Als ondernemer zijnde is het belangrijk dat je weet hoe je een goede pitch geeft. Met een pitch kan je namelijk investeerders overtuigen om te investeren in jouw bedrijf.
01.
Wanneer gebruik je een pitch?
Je kan een pitch op veel verschillende manieren gebruiken. Meestal gebruik je een pitch om jouw bedrijf of idee voor te leggen aan een investeerder. In een pitch vertel je heel kort over jouw bedrijf of idee en probeer je degene aan wie je presenteert te overtuigen om met jou in zee te gaan en te investeren.
02.
Waar moet een goede pitch aan voldoen?
Een goede investeerders pitch moet voldoen aan een aantal dingen. In principe zijn er 5 dingen die je sowieso moet laten terugkomen in je pitch:
De ondernemer
Wie ben jij als ondernemer? Vertel over jezelf en over je achtergrond. Ook kan je vertellen waarom je ondernemer bent geworden of welke ervaringen je hebt.
Het bedrijf
Vertel over jouw bedrijf, wat je doet en hoe je hier geld mee gaat verdienen.
Sterke punten
Waar ben je goed in? Benoem waarom klanten voor jou kiezen, welk probleem je oplost en wat jou zo uniek maakt.
Marketingplan en marktonderzoek
Voordat je gaat pitchen doe je marktonderzoek. Presenteer de belangrijkste aspecten uit je marketingplan en marktonderzoek. Wie zijn je klanten? Wat is je markt? Hoe promoot je jouw product?
Financieel plan
En tot slot misschien wel het meest belangrijk: de financiën. Laat aan de hand van een financieel plan zien hoeveel geld je waarvoor nodig hebt. Benoem ook hoeveel geld je zelf in je investering stopt en hoeveel je aanvullend nog nodig hebt.
Aan het eind van je pitch kan je de investeerder een voorstel doen met wat hij terugkrijgt voor de investering. Bekijk de video van de KVK hieronder voor 5 tips voor een goede pitch.
03.
Welke soorten pitches zijn er?
Er zijn 7 verschillende soorten pitches. Hieronder staan ze allemaal voor je op een rijtje:
Investeerders pitch
Tijdens een investeerders pitch ga je als ondernemer alles uit de kast halen om de investeerder te overtuigen om in jouw bedrijf te investeren. Alles waar deze pitch aan moet voldoen heb je gelezen in het kopje hierboven. Deze pitch duurt tussen de 3 en 10 minuten.
Sales pitch
De sales pitch, ook wel business pitch, is een pitch van 2 minuten. Vaak wordt deze gegeven aan het begin van het verkoopgesprek. Deze is gericht op het nieuwsgierig maken van de klant. Het is belangrijk dat je hier veel vragen stelt om achter de behoeftes te komen, want dan kan je die verwerken in het verkoopgesprek.
Media pitch
Je gebruikt een media pitch als je publiciteit wilt en hiervoor journalisten benadert. Het is belangrijk dat je een pitch voorbereid. Binnen de eerste 30 seconden moet je de journalist namelijk overtuigen om verder met je in gesprek te gaan. Daarna kan je elke gestelde vraag zien als een kans voor een mini-pitch waar je kort en duidelijk kan vertellen over jouw bedrijf.
Netwerk pitch
Een netwerk pitch duurt net als de media pitch maar 30 seconden. Deze pitch kan je gebruiken op het moment dat je op een verjaardag zit en je tante vraagt: “Wat doe jij nu eigenlijk?” Deze kan je natuurlijk niet alleen op verjaardagen, maar ook op netwerkborrels of andere beurzen gebruiken.
Sollicitatie pitch
Je raadt het al: de pitch voor tijdens een sollicitatiegesprek. Tijdens een sollicitatiegesprek is er een vraag die altijd gesteld wordt die niemand voorbereid. “Kan je iets over jezelf vertellen?” Met een sollicitatie pitch van 1 tot 2 minuten kan je jezelf als een sterke kandidaat voorstellen aan degene met wie je het gesprek voert.
Project pitch
De project pitch, ook wel ideeën pitch, is een pitch die 1 tot 2 minuten duurt waarin je zoveel mogelijk mensen gaat proberen mee te krijgen om te investeren in jouw project of idee. Probeer ja’s te verzamelen; stel vragen waar mensen wel ‘ja’ op moeten antwoorden. Geef na de pitch de mogelijkheid om vragen te stellen.
Video pitch
Video pitches worden steeds populairder! Op camera kan je goed laten zien wie je bent en waar je voor staat. Steeds meer werkgevers vragen of je je met een video kan voorstellen en dit wordt ook steeds gebruikelijker onder hospiteerders. Zorg hierbij wel dat je een video van hoge kwaliteit maakt!
04.
Wat is een elevator pitch?
Een elevator pitch is een pitch van ongeveer 60 seconden waarin je pitch. Het onderwerp maakt hier niet uit. Het kan namelijk ook zijn dat een investeerder je vraagt om een elevator pitch te doen, ondanks dat je hier normaal minimaal 3 minuten voor hebt.
Een elevator pitch heet zo omdat het in tijd net zo lang duurt als het in de lift stappen met degene met wie je het gesprek voert totdat jullie op de verdieping zijn aangekomen waar je er weer uitgaat.
Een goede elevator pitch bestaat uit 3 onderdelen:
De binnenkomer
Start met een goede binnenkomer. Misschien heb je een leuke anekdote of is er een recent nieuwsartikel dat aansluit bij het onderwerp van jouw pitch.
Het ‘waarom’
Als je het ‘waarom’ benoemt weet degene aan wie je pitcht gelijk of jouw product, dienst of idee bij hem past. Het hier gaat niet om hoe je iets doet, maar waarom.
Een goede afsluiting
Het doel is om je gesprekspartner in actie te laten komen. Aan het eind van je pitch kan je je kaartje achterlaten, hem vragen je website te bezoeken of op een later moment te bellen.
05.
Wat is een pitch presentatie?
Een pitch presentatie, ook wel pitch deck, is een pitch in de vorm van een Keynote-, PowerPoint- of Prezi-presentatie. Normaal gesproken ben je zelf fysiek aanwezig bij een pitch, maar met een pitch deck moet je zorgen dat ook zonder jouw toelichting de pitch overtuigend genoeg is voor investeerders of andere gesprekspartners om met jouw bedrijf, product, dienst of idee in zee te gaan. Op stocksite’s als Envato Elements kan je verschillende pitch deck templates vinden.
Bekijk voor een goed voorbeeld van een pitch deck is het pitch deck van Airbnb uit 2009 in de video hieronder!
Een pitch maken is misschien niet heel spannend, maar het is wel belangrijk dat je je pitch goed voorbereid voordat je hem geeft. Zorg dat je precies weet wat je wilt zeggen en dat je overtuigend overkomt. Wil je meer weten over pitchen voor investeerders? Check dan onze How-To!