Home » Knowledge » How To's » Freelance en ZZP » Wanneer ben je ondernemer voor de belasting?

Wanneer ben je ondernemer voor de belasting?

door | 16-10-2020

Wanneer ben je nou echt een ondernemer voor de Belastingdienst? Natuurlijk ben je dit als je een business hebt en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Echter is dit niet altijd zo duidelijk. Misschien heb je wel een winstgevende hobby of een kleine bijverdienste naast je werk. Wanneer wordt dit gezien als een eigen bedrijf? Waar wordt deze grens getrokken door de overheid en de belasting? Gelukkig kan je bij de belastingdienst checken of je een onderneming bent. Krijg je als resultaat dat je echt een ondernemer bent? Schrijf je dan snel in bij de Kamer van Koophandel! Dit kan vele voordelen geven.

01.

Ben je een ondernemer voor de Belastingdienst?

Ben jij een ondernemer? Dat is een vraag die door de Belastingdienst en de KVK beantwoordt moet worden. De Belastingdienst kijkt of jij een ondernemer bent op basis van de eisen van de inkomstenbelasting en de btw.

De KVK kijkt of het nodig is om je in te schrijven als ondernemer in het Handelsregister. Check aan welke eisen je moet voldoen, zodat je het kan inschatten!  

Inkomstenbelasting

Als jij aangifte hebt gedaan bij de Belastingdienst, gaan zij kijken of je voldoet aan de eisen. Er wordt gekeken naar of je producten verkoopt tegen betaling en of je winst kan verwachten. Als dit het geval is, ben je waarschijnlijk een ondernemer. Tenzij de activiteiten vallen onder een hobby.

De Belastingdienst bepaalt of je inkomen telt als winst uit de onderneming. Hierbij kijken ze ook naar de zelfstandigheid, het ondernemingsrisico, de continuïteit en de omvang van je bedrijf. Of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kan per jaar verschillen. Door de OndernemersCheck te doen, krijg je een idee of je een ondernemer bent.

Als je wel voldoet aan de eisen maar geen ondernemer bent, ben je een resultaatgenieter. Je inkomsten tellen dan als resultaten uit overig werk. Als je resultaatgenieter bent, heb je geen recht op de speciale regelingen. Je kan wel de kosten voor je werk aftrekken van de winst. Check wel of je ondernemer bent bij de btw, hier let de Belastingdienst namelijk op minder zaken.

Btw

Om te beoordelen of je ondernemer bent voor de btw, kijkt de Belastingdienst naar of je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent, of je regelmatige inkomsten hebt, of je nog in vaste dienst andere inkomsten hebt en of je geld probeert te verdienen met een recht of vermogen.

Als je volgens de btw een ondernemer bent en je jaaromzet maximaal €20.000 is, kan je meedoen met de kleineondernemersregeling (KOR). Als je hier aan mee wilt doen, moet je je aanmelden bij de Belastingdienst. Je moet je uiterlijk 4 weken voor de ingangsdatum van je aangiftetijdvak aangemeld hebben. Je kan de KOR altijd stopzetten.

KVK

De KVK kijkt naar 3 zaken om te bepalen of je een ondernemer bent. Ze kijken of je goederen of diensten levert, of je meer dan een symbolische vergoeding vraagt en of je deel uitmaakt van het economische verkeer. Deze vragen kan je jezelf dus ook stellen voordat je jezelf laat inschrijven bij de KVK. Het is misschien dus niet eens nodig.

02.

Wanneer ben je een ondernemer voor de Belastingdienst? Breng dit in beeld!

Het is belangrijk om in beeld te brengen of jij officieel gezien een ondernemer bent of niet. Dit heeft allemaal te maken met de belasting die je moet betalen en op welke regelingen je recht hebt.

Als je ondernemer bent voor de Kamer van Koophandel kan je je inschrijven bij de KVK. Als je je niet hebt ingeschreven maar dit wel had moeten doen, kan dit gevolgen hebben voor je inkomstenbelasting en btw. Dan kan het namelijk zo zijn dat je foute aangiftes inlevert en dit kan met terugwerkende kracht gevolgen hebben.

03.

Ben je geen ondernemer? Houd in de gaten wanneer wel!

Je kan je een ondernemer voelen, maar dat betekent niet gelijk dat je ook daadwerkelijk een ondernemer bent op papier. Het kan zijn dat de KVK en Belastingdienst je niet zien als ondernemer omdat het maar over kleine bedragen gaat. Houd in dit geval in de gaten wanneer je wel aan de eisen voldoet om als ondernemer gezien te worden. Op dat moment moet je je namelijk alsnog inschrijven bij de KVK. De KVK schrijft jouw onderneming in bij de Belastingdienst. 

04.

Wanneer ben je een ondernemer voor de Belastingdienst?

Voor de inkomstenbelasting ben je een ondernemer als je producten of goederen verkoopt en hier winst kan verwachten. Ook valt het buiten de hobby- en familiesfeer. De Belastingdienst let op de zelfstandigheid, het ondernemersrisico, de continuïteit en de omvang van je bedrijf. Voor de btw ben je een ondernemer als je zelfstandig een beroep uitoefent, je regelmatig inkomsten hebt, je inkomsten hebt uit vaste dienst en of je geld probeert te verdienen door middel van een recht of vermogen.

Voor de KVK ben je al snel een ondernemer. Namelijk als je goederen of diensten levert, je hier meer dan een symbolische vergoeding voor vraagt en je deelneemt aan het economische verkeer. Als dit zo is, kan je je inschrijiven bij de KVK!

05.

Doe de OndernemersCheck!

De Belastingdienst en de KVK hebben eisen opgesteld. Op basis van deze eisen kijken ze of jij een ondernemer bent en of je je mag aanmelden voor de reglementen die daarbij horen. Als je volgens de Belastingdienst een ondernemer bent, betekent dit niet gelijk dat je voldoet aan de eisen bij de inkomensbelasting. Door de Ondernemers-Check te doen weet je of je een ondernemer bent en kan je je inschrijven bij de KVK!