Horecazaak starten? Zo doe je dat!

door | 3-11-2023 | Exploring

Veel mensen dromen ervan om hun eigen café of restaurant te starten, maar het opzetten van zo'n horecazaak is een hele klus. Je moet niet alleen zorgen voor klanten en personeel, maar je moet ook de administratieve rompslomp aanpakken die bij een eigen bedrijf komt kijken. Bovendien is de horeca streng gereguleerd en zijn er behoorlijke risico's verbonden wanneer je zo’n zaak wilt beginnen. Laat dat je niet tegenhouden om je droom te verwezenlijken. Hier is een stappenplan!

1.

Bedenk een goed concept

Je hebt allereerst een sterk, innovatief concept nodig. Dit concept moet rekening houden met veranderend consumentengedrag, concurrentie, de locatie en andere factoren zoals imago en inrichting. Kijk daarom naar je concurrenten, leer ervan en ontwikkel een passende huisstijl en marketingstrategieën om succesvol te worden.

2.

Maak een ondernemingsplan

Vervolgens maak je een ondernemingsplan op basis van je concept. Je kunt je concept testen met een pop-up om te kijken hoe je doelgroep reageert. Vervolgens moet je goed kijken naar de cijfers om erachter te komen wat je nodig hebt om te starten. Denk hierbij aan opstartkosten, personeelskosten, apparatuur van Horecacentrum Brabant, leveranciers en andere investeringen. In dit plan staat ook informatie over jezelf en het idee, de markt, het marketingplan en andere aspecten van de zaak.

3.

Vergunningen

Deze heb je echt nodig. Denk aan een brandweerattest en naleving van hygiëne-standaarden. Je hebt ook situatiegebonden vergunningen nodig, zoals voor sterke drank en muziek. Daarnaast moeten zaken zoals afvalverwerking en milieu kwesties worden geregeld. Vaak zijn er ook gemeentelijke vergunningen nodig, bijvoorbeeld voor openingstijden of terrassen.

4.

Menu

Zeer belangrijk! Dit heb je al uitgedacht in je concept en dat moet ook overeenkomen met de identiteit en het concept dat je hebt uitgewerkt. Denk ook aan de veranderende voorkeuren van klanten. Een goed voorbeeld is de groeiende vraag naar vegetarische en veganistische opties. Je wilt dus eigenlijk voldoende van deze gerechten aanbieden.

5.

De inrichting

Je eigen zaak inrichten is niet alleen leuk, maar ook ontzettend belangrijk. Dit bepaald de sfeer en het succes van je zaak. Kies comfortabel meubilair, kleuren en materialen die bij het thema en concept van je zaak passen. Denk ook aan zaken zoals efficiënte bediening, hygiëne en veiligheid. Maak een plattegrond om erachter te komen waar je je kunt verbeteren. Een consistente uitstraling, een aantrekkelijke entree en eetruimte dragen bij aan een goede eerste indruk.

6.

Personeel aannemen

Wees selectief, zorg voor een goede match met de bedrijfscultuur en denk aan verschillende wervingsmethoden. Kijk dus naar studenten, flexi-jobs en vast personeel. Denk ook aan praktische zaken, zoals overuren en fooien. Goed personeel kan je zaak maken of breken!

7.

Marketing!

Tot slot moet je een slimme marketingstrategie bedenken. Tegenwoordig wil je online goed te vinden zijn, dus bouw een strakke website waar mensen kunnen reserveren. Reageer zelf ook snel op mails en maak het mogelijk voor klanten om je vragen te stellen via social media. Hier kunnen zij ook weer feedback achterlaten en hun foto’s en video’s delen. Dus, wil jij een eigen horecazaak starten? Volg dan deze tips!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Slim sparen voor later als ZZP’er

Slim sparen voor later als ZZP’er

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap komt met vele voordelen, maar ook met de verantwoordelijkheid om voor je pensioen te zorgen.