Home » Knowledge » How To's » Internationaal ondernemen » Buitenlandse leveranciers, hoe vind je de juiste?

Buitenlandse leveranciers, hoe vind je de juiste?

door | 16-10-2020

Bij import en export heb je leveranciers nodig. Maar hoe vind je de juiste buitenlandse leveranciers en waar moet je op letten? Een vraag voor vele ondernemers die voor het eerst willen uitbreiden of zaken willen doen met het buitenland. Het is belangrijk om eerst te kijken naar uit welk land je juist wel of geen leverancier wil. Hierbij is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met aspecten als afstand maar ook met cultuur. Hoe zijn de mensen in een bepaald land. Leer de cultuur ook kennen van een land waar je een leverancier hebt gevonden. Dit is een van de belangrijkste stappen bij het vinden en binnenhalen van een juiste buitenlandse leverancier. Check de rest hieronder!

01.

Importeren met buitenlandse leveranciers

Bij het importeren en exporteren van producten heb je leveranciers nodig. Je wilt natuurlijk een leverancier die je de beste prijs en voorwaarden biedt. Maar waar moet je op letten als je een buitenlandse leverancier zoekt?

Als je nog geen producent hebt voor je product, is het slim om te kijken in welk land je wilt produceren. Er zijn 4 zaken die veel invloed hebben op de productie en levering. Dit zijn de afstand tussen jouw bedrijf en producent, cultuurverschillen, handelsverdragen en politieke situatie.

Bij het zoeken naar een leverancier heb je natuurlijk een aantal eisen. Een leverancier moet bijvoorbeeld genoeg productie- en voorraadcapaciteit hebben, zodat jij al jouw producten op tijd kan krijgen. Andere dingen waar je op kan letten bij het zoeken naar een leverancier zijn de mate van ondersteuning als het gaat om service en garantie, de financiële positie en de grootte van het leveranciersbedrijf.

Andere zaken waar je op kan letten zijn MVO, talenkennis, het exportbeleid en of ze bereid zijn om gratis voorbeelden te sturen. Zo kan je namelijk de prijs-kwaliteit verhouding van de producten checken in plaats van een deal sluiten op de gok.

Check ook de betalings- en leveringsvoorwaarden van de leverancier en of de producten voldoen aan de Nederlandse en Europese eisen.

02.

Vind passende buitenlandse leveranciers

Als je een product hebt gevonden of ontwikkeld wat je wilt verkopen, is het belangrijk dat je iemand vindt die dit kan aanleveren. Soms zit deze persoon in het buitenland. Door voor jezelf een profiel op te stellen aan de hand van de voorbeelden hier boven weet je waar je naar op zoek bent in een leverancier en wat belangrijk voor jou is. Een leverancier die bij jouw bedrijf past vinden in het buitenland wordt makkelijker als je je goed voorbereid.

Check onze story voor een overzicht van alle zaken waar je rekening mee moet houden in het profiel!

03.

Dropshipping en duurzaam produceren

Veel ondernemers dropshippen tegenwoordig. Als je dit ook wilt doen, is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt bij het zoeken naar een leverancier. Niet alle buitenlandse leveranciers doen hier namelijk aan. Lees meer over de voor- en nadelen van het dropshipping business model!

Ondanks dat het goedkoper is om met een Aziatische leverancier in zee te gaan, raden wij het aan om samen te werken met een Nederlandse of Europese leverancier. Het is wel duurder, maar je krijgt er hogere kwaliteit en snelle levering voor terug. Ook word je beter beschermd door de wet en is de communicatie over het algemeen beter.

Lees ook over onze samenwerking met Neutral, een Deens bedrijf dat duurzaam produceert in India!

04.

Waar vind je buitenlandse leveranciers?

Er zijn veel verschillende manieren om buitenlandse leveranciers te zoeken. Misschien heb je al een eigen netwerk waarin je op zoek kan gaan naar een buitenlandse leverancier, maar er zijn ook nog andere websites en programma’s waar je leveranciers kan vinden. Zo kan je buitenlandse leveranciers vinden via matchmaking van Enterprise Europe Network (EEN), kijken in het Buitenland netwerk van de Nederlandse overheid of in buitenlandse vertegenwoordigingen.

Ook kan je naar het Centrum van Bevordering van Import voor ontwikkelingslanden (CBI), naar internationale vakbeurzen of naar lokale Kamers van Koophandel in het buitenland. Verder kan je deelnemen aan uitgaande of inkomende handels-missies, gebruik maken van online-adresgidsen of internationale online-marktplaatsen. Kortom, er zijn genoeg plekken waar je op zoek kan gaan naar de perfecte leverancier voor jouw product!

05.

Maak gebruik van programma's en diensten!

Als je als bedrijf zijnde op zoek bent naar buitenlandse leveranciers zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Dit kan je doen door een profiel op te stellen van jouw ideale leverancier. Als je dan echt op zoek gaat naar een buitenlandse leverancier, zijn er een aantal programma’s en diensten waar je gebruik van kan maken. Zij kunnen je helpen bij het zoeken en je in contact brengen met een leverancier. Zo kan je snel aan de slag met importeren!