De bedrijfscultuur zijn alle ongeschreven regels en afspraken in je onderneming. De twee uiterste van een bedrijfscultuur zijn een open bedrijfscultuur en een gesloten bedrijfscultuur. Voor beide vormen valt iets te zeggen, maar tegenwoordig willen steeds meer bedrijven een open bedrijfscultuur. Wat is het verschil en hoe bereik je een inspirerende bedrijfscultuur?
01.
Open of gesloten bedrijfscultuur
Succesvolle en innovatieve bedrijven hebben vaak een open en inspirerende bedrijfscultuur. Ze zijn gefocust op de toekomst en op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Binnen innovatieve bedrijven werken medewerkers veel samen en wisselen informatie uit. Er is onderling vertrouwen en ruimte voor reflectie. Het bedrijf is bereid om risico’s te nemen en er wordt van fouten geleerd. Innovatieve bedrijven hebben vaak een voorsprong op de concurrentie.
Aan de andere kant staat de gesloten bedrijfscultuur. Dit is een bedrijf met een hiërarchie waar de functies en taken streng onderscheiden worden. Ze houden er niet van als werknemers eigen initiatief nemen en treden hard op tegen fouten. Het bedrijf vermijdt risico’s en medewerkers gaan om stipt vijf uur naar huis. Deze bedrijfscultuur kan verstikkend zijn en de potentie van de medewerkers blijft onbenut.
02.
Voordelen van een open bedrijfscultuur
De meeste innovatieve en succesvolle ondernemingen hebben een open bedrijfscultuur. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel onderling vertrouwen is en dat de medewerkers meer betrokken zijn bij de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Een open bedrijfscultuur heeft veel voordelen, maar je kan niet bepalen dat je een open bedrijfscultuur hanteert; dit is iets waar je richting aan geeft. Hoe je dit kan doen lees je hieronder!
Check ook onze story voor het verschil tussen een open en gesloten bedrijfscultuur!
03.
De bedrijfscultuur van HUSTL
HUSTL hanteert een open bedrijfscultuur. We kijken naar de toekomst en zoeken allemaal naar nieuwe kansen die HUSTL kan grijpen. Alle medewerkers zijn betrokken bij het bedrijf en
Met het Model Quinn kan je door een afweging te maken tussen flexibiliteit en stabiliteit en gefocust op extern of intern bepalen wat voor een bedrijfscultuur je nu hebt. Door te kijken naar wat voor bedrijfscultuur je wilt, kan je hier richting aan gaan geven in je huidige vorm van ondernemerschap.
04.
Hoe krijg je een open bedrijfscultuur?
Heeft jouw bedrijf een gesloten bedrijfscultuur? Ga in gesprek met elkaar. Door open met elkaar te communiceren stimuleer je medewerkers om meer informatie te delen. Ze durven elkaar dan ook aan te spreken op verantwoordelijkheden. Door ze over meer zaken mee te laten beslissen, gaan ze zich mede-eigenaar voelen en dit zorgt ervoor dat ze meer betrokken raken bij het bedrijf en dat je ook hun capaciteiten benut.
05.
Past een open bedrijfscultuur bij jouw bedrijf?
Veel jonge en innovatieve bedrijven hebben of willen een open bedrijfscultuur. Hier zijn medewerkers namelijk betrokken bij het werk dat ze doen en kijken om zich heen naar kansen die bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. Ondanks dat je dit niet van de een op andere dag kan veranderen, kan je hier wel langzaam maar zeker sturing aangeven. Dit kan onder andere door beter te communiceren en je medewerkers meer te betrekken bij het nemen van beslissingen.
Bekijk voor meer manieren om een open bedrijfscultuur te bereiken de TED-Talk van Chris White.