Je wil je bedrijf gaan vestigen op een nieuwe locatie. Kan en mag je dit zomaar gaan doen? Wat komt hier allemaal bij kijken? Hierbij is het belangrijk om goed te kijken naar het bestemmingsplan. Hierin zie je wat wel en wat niet mag op de bedrijfslocatie. Ook is het belangrijk om te kijken naar de omgevingsvergunning. Daarnaast kan je met een omgevingsanalyse controleren of het verstandig is om je bedrijf in een bepaalde omgeving te vestiging. Houd ook rekening met eventuele vergunningen en let op de milieuvoorschriften en lokale belastingen voordat je je bedrijf gaat vestigen op een nieuwe locatie.
01.
Waar moet je op letten als je je bedrijf gaat vestigen op een nieuwe locatie?
Je wilt je bedrijf vestigen op een nieuwe locatie en je hebt een pand op het oog, maar voordat je je hier kan vestigen moet je een aantal dingen regelen. Wat moet je op orde hebben voordat je met je je bedrijf kan vestigen op een nieuwe locatie?
Het is belangrijk dat je eerst het bestemmingsplan bekijkt. Hierin kan je vinden wat er met de ruimte mag gebeuren. Mag er een bedrijf in of is het alleen voor een restaurant? Het bestemmingsplan kan je vinden op Ruimtelijkeplannen.nl of bij de gemeente. Als je wilt afwijken van het bestemmingsplan moet je bij de gemeente na gaan of dat mogelijk is. Je kan ook een omgevingsvergunning aanvragen bij.
Vraag de juiste vergunningen aan. Dit kan ook via Omgevingsloket online, maar doe eerst de vergunningscheck. Het aanvragen kan best lang duren. Door van tevoren een goede planning te maken en te checken welke vergunningen je nodig hebt, gaat de aanvraag sneller en heb je zelf een compleet beeld van het project.
Check aan welke milieueisen je bedrijf moet voldoen. Elk bedrijf heeft milieuvoorschriften. Dit gaat over het produceren van geluid en andere zaken als bedrijfsafval. Check bij de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM) welke milieuregels gelden en welke vergunningen jij nodig hebt.
Bekijk welke belastingen je moet betalen. Check welke lokale belastingen je moet betalen en hoe het zit met de waterschapsbelasting. Je betaalt onroerendezaakbelasting (ozb) op het moment dat je een bedrijfspand hebt. Is je riool aangesloten op het gemeentelijk rioolstelsel? Dan betaal je rioolheffing. Ga je reclame maken? Dan betaal je reclamebelasting of precariobelasting.
Maak een omgevingsanalyse. Kijk of het de beste locatie is voor jouw bedrijf. Doe ook de Locatiescan. Hiermee krijg je informatie over de omgeving van het bedrijfspand. Wie zijn je branchegenoten? Hoe groot is je overlevingskans? Wie zijn mogelijke klanten? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf kan stellen ter voorbereiding.
02.
Voldoe aan de eisen van de nieuwe locatie!
Voordat je je bedrijf gaat vestigen is het belangrijk dat je alle zaken geregeld hebt. Je kan namelijk hoge boetes krijgen als je niet voldoet aan de eisen. Tuurlijk, je moet veel regelen en het kan lang duren, maar als je dan uiteindelijk in het pand zit ben je dat zo weer vergeten.
In onze story vind je een overzicht van de dingen die je moet regelen en lees voor meer informatie het artikel van de KVK. Zo ben je zometeen klaar om jouw bedrijf te vestigen op een nieuwe locatie!
03.
Snel geregeld = snel op de nieuwe locatie
Het is niet het leukste werk, maar toch moet het gebeuren. Als je slim bent begin je met het regelen van de vergunningen en andere zaken. Dan heb je het niet alleen snel achter de rug, maar zit je ook snel in je bedrijfspand. Deze zaken hoef je maar één keer te regelen; namelijk alleen als je je bedrijf gaat vestigen op een nieuwe locatie.
04.
Past de nieuwe locatie bij jouw bedrijf?
Als je je bedrijf wilt vestigen in een pand, is het belangrijk dat je eerst het bestemmingsplan van het gebouw bekijkt. Past het bij jouw plan? Zo niet, dan kan je bij de gemeente vragen of je mag afwijken of een omgevingsvergunning aanvragen. Zorg dat je de juiste vergunningen aanvraagt voor jouw onderneming. Dit kan wel lang duren, dus zorg dat je een goede planning hebt.
Check ook aan welke milieueisen je moet voldoen. Kijk welke meldingen je moet doen of welke vergunningen je moet regelen bij de AIM. Houd rekening met de gemeente belastingen en waterschapsbelasting. Bekijk ook welke belastingen er nog bijkomen, zoals de ozb. Maak tot slot een omgevingsanalyse en breng je vestigingsgebied in kaart met de Locatiescan.
05.
Bereid je goed voor als je je bedrijf gaat vestigen op een nieuwe locatie!
Voordat je je bedrijf ergens gaat vestigen moet je 6 dingen op orde en geregeld hebben. Er gaat flink wat tijd overheen voordat je de lijst hebt afgewerkt, maar het zijn wel belangrijke zaken. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid en dat je je plan zo duidelijk mogelijk formuleert. Zo gaat het regelen sneller en kan je voor je het weet aan het werk in het pand.