Home » Knowledge » How To's » Bedrijfshuisvesting » Bedrijfspand huren of kopen, de voor- en nadelen

Bedrijfspand huren of kopen, de voor- en nadelen

door | 16-10-2020

Wanneer je opzoek bent naar een pad voor je organisatie kan je een bedrijfspand huren of kopen? Beide hebben natuurlijk voor- en nadelen. Is het gunstiger om een pand te kopen? De een zegt van wel en de ander zegt van niet. Er is eigenlijk geen duidelijk antwoord op deze vraag. Dit is een afweging die iedere ondernemer voor zichzelf moet gaan maken. Belangrijk is dat je van tevoren goed kijkt wat voor jou en je bedrijf het gunstigste is. Dit verschilt voor iedereen! Om je te helpen bij het maken van deze keuze hebben we de voor- en nadelen voor een bedrijfspand huren of kopen op een rijtje voor je!

01.

Bedrijfspand huren of kopen?

Je wilt jouw bedrijf vestigen in een pand. Nu kom je voor een lastige keuze te staan. Ga je een bedrijfspand huren of kopen? Dit verschilt per bedrijf en per ondernemer. Deze beslissing moet je dus echt zelf maken. Beide opties hebben hun voordelen, maar ze hebben beide ook een negatieve kant. Om je te helpen bij deze keuze hebben wij de voor- en nadelen van kopen én huren op een rijtje gezet.

Bedrijfspand huren

Als je een bedrijfspand huurt, betaal je maandelijks een bedrag aan de eigenaar van het pand. Voordelen van huren is dat het een flexibele manier is om je bedrijf te vestigen. De opzegtermijn is meestal kort en vaak ben je er dus sneller weg dan wanneer je je pand moet verkopen. Bij het huren van een pand zijn de onderhoudskosten meestal niet voor jou. Dit verschilt per beheerder. Verder legt huren ook minder beslag op je eigen vermogen.

Nadelen van huren zijn dat je niet profiteert van de waardestijging van het pand en de huurprijs kan

onzeker zijn. Ook heeft de verhuurder het voor het zeggen. Hij stelt de voorwaarden en het contract op. Soms geldt het huurcontract voor meerdere jaren. Als je wilt verbouwen heb je de toestemming nodig van de verhuurder en de verhuurder mag het huurcontract eerder opzeggen. Ook betaal je btw.

Bedrijfspand kopen

Als je een bedrijfspand koopt, ben je de eigenaar van het kantoor. Je kan zelf bepalen hoe lang je in het pand blijft en wat er ermee doet. Als de waarde van het pand stijgt, bouw je vermogen op. Dit kan ook door waarde verhogende investeringen.

Nadelen van kopen zijn dat je eigen vermogen in het pand zit. Dit geld kan je dus niet aan andere zaken uitgeven. Ook kan het problemen opleveren als je niet genoeg hypotheek krijgt. Je kan dan het pand niet kopen, tenzij je meer eigen vermogen er in stopt. Je draagt zelf de kosten voor onderhoud; groot en klein. Verder kan je pand met de tijd minder waard worden. Hierdoor is het ook lastig om je pand op het juiste moment voor de gevraagde prijs te verkopen.

02.

Bedrijf vestigen op een nieuwe locatie

Het is belangrijk om een keuze te maken tussen een bedrijfspand huren of kopen. Deze keuze heeft namelijk een grote invloed op jouw kosten en vermogen. Als je je bedrijf gaat vestigen op een nieuwe locatie, moet je goed kijken naar jouw organisatie en wat het best bij jou past. De een is niet beter dan de ander, maar het kan wel beter bij jouw onderneming passen. Bekijk voor een overzicht onze story!

03.

Kiezen voor huren of kopen

De keuze tussen een bedrijfspand huren of kopen is lastig, maar kijk goed naar jouw bedrijf en je ambities. Wat past daarbij? Als je een startup bent en je hebt een kleine kantoorruimte nodig, is het aan te raden om te huren. Als je snel groeit en je ergens wil vestigen, kan je overwegen om een pand te kopen. Je moet zelf bepalen wat goed voelt voor jouw onderneming en wat het best past binnen de mogelijkheden.

04.

Voor- en nadelen van huren en kopen

Als je bedrijf wilt vestigen in een pand, moet je beslissen of je wilt het bedrijfspand wilt huren of kopen. Je moet hier rekening houden met je vermogen, de flexibiliteit en het contract versus vrijheid. Zowel huren als kopen hebben hun voor- en nadelen. Zo hoef je je als huurder niet druk te maken over de onderhoud van het pand, maar als je een bedrijfspand koopt is dit wel een van je verantwoordelijkheden.

05.

Wat past bij jou?

Het belangrijkste als je kiest tussen een bedrijfspand huren of kopen is om te kijken wat bij jouw bedrijf past. Niemand kan voor jou bepalen welke optie het best is, omdat ze allebei goed zijn. Als je goed de voor- en nadelen in je opneemt, kom je vanzelf op de manier die het best bij jou past. Houd in gedachten dat het niet bij elk pand mogelijk is om te kiezen tussen huren of kopen. Kies je voor huren? Bekijk dan de regelingen!