Home » Knowledge » How To's » Stoppen of verkopen » Een lege bv verkopen of opheffen?

Een lege bv verkopen of opheffen?

door | 16-10-2020

Ben je in het bezit van een lege bv? Dan kan je deze het beste verkopen of opheffen. Een bv waar je niks mee doet en ook niks meer mee gaat doen is zonde. Je hebt er nog steeds kosten aan en het levert je niks op. Het is dus letterlijk weggegooid geld. Maar wat doe je er dan mee? Is verkopen het beste? Kan je er nog iets voor krijgen? Of kan je hem beter direct opheffen? Beide keuzes zijn beter dan niks doen. Als je een keuze hebt gemaakt kan je hier lezen hoe je je lege bv kan verkopen of opheffen.

01.

Je lege bv verkopen of opheffen?

Ben je in het bezit van een lege bv? Of heb je met vennoten besloten dat er geen toekomst meer in zit? Dan kan je je lege bv verkopen of opheffen. Maar hoe doe je dat?

Bv opheffen

Het opheffen of ontbinden van een bv is iets ingewikkelder dan het opheffen van een eenmanszaak. Het is belangrijk dat je samen met je vennoten een formeel besluit maakt om de bv te ontbinden.

Je begint met het opheffen door het ontbinden van de rechtspersonen. Dit wordt besloten tijdens een vergadering. Op het moment dat je geen schuld of vermogen hebt, kan dit ter plekke gebeuren. Je geeft dit door aan de KVK met het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap.

Als er wel vermogen of een schuld is, geef je dat door op het ontbindingsformulier. Nadat je de schuld betaald hebt of het vermogen verdeeld is, kan je je uitschrijven bij de KVK met het formulier einde rechtspersoon.

Bv verkopen

Het is zonde als je je bv opheft als iemand anders het van je wilt overkopen. Je kan er dan voor kiezen om je bv te verkopen aan deze ondernemer. Het is belangrijk dat de bv helemaal leeg is; het is niet de bedoeling dat er straks schuldeisers op de stoep van de nieuwe eigenaar staan.

Je maakt de bv leeg door te beginnen met het opstellen van een jaarrekening. Het liefst voeg je hier ook een controleverklaring bij. Het is belangrijk dat je de juistheid van de balans kan garanderen. Als het saldo van de jaarrekening negatief is, moet je dit verlies financieren.

De aandelen draag je over door middel van een notaris. Hij geeft de wijzigingen door aan het Handelsregister en werkt het Register van aandeelhouders bij.

Ook stelt hij eventueel een akte voor de statutenwijziging op als de verkoper iets anders met de bv wil doet dan in jouw doelstelling in de statuten staat.

02.

Zorg dat iedereen er achterstaat 

Of het een keuze is of noodzaak; het is belangrijk dat je samen met je vennoten een keuze maakt over de toekomst van jullie bv.

Als het dan toch zo ver is dat jullie besloten hebben dat het beter is om er een punt achter te zetten, moet je wel weten wat de volgende stappen zijn. Je kan kan je lege bv verkopen of opheffen, maar dan ook moeten er een aantal zaken geregeld worden voordat je het bedrijf achter je kan laten.

In onze story kan je alle informatie vinden die je nodig hebt als je je bv wilt verkopen, maar check ook het artikel van het Ondernemersplein hieronder!

03.

Val terug op het vennootschapscontract bij een lege bv verkopen of opheffen

Stoppen met je bv is makkelijker dan het misschien lijkt. Je moet natuurlijk wel meer regelen dan bij het opzeggen van een eenmanszaak, maar gelukkig is het niet zo ingewikkeld als het opheffen van een vof. Je moet bij je bv natuurlijk rekening houden met je vennoten, maar als het goed is hebben jullie hier ook afspraken over gemaakt in het contract.

04.

Bepaal de waarde van je bv

Bij het verkopen of opheffen van je bv moet je zorgen dat het leeg is. Door een jaarrekening op te stellen weet je of je verlies of winst hebt gemaakt. De schulden moet je afbetalen of de winst verdelen.

De waarde van je bedrijf bepalen is belangrijk bij het verkopen van je bv. Je bv levert waarschijnlijk niet veel op; je moet namelijk ook nog een accountant betalen en maak je advieskosten van de notaris of belastingadviseur.

05.

Maak keuzes met je vennoten bij een lege bv verkopen of opheffen

Als je je bv gaat verkopen of opheffen is het belangrijk dat de focus ligt op de vennoten. Jullie moeten er nu eenmaal samen uitkomen en zorgen dat jullie allemaal akkoord gaan met het besluit.

Houd wel in gedachten dat het regelen hiervan een aantal weken zal duren, maar met behulp van al deze informatie gaat dat vast zo snel en soepel mogelijk!