Home » Knowledge » How To's » Internationaal ondernemen » Importeren uit het buitenland, hoe start je hiermee?

Importeren uit het buitenland, hoe start je hiermee?

door | 16-10-2020

Als je gaat starten met importeren uit het buitenland zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden. Dit geldt zowel voor import binnen als buiten de Europese Unie. Wanneer je dit met je business wil gaan doen zal je waarschijnlijk met vele vragen komen te zitten, of weet je niet eens waar je moet beginnen. Gelukkig is er hulp voor je! De Kamer van Koophandel heeft alle informatie op een rijtje voor je. Hopelijk worden hiermee al je vragen beantwoord. Ook krijg je nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat je weet hoe je moet starten met importeren uit het buitenland.

01.

Hoe begin je met importeren uit het buitenland?

Bij het importeren uit het buitenland komen een aantal zaken kijken. Zo zijn er namelijk een aantal wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Aan de hand van de checklist in dit artikel heb jij voordat je begint met importeren alle zaken op orde en kan je zonder problemen handelen!

Hoe start je met importeren uit het buitenland? Door marktonderzoek te doen beantwoord je veel vragen over importeren. Wie is je doelgroep? Waarom wordt dit product hier nog niet verkocht? Mag je het product wel hier verkopen?

Als je het marktonderzoek hebt afgerond kan je een importplan opstellen. Hier beantwoord je ook weer een aantal vragen. Waarom wil ik importeren uit het buitenland? Kan het met mijn bedrijf?

Doe ook een concurrentenonderzoek en maak een SWOT-analyse. Houd bij het checken van de wetten en regels rekening met onder andere producteisen, productaansprakelijkheid en waar het product vandaan komt.

Als je dit allemaal hebt gedaan, kan je op zoek naar een leverancier in het buitenland. Als je die hebt gevonden, is het belangrijk om deze te checken. Past het bij jouw bedrijf? Wat zijn de voorwaarden? Hoe is de prijs-kwaliteit verhouding? Maar duidelijke afspraken over de levering en bereken de kostprijs van je importproduct.

02.

Zonder problemen importeren uit het buitenland

Om te zorgen dat je zonder problemen kan beginnen met importeren, is het belangrijk dat je je goed voorbereid en dat je op zoek gaat naar een betrouwbare importpartner. Met behulp van de checklist in onze story heb je alle informatie die je nodig hebt bij het starten met importeren.

Lees in het grijze vak hieronder het artikel van het Ondernemersplein en check ook onze andere artikelen over internationaal ondernemen!

03.

Leverancier, producent of handelsagent?

Als je zoekt naar een importpartner is het belangrijk om te kijken of je op zoek bent naar een leverancier of producent. Ook kan je kijken of samenwerken met een handelsagent iets voor jou is.

Houd ook rekening met de logistieke zaken die komen kijken bij importeren uit het buitenland. Hoe vervoer je de producten en hoelang duurt dit? Vergeet ook niet te checken welke verzekeringen je nodig hebt. Ook helpt het om het exportland beter te leren kennen. Je kan je verdiepen in de cultuur van het land en kijken hoe de politieke situatie is.

04.

Volg de checklist van de KVK

Bij het starten met importeren uit het buitenland is het slim om de checklist van de KVK aan te houden. Zo doe je eerst marktonderzoek en maak je een importplan. Als je dit hebt gedaan is het belangrijk om te kijken welke wetten en regels gelden. Dan kan je op zoek naar een buitenlandse leverancier. Check of hij betrouwbaar is en maak afspraken. Tot slot kan je de kostprijs van je product berekenen.

05.

Snel en soepel importeren uit het buitenland

Bij het importeren van producten komt veel kijken. Met behulp van de checklist vergeet je niks te regelen en heb je alle informatie die je nodig hebt. Zo kan je zo snel en soepel mogelijk beginnen met importeren uit het buitenland!

Bekijk ook  de video van de KVK over importeren.