Home » Knowledge » How To's » Freelance en ZZP » Zelfstandigenaftrek

Zelfstandigenaftrek

door | 16-10-2020

De zelfstandigenaftrek is een handige regeling voor zelfstandige ondernemers. Je mag hiermee namelijk een bepaald bedrag van je winst aftrekken, wat ervoor zorgt dat je minder inkomstenbelasting betaald. Alles wat je over deze regeling moet weten, vindt je hier!

01.

Wat is de zelfstandigenaftrek?

Je kan als zelfstandig ondernemer in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Je mag dan een bepaald bedrag van je winst aftrekken, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Je kan hier gebruik van maken als je voldoet aan de voorwaarden.

De voorwaarden zijn dat je een ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting, dat je moet voldoen aan het urencriterium en dat je de AOW-leeftijd nog niet hebt behaald.

Je kan de zelfstandigenaftrek aangeven in je aangifte inkomstenbelasting. Check bij de Belastingdienst hoeveel je mag aftrekken.

Zelfstandigenaftrek
02.

Wat zijn voordelen van de zelfstandigenaftrek?

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor zelfstandige ondernemers. Er kan namelijk een groot bedrag van je winst afgetrokken worden, waardoor je aanzienlijk minder inkomstenbelasting betaalt. Het is dus zeker de moeite waard om te checken of je hiervoor in aanmerking komt!

03.

Check ook de andere aftrekposten en regelingen!

Er zijn heel veel aftrekposten en andere fiscale mogelijkheden waar je als ondernemer gebruik van kan maken. Door te checken of je deze kan gebruiken kan je je belasting verlagen, maar je kan ook bedrijfskosten terugkrijgen. Check dus of je hier voldoet aan de voorwaarden en dus kosten kan besparen!

Zelfstandigenaftrek
04.

Wat als je minder winst maakt?

Zelfstandigenaftrek

Maak je minder winst dan de zelfstandigenaftrek? Dan is de aftrek aan het bedrag van je winst. Het deel dat je niet kan aftrekken is de niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst verrekent dit in de komende 9 jaar.

05.

Spaar geld door verschillende regelingen

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor zelfstandige ondernemers. Hiermee kan je je belasting verminderen en dus veel kosten besparen. Door dit met andere aftrekposten te combineren en door fiscale regelingen slim in te zetten kan je zorgen dat je veel vermogen overhoudt dat je in de groei van bedrijf kan stoppen.

Zelfstandigenaftrek