheen, want het schilderen is er juist voor de ontspanning. Soms kan het wel dagen duren voordat een werk af is, maar dan is het wel de tijd en moeite waard.

 Creativiteit ontwikkelen door te schilderen

Imperfectie is de nieuwe perfectie

Van fouten leer je! Maar imperfecties worden vaak ook gezien als de schoonheid van kunstwerken. Onthoud dus dat als je een keer uitschiet of een klein foutje maakt, dat je het ook een deel van jouw kunstwerk kan maken.

Drogen en vegen

Hou er rekening mee dat waterverf moet drogen. Dit kan wel een volle dag duren afhankelijk van de hoeveelheid lagen. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat je de verf makkelijk weg kan vegen en snel kan uitlopen, pas dus op met de hoeveelheid verf en water dat je gebruikt.

Niks is goed of fout

Oefening baart kunst, maar onthoud dat in kunst helemaal niks goed of fout hoeft te zijn. Er zitten helemaal geen regels hieraan vast! Ik vind dit het mooie aan kunst. Je kan echt je eigen gevoel volgen.

Iedereen interpreteert anders

Om een ware Picasso te worden moet je rekening houden met tijd. Je wordt niet binnen de eerste keren een expert. Je moet veel experimenteren, oefenen en aanvoelen wat het best werkt. Aquarellen is daarnaast een van de moeilijkste schilderstijlen.

Next week in HUSTL Lifestyle:

Sporten voor ontspanning! Hou je ervan om fit te blijven en jezelf te improven? Volgende week bespreken we hoe trainen je helpt om meer rust en ontspanning in je leven te krijgen.

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Welke subsidies op zakelijke zonnepanelen zijn er?

Welke subsidies op zakelijke zonnepanelen zijn er?

Het verduurzamen van je bedrijf is altijd een goede stap. Veel bedrijven kiezen er dan ook voor om te investeren in zonnepanelen. Het investeren in zakelijke zonnepanelen wordt dan ook een stuk aantrekkelijker gemaakt door de verschillende subsidiemogelijkheden....

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Zakelijk beleggen: hier moet je aan denken

Door de jaren heen heb je een goed vermogen opgebouwd. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost. Nu je erover denkt om je vermogen te beleggen, sta je waarschijnlijk ook veel vragen. Liever loop je niet al te veel risico.

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Met deze meubelen heb je in no time een kantoor staan

Wil je een nieuw kantoor realiseren? Dan moet het natuurlijk gevuld worden met leuke meubelen. Er komt behoorlijk wat op je af bij het inrichten van nieuw kantoor. Bekijk alles daarom rustig stap voor stap. Het zijn ruimtes waar je veel tijd doorbrengt en je wilt...