Als je een bedrijfspand wil huren of verhuren zijn er meerdere regels waar je op moet letten bij de huurovereenkomst. Allereerst is het belangrijk om uit te zoeken wat voor bedrijfspand je nodig bent. Is het voor opslag? Is het een kantoor pand? Of is het een winkel? Voor verschillende soorten bedrijfspanden zijn verschillende regels opgesteld door de overheid. Bij de ene heb je huurbescherming en huurprijsbescherming en bij de ander kan dit weer niet zo zijn. Door al deze regels kan het ingewikkeld worden als je een bedrijfspand wil huren of verhuren. Daarom hebben wij hier een overzicht voor je!
01.
Middenstandsbedrijfspanden en overige panden
Wil je een bedrijfspand huren of verhuren? Houd er rekening mee dat er 2 soorten bedrijfspanden zijn: middenstandsbedrijfspanden en overige bedrijfspanden. Voor beide panden gelden andere regels, maar wat zijn deze regelingen?
Voor beide panden geldt dat je geen btw hoeft te betalen over de huur. Als de verhuurder aan bepaalde eisen voldoet, mag hij wel btw in rekening brengen. Houd rekening met de energiekosten, schoonmaakkosten en inrichtingskosten.
Middenstandsbedrijfspanden
Een middenstandsbedrijfspand is een pand dat voor iedereen toegankelijk is. Je verkoopt hier producten en/of levert diensten, zoals winkels, campings en horecagelegenheden. Als je zo’n pand huurt, mag je de 2 keer voor 5 jaar of korter gebruiken. De opzegtermijn is minimaal 1 jaar. Je hebt recht op huurprijsbescherming. Dit betekent dat de verhuurder niet zomaar de huur mag verhogen, tenzij anders staat in het huurcontract. Na 5 jaar kan een nieuwe huurprijs afgesproken worden. Er is hier geen wettelijk maximum voor.
Overige bedrijfspanden
Een overig bedrijfspand is alles wat geen middenstandsbedrijfspand is. Dit zijn fabrieken, kantoren en pakhuizen. Bij het huren of verhuren van een overig bedrijfspand heeft de huurder geen recht op huurbescherming of huurprijsbescherming. In de huurovereenkomst wordt de huurprijs en de huurprijsverhoging afgesproken. De betalingstermijn is ook de opzegtermijn. Betaal je maandelijks huur? Dan kan je het maandelijks opzeggen, tenzij anders is afgesproken.
02.
Wat zijn je rechten?
Als je een bedrijfspand gaat huren of verhuren is het belangrijk dat zowel de huurder en verhuurder weten wat hun rechten zijn. Zo voorkom je verwarring tussen en kan je alles in de huurovereenkomst zo goed mogelijk afspreken. Als verhuurder zijnde kan het zijn dat de huurder niet helemaal op de hoogte is van de rechten en plichten die komen kijken bij het huren van een bedrijfspand en vice versa. Het is dan belangrijk dat jij de kennis hebt om tot een goede huurovereenkomst te komen die past bij het soort bedrijfspand en die voldoet aan alle wettelijke regels. Bekijk voor een overzicht van deze regels onze story!
03.
Pand huren of kopen en bedrijfsverzamelgebouwen
Voordat je een huurcontract aangaat, is het belangrijk te kijken of dat de beste optie is voor jouw bedrijf. Is het misschien slimmer om een bedrijfspand te kopen? Bekijk de voor- en nadelen van huren en kopen.
Wij raden aan om als startup in een bedrijfsverzamelgebouw te gaan. Je zit met meerdere bedrijven onder een dak. Je deelt dan de kosten met de andere huurders en je hoeft je niet druk te maken over het onderhoud van het pand. In het algemeen zijn de meeste bedrijven in bedrijfsverzamelgebouwen startups. Je bouwt snel een netwerk op met deze collega-ondernemers. Wil je meer informatie? Lees dan ons artikel!
04.
Huurovereenkomst opstellen
Er hangen veel regels aan het opstellen van een huurovereenkomst voor een bedrijfspand. Welk soort bedrijfspand ga je huren of verhuren? Als je een middenstands bedrijfspand huurt of verhuurt, heeft de huurder recht op huur- en huurprijsbescherming. De verhuurder kan dan niet zomaar de huur opzeggen of de huurprijs verhogen. De opzegtermijn van een middenstandsbedrijfspand in minimaal 1 jaar.
Bij het huren of verhuren van een overig bedrijfspand heeft de huurder geen recht op huur- of huurprijsbescherming. Deze zaken worden besproken met de verhuurder. De betalingstermijn is meestal de opzegtermijn. Dit kan echter wel verschillen. Je betaalt geen btw over de huurprijs van een pand, maar de verhuurder kan dit wel met overleg in rekening brengen. Houd rekening met energiekosten, schoonmaakkosten en inrichtingskosten.
05.
Stel samen een overeenkomst op!
De regelingen voor een bedrijfspand huren of verhuren verschillen per soort bedrijfspand. Zo heb je recht op huur- en huurprijsbescherming bij het huren of verhuren van een middenstands-bedrijfspand, maar niet bij het huren van een overig bedrijfspand. In the end is het belangrijk dat zowel de verhuurder als de huurder het eens zijn met de afspraken die in de overeenkomst staan. Bekijk ook nog de 7 veelgestelde vragen over het huren en verhuren van een bedrijfspand!