Wat is een holding?

door | 24-02-2022 | Exploring

Een holding is de hoogste onderneming binnen een groep ondernemingen. Het wordt ook wel een moederbedrijf genoemd. De holding is onderdeel van holdingconstructie. Die bestaat uit een werkmaatschappij en de holding. In deze blog vind je alles wat je moet weten over een holding!

01.

Wat is een financiële holding?

Een financiële holding is hetzelfde als een holding. Het wordt in dat geval gewoon anders genoemd. Andere benamingen voor holding zijn moeder, holding bedrijf, houdstermaatschappij en beheer bv. Voorbeelden van holdingen zijn Unilever, Coca Cola en Pepsico.

Wat is een holding?
02.

Waarom een holding?

Wat is een holding?

Een holding biedt veel voordelen als je meerdere bv’s hebt of in de toekomst verwacht je bedrijf te verkopen. Je kan je winst, aandelen, patenten en intellectueel eigendom makkelijk veiligstellen in een holding. Bij eventueel faillissement of schulden van de werkmaatschappij kunnen schuldeisers hier geen aanspraak op maken. 

03.

De voordelen

Een holding biedt veel voordelen. Een van de belangrijkste is dat je met een holding je risico’s spreidt. De andere voordelen vind je hieronder:

  • De winst van de werkmaatschappij kan belastingvrij overgemaakt worden naar de holding. 
  • De holding kan directie of het management van de werkmaatschappij overnemen.
  • Een holding is handig bij meerdere bv’s omdat je dan niet bij elk bedrijf de gebruikelijkloonregeling hoeft toe te passen.
  • Het is makkelijker om onderdelen van een holding over te dragen.
  • Als de holding minstens 95% van de aandelen van de werkmaatschappij bezit, kan er een fiscale eenheid worden aangegaan. Hiermee bespaar je belasting.
Wat is een holding?
04.

Een holding oprichten

Wat is een holding?

Je richt een holding op door 2 bv’s te starten, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je al een of meerdere bv’s hebt. Een van deze bv’s ga je gebruiken als werkmaatschappij en de ander als holding. Als eigenaar bezit je alle aandelen van de bv die als holding gebruikt wordt. De holding bezit de aandelen van de werkmaatschappijen.

Als je dit allemaal voor elkaar hebt gekregen, heb je succesvol een holding opgericht!

Een holding is makkelijker op te richten dan je denkt. Het is zo gedaan! Het is belangrijk dat je goed checkt op welke naam de aandelen van de bv’s komen te staan en of dit allemaal klopt. Als dit klopt, heb je al een holding!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Tijdens je werk of als je veel te doen of te regelen hebt, dan is het maken van een planning essentieel. Een planning maken kan ervoor zorgen dat je niets vergeet, geen deadlines mist en dat je alles wat je moet doen ook echt afkrijgt. Het maken van een goede planning...

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen in de ICT-branche is verzuim onder werknemers. Veel ICT'ers zijn dag in dag uit bezig met achter hun computerscherm te zitten, wat kan leiden tot fysieke en mentale uitputting. Het is dus belangrijk om verzuim door deze...

Herontdek focus met bullet journals

Herontdek focus met bullet journals

Voel je je overweldigd en niet gefocust? Ben je op zoek naar een hulpmiddel om je weer op weg te helpen met jouw doelen en doelstellingen? Bullet journals zijn de perfecte oplossing! Hier vind je hoe bullet journals je kunnen helpen de focus te hervinden, je doelen te...