Een holding is de hoogste onderneming binnen een groep ondernemingen. Het wordt ook wel een moederbedrijf genoemd. De holding is onderdeel van holdingconstructie. Die bestaat uit een werkmaatschappij en de holding. In deze blog vind je alles wat je moet weten over een holding!
01.
Wat is een financiële holding?
02.
Waarom een holding?

Een holding biedt veel voordelen als je meerdere bv’s hebt of in de toekomst verwacht je bedrijf te verkopen. Je kan je winst, aandelen, patenten en intellectueel eigendom makkelijk veiligstellen in een holding. Bij eventueel faillissement of schulden van de werkmaatschappij kunnen schuldeisers hier geen aanspraak op maken.
03.
De voordelen
Een holding biedt veel voordelen. Een van de belangrijkste is dat je met een holding je risico’s spreidt. De andere voordelen vind je hieronder:
- De winst van de werkmaatschappij kan belastingvrij overgemaakt worden naar de holding.
- De holding kan directie of het management van de werkmaatschappij overnemen.
- Een holding is handig bij meerdere bv’s omdat je dan niet bij elk bedrijf de gebruikelijkloonregeling hoeft toe te passen.
- Het is makkelijker om onderdelen van een holding over te dragen.
- Als de holding minstens 95% van de aandelen van de werkmaatschappij bezit, kan er een fiscale eenheid worden aangegaan. Hiermee bespaar je belasting.

04.
Een holding oprichten

Je richt een holding op door 2 bv’s te starten, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je al een of meerdere bv’s hebt. Een van deze bv’s ga je gebruiken als werkmaatschappij en de ander als holding. Als eigenaar bezit je alle aandelen van de bv die als holding gebruikt wordt. De holding bezit de aandelen van de werkmaatschappijen.
Als je dit allemaal voor elkaar hebt gekregen, heb je succesvol een holding opgericht!
Een holding is makkelijker op te richten dan je denkt. Het is zo gedaan! Het is belangrijk dat je goed checkt op welke naam de aandelen van de bv’s komen te staan en of dit allemaal klopt. Als dit klopt, heb je al een holding!