Home » Knowledge » How To's » Internationaal ondernemen » Importpartner vinden, hoe doe je dit?

Importpartner vinden, hoe doe je dit?

door | 16-10-2020

Een betrouwbare importpartner vinden is een van de belangrijkste stappen die er zijn wanneer je gaat beginnen met importeren naar het buitenland. Je wilt namelijk dat je product van goeie kwaliteit is, dat je producten op tijd worden geleverd en dat afspraken worden nagekomen. Je kan zelf op zoek gaan naar een partner, maar dit kan lastig zijn. Vooral wanneer je nog geen ervaring hebt met import en handel met het buitenland. Gelukkig is er hulp voor je! De overheid kan je hierbij helpen. Ook kan je samenwerken met een handelsagent. Deze helpt je met het bemiddelen en het vinden van een betrouwbare importpartner.

01.

Clinic geeft gratis advies aan startups

Ben je op zoek naar een producent, leverancier of handelsagent? Je kan zelf op zoek gaan, maar de overheid kan je hier ook bij helpen. Bekijk hier hoe je het best een betrouwbare importpartner kan vinden!

Voordat je op zoek gaat, is het belangrijk om voor jezelf in kaart te brengen wat je zoekt. Door een profiel op te stellen waar in je jouw ideale importpartner omschrijft, wordt het makkelijk om te vinden wat je zoekt. Bekijk in het artikel over het vinden van buitenlandse leveranciers wat belangrijk is om in zo’n profiel te zetten.

Als je zelf op zoek gaat naar een partner, kan je in dit overzicht per land tips vinden voor het zoeken van

 betrouwbare importpartners. Verder zijn er nog heel wat andere manieren om in contact te komen met mogelijke importpartners. Zo kan je op zoek gaan in je eigen netwerk informeren of contact zoeken met buitenlandse collega’s in dezelfde branche of met vertegenwoordigers van het buitenlandnetwerk.

Je kan je ook nog laten informeren door de KVK of Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Verder kan je nog naar internationale vakbeurzen of deelnemen aan handelsmissies. Ook kan je gebruik maken van de databank dan Enterprise Europe Network (EEN) en het Centrum tot de Bevordering van Import uit ontwikkelingslanden (CBI).

02.

Op zoek naar een betrouwbare importpartner

Een importpartner vinden is een groot onderdeel van het leveren van een product. Het is dus belangrijk dat je een betrouwbare importpartner vindt die past bij jouw bedrijf. Soms is het lastig om deze te vinden in Nederland en ga je dus op zoek in het buitenland. Door op zoek te gaan naar een importpartner aan de hand van deze tips, zal het vinden van een partner soepeler verlopen.

Bekijk onze story bovenaan voor alle tips!

03.

Europa en dropshipping

De prijzen van importpartners van buiten Europa zijn dan misschien wel hoger, maar de communicatie verloopt ook soepeler en je bent beter beschermd door de wet. Ook is de levertijd sneller dan als je een importpartner hebt buiten Europa. Besef je dus goed dat dit vaak minder goed geregeld is in andere continenten. Hier kies je dan bewust voor!

Check ook of dropshipping een optie is voor jouw product. Steeds meer ondernemers maken hier namelijk gebruik van, omdat het een laagdrempelig en kansrijk business model is.

Wil je meer weten over dropshipping? Luister onze podcast met Misha!

04.

De betrouwbaarheid van de importpartner

Je kan natuurlijk zelf op zoek naar een betrouwbare importpartner, maar je kan ook gaan samenwerken met een handelsagent. Een handelsagent bemiddelt tussen jou en de producent of leverancier. Hiervoor krijgt hij een percentage van de omzet. Houd wel rekening met eventuele cultuurverschillen tussen jou en je zakenpartner! De betrouwbaarheid kan je controleren door te kijken of je partner in een buitenlands handelsregister staat ingeschreven. Zo beperk je de risico’s die je kan lopen.

05.

Een betrouwbare importpartner vinden

Je kan op verschillende manieren een betrouwbare importpartner vinden, maar het is belangrijk om eerst te kijken waar je naar op zoek bent. Wil je een leverancier of een producent? Of ben je op zoek naar een handelsagent? Als je een profiel opstelt waarin je een overzicht van waar je naar zoekt, kan je doelgericht zoeken naar een importpartner.

Door rekening te houden met al deze dingen, komt je eerste levering voor je het weet al binnen!