Home » Knowledge » How To's » Stoppen of verkopen » Stoppen met je vof, dit is wat je moet doen!

Stoppen met je vof, dit is wat je moet doen!

door | 16-10-2020

Wil je gaan stoppen met je vof? Helaas gaat dit niet zo eenvoudig als het stoppen met bijvoorbeeld een eenmanszaak. Hier komt een stuk meer bij kijken. Je hebt natuurlijk niet alleen te maken met jezelf maar ook met je medevennoten. Dit zijn personen waar je uiteraard rekening mee moet houden. En kan je zomaar uit je vof stappen? Welke regels gelden hiervoor en wat zijn de financiële gevolgen voor het uitstappen. Welke verplichtingen heb je die je nog na moet komen? Dit zijn belangrijke zaken om te weten als je wil gaan stoppen met een vof. Lees hieronder alle benodigde informatie om problemen te voorkomen!

01.

Hoe kan je stoppen met je vof?

Als je wilt stoppen met je vof is er meer dat je moet regelen dan je uitschrijven bij de KVK. Het is belangrijk dat je samen met je vennoten besluit wat er gaat gebeuren met de vof. Het kan namelijk zijn dat niet alle vennoten willen stoppen en de vof willen voortzetten. Zorg dat jullie er met z’n allen uitkomen. Als dit niet het geval is, staat er als het goed is in het vennootschapscontract hoe jullie met zulke meningsverschillen om moeten gaan.

Als alle vennoten besluiten te stoppen, kan je je vof uitschrijven bij de KVK en een eindbalans opstellen. Wat er van het vermogen overblijft, wordt verdeeld  

over de vennoten. Verder zijn er nog regels over het ontslaan van personeel waar je rekening mee moet houden en moet je afrekenen met de Belastingdienst. Houd in gedachte dat je na het opzeggen nog steeds de administratie voor 7 jaar moet bewaren!

Het kan natuurlijk zijn dat niet alle vennoten stoppen. In dat geval hoef je je vof niet uit te schrijven bij de KVK, of course. Als jij als enige stopt, meld je dit eerst aan je medevennoten met een aangetekende brief. Als het goed is, is er een opzeggingstermijn bepaald in het contract, maar soms mist dit. Houd dan een opzeggingstermijn aan van 1 tot 2 maanden.

02.

Wat moet je regelen?

Als je wilt stoppen met je vof moet je aardig wat dingen regelen. Waar je je als eenmanszaak alleen maar hoeft uit te schrijven bij de KVK, heb je bij een vof te maken met medevennoten. Samen met je vennoten is het belangrijk om regelmatig over de toekomst van je vof na te denken, maar soms zit er voor jou geen toekomst meer in. Het is dan belangrijk om te weten hoe je kan uittreden als vennoot. Soms besluiten alle vennoten dat het klaar is met de vof. Wat moet je dan regelen?

Met behulp van dit artikel, onze story en het artikel van het Ondernemersplein hieronder heb jij alle informatie die je nodig hebt bij het stoppen als vennoot of stoppen met je vof!

03.

Onderschat het niet!

Het uitschrijven bij een vof wordt vaak onderschat. Hier zijn wij van HUSTL zelf ook tegenaan gelopen. Het is niet per se dat het uitschrijven bij de KVK een lang proces is, maar intern moet er veel geregeld worden. Je hebt nou eenmaal met je vennoten een bedrijf opgebouwd en hier afspraken over gemaakt.

Voordat je alles met de medevennoten hebt besproken en het rond is, ben je wel twee weken tot een maand verder.

04.

Stoppen met je vof of stoppen als vennoot?

Vof stoppen

Hebben jij en je vennoten besloten dat het tijd is om te stoppen met de vof? Zorg dan dat je je uitschrijft bij de KVK en een eindbalans opstelt. Het vermogen wat nog in de vof zit kan dan verdeeld worden. Check ook wat je nog meer moet regelen, zoals het ontslaan van het personeel, het bewaren van de administratie en het afrekenen met de Belastingdienst.

Stoppen als vennoot

Als jij als enige vennoot stopt met de vof, is het belangrijk dat je dit schriftelijk meldt aan je mede-vennoten. Het is dan belangrijk dat de waarde van de goodwill wordt berekend en dat jullie regelen wat er wordt overgenomen. Zorg ervoor dat je een redelijke opzeggingstermijn hebt, meestal van 1 tot 2 maanden.

05.

Vraag advies!

Stoppen met je vof brengt wil zaken met zich mee die je moet regelen. Het is namelijk meer dan je uitschrijven bij de Kamer van Koophandel of een balans opmaken. Om te zorgen dat het stoppen met je vof zo soepel mogelijk verloopt, is het belangrijk dat je bovenstaande stappen volgt.

Komen jij en je vennoten er niet uit? Vraag dan advies aan een deskundige!