Wil je je bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel? Als je gestopt bent met je eigen bedrijf kan je deze uitschrijven. Voor een eenmanszaak is dit heel eenvoudig en kan je jezelf direct uitschrijven. Voor een organisatie met rechtspersoon kan dit niet. Hier zijn weer andere regelingen aan verbonden. Het verschilt per rechtsvorm wat de exacte regels zijn en wat je precies moet doen om jezelf uit te schrijven. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken hebben we hieronder een overzicht waarin alles duidelijk wordt. Met behulp hiervan kan je eenvoudig je bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel.
01.
Hoe moet je je uitschrijven bij de Kamer van Koophandel?
Eenmanszaak uitschrijven
Het uitschrijven bij de Kamer van Koophandel van een eenmanszaak is vrij simpel. Je kan een eenmanszaak namelijk gewoon online opheffen. Je zoekt je bedrijf op in het Handelsregister van de KVK en kiest voor ‘opheffen eenmanszaak’. Dan is er nog een formulier dat je moet invullen en versturen met je DigiD. Zo makkelijk kan het zijn!
Vof, cv of maatschap uitschrijven
Als je een vof, cv of maatschap wilt uitschrijven, moet je deze ontbinden met het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap. Als alle venoten het formulier hebben ondertekend, stuur je het samen met een geldig legitimatiebewijs op naar het KVK-regiokantoor.
Bedrijf met rechtspersoon uitschrijven
Als je een bedrijf met rechtspersonen, zoals een bv, wilt uitschrijven, moet je eerst de rechtspersonen ontbinden. Dit kan besloten worden tijdens een vergadering. Als je geen schuld of vermogen hebt, kunnen de rechtspersonen gelijk ontbonden worden. Dit geef je door aan de KVK met het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap. Je stuurt het formulier ondertekent op met een kopie van een geldig legitimatiebewijs.
Als er wel schuld of vermogen is, geef je dat door op het ontbindingsformulier. Nadat de schuld betaald of het vermogen verdeeld is, kan je je uitschrijven bij de Kamer van Koophandel met het formulier einde rechtspersoon.
02.
Stoppen en uitschrijven bij de Kamer van Koophandel
Bij het stoppen van je bedrijf is het belangrijk dat je je uitschrijft bij de Kamer van Koophandel. Wat voor rechtsvorm jouw bedrijf is, bepaalt welke stappen je moet zetten voordat je dit kan doen.
In onze story vind je meer informatie over het uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en stoppen van je bedrijf en hieronder in het grijze vak staat meer informatie van het Ondernemersplein!
03.
Geef niet op!
Als je geen andere keuze hebt dan te stoppen met ondernemen, is het natuurlijk heel jammer dat je je moet uitschrijven bij de KVK. Je hebt iets moois opgebouwd en daar veel tijd en energie in gestoken. HUSTL heeft in het verleden zelf ook op dit punt gestaan. Maar je moet onthouden dat het einde een mooi begin van iets nieuws kan zijn! Vandaar dat we hier vandaag nog met HUSTL staan. So don’t give up!
04.
De rechtsvorm bepaalt de stappen bij het uitschrijven bij de Kamer van Koophandel
Hoe je je uitschrijft bij de KVK verschilt per rechtsvorm. Zo is het makkelijker en sneller om je uit te schrijven als eenmanszaak dan wanneer je een bedrijf met rechtspersonen hebt of een vof.
Een eenmanszaak kan je heel makkelijk opheffen in het Handelsregister van de KVK. Bij een bedrijf met rechtspersonen moet je eerst de schulden afbetalen of vermogen verdelen en de rechtspersonen ontbinden via het formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap. Uiteindelijk kan je je uitschrijven door het formulier einde rechtspersoon op te sturen naar de KVK.
Bij het opzeggen van een vof, cv of maatschap moet je hetzelfde formulier ontbinding vennootschap, rechtspersoon of maatschap ondertekenen en opsturen naar de KVK.
05.
Makkelijk en snel gefixt!
Je bedrijf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel lijkt misschien een heel gedoe, maar uiteindelijk valt dat heel erg mee. Met een of twee formuliertjes heb je het al geregeld! Zorg wel dat je bij een vennootschap of bedrijf met rechtspersonen deze eerst ontbindt.
Lees ook de andere artikelen zodat je weet wat je nog meer moet regelen als je wilt stoppen met je bedrijf.