Wat is een organogram?

door | 1-03-2022 | Exploring

Met een organogram kan je duidelijk aangeven wat de organisatiestructuur is binnen jouw business. Dit kan handig zijn voor jezelf, maar ook voor het personeel zelf. Hier lees je alles dat je moet weten over organogrammen.

01.

Wat is een organogram van een bedrijf?

Wat is een organogram?

Een organogram is een weergave van de bedrijfsstructuur. Het is een tekening met allemaal lijntjes en vakjes. Binnen grote bedrijven komen in deze vakjes de afdelingen te staan, maar als je in een bedrijf werkt waar iedereen elkaar kent kan je ook de namen van de werknemers invullen. Met de lijntjes verbindt je de afdelingen of medewerkers. Hiermee wordt aangetoond wie er direct met elkaar in contact staan en aan wie verantwoordelijk moet worden afgelegd. 

Meestal ziet een organogram eruit als een piramide, maar dat hangt af van de grootte van het bedrijf en de hiërarchie.

Hiërarchie

Tegenwoordig zijn er steeds minder bedrijven die een echte hiërarchie hebben. Bij grote bedrijven is dit vaak op basis van afdeling, maar bij kleine ondernemingen merk je dat de afstand tussen werkgever en werknemer steeds kleiner wordt. Vooral jonge ondernemers kiezen ervoor om deze afstand te verkleinen en hun werknemers als ‘gelijken’ te behandelen. Dat zal je bij deze bedrijven vooral merken aan de bedrijfscultuur.

02.

Hoe maak je een organogram?

Bij het maken van een organogram is het handig om eerst op papier een schets te maken met een overzicht van alle mensen/afdelingen die er in komen te staan. Daarna kan je de schets digitaal uitwerken, maar dit kan je natuurlijk ook vanaf het begin doen. Voor de invulling loop je deze stappen door: 

  • De aandeelhouders
  • Raad van Commissarissen
  • Directeur / CEO
  • De afdelingen met de naam van het directielid waar het onder valt
  • De managers
  • De werknemers
Wat is een organogram?

Als je deze lagen hebt toegevoegd kan je deze ook nog toe te voegen aan de organogram. Staat iedereen erin? Dan kan je met lijnen aangeven hoe de communicatie in het bedrijf loopt. Tot slot kan je ervoor kiezen om de organogram persoonlijker te maken door foto’s toe te voegen. 

Een organogram maken is eigenlijk heel makkelijk. Als je een overzicht hebt van alle mensen (inclusief functie) in het bedrijf is het zo klaar. Heb je nog niet helemaal een scherp beeld van een organogram? Check dan ook onze voorbeeld organogram hieronder!

Voorbeeld organogram

Een organogram heeft wat weg van een stamboom en geeft zoals je ziet precies aan hoe er wordt gecommuniceerd binnen het bedrijf.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Tijdens je werk of als je veel te doen of te regelen hebt, dan is het maken van een planning essentieel. Een planning maken kan ervoor zorgen dat je niets vergeet, geen deadlines mist en dat je alles wat je moet doen ook echt afkrijgt. Het maken van een goede planning...

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen in de ICT-branche is verzuim onder werknemers. Veel ICT'ers zijn dag in dag uit bezig met achter hun computerscherm te zitten, wat kan leiden tot fysieke en mentale uitputting. Het is dus belangrijk om verzuim door deze...

Herontdek focus met bullet journals

Herontdek focus met bullet journals

Voel je je overweldigd en niet gefocust? Ben je op zoek naar een hulpmiddel om je weer op weg te helpen met jouw doelen en doelstellingen? Bullet journals zijn de perfecte oplossing! Hier vind je hoe bullet journals je kunnen helpen de focus te hervinden, je doelen te...