Als zzp’er sparen voor vakantie: zo doe je dat het beste! 

door | 24-06-2022 | Exploring

Als zzp’er is het belangrijk om naast je harde werk ook je rust te pakken. Een vakantie is hier ideaal voor. Of je nu wilt bakken op het strand, of meer een type bent dat er graag op uittrekt: een vakantie is altijd een goed moment om je batterij weer op te laden na een jaar hard werken. Vakanties kunnen echter ook erg duur zijn: daarom lees je in dit artikel alles over hoe je als zzp’er het beste kunt sparen voor je vakantie.

Zorg voor een duidelijk doel

Formuleer een zo duidelijk en uitgebreid mogelijk spaardoel voor jezelf. Iedere maand een ongespecificeerd bedrag opzij zetten in een potje ‘vakantie’ werkt veel minder motiverend dan wanneer je een vast bedrag met een einddatum opzij zet voor ‘rondreis Thailand’. Als je via de laatste manier spaart motiveer je jezelf om het sparen vol te houden. Zorg dus altijd voor een concreet spaardoel!

Hoeveel moet je als zzp’er voor je vakantie sparen? 

Om als zzp’er te weten te komen hoeveel geld je voor je vakantie apart wilt houden, is het handig om voor jezelf een aantal zaken op een rijtje zetten. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om uit te zoeken hoeveel de reis die je voor ogen hebt ongeveer zal kosten.

Werknemers in loondienst krijgen jaarlijks 8% vakantiegeld, berekend op basis van hun brutoloon. Dit biedt ook voor jou als zzp’er een mooie richtlijn. En je inkomsten kunnen natuurlijk maandelijks variëren, waardoor je de ene maand meer overhoudt dan de andere. In de maanden waarin je meer inkomsten genereert, is het daarom verstandig om ook meer geld opzij te zetten voor je vakantie.

Daarnaast is het als zzp’er raadzaam om te berekenen hoeveel inkomsten je niet genereert als je op vakantie bent. Hoeveel werk zou je normaal gesproken in die periode hebben, en hoeveel levert dat je meestal op? Voor deze inkomsten kun je voorafgaand aan je vakantie alvast een buffertje opbouwen door bijvoorbeeld tijdelijk extra opdrachten aan te nemen.

Gooi niet al je spaargeld op een hoop

Er zijn veel zaken waar je als zzp’er voor kan sparen. Je vakantie, maar ook je pensioen, een nieuwe auto of gewoon een appeltje voor de dorst: allemaal belangrijke zaken om geld voor opzij te zetten. Om het overzicht van je spaardoelen niet te verliezen, is het aan te raden om verschillende potjes te maken voor ieder doel.

Kies een spaarvorm die bij je past

Je kunt op veel verschillende manieren sparen. Dit geldt voor zowel sparen op je zakelijke rekening als op je privérekening. Zo kun je iedere maand een vast deel van je inkomen naar je spaarrekening overmaken of juist maandelijks zelf bepalen hoeveel je handmatig over wilt maken.

Heb je een relatief grote buffer waar je niet direct bij hoeft te kunnen? Dan kun je ook kiezen voor deposito sparen. Dit is vooral voordelig als je lang van tevoren een grote reis plant. Bij deposito sparen zet je namelijk een bedrag vast voor een bepaalde tijd. Over het algemeen geldt: hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Goed om rekening mee te houden: je betaalt wel een boete als je het geld eerder opneemt.

Spaar genoeg!

Het lijkt heel logisch, maar je vergist je al snel in hoe duur een vakantie uit kan vallen. Bedenk dus ruim van tevoren hoeveel geld je nodig gaat hebben, en maak op basis daarvan een realistisch spaarplan voor jezelf.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Tijdens je werk of als je veel te doen of te regelen hebt, dan is het maken van een planning essentieel. Een planning maken kan ervoor zorgen dat je niets vergeet, geen deadlines mist en dat je alles wat je moet doen ook echt afkrijgt. Het maken van een goede planning...

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen in de ICT-branche is verzuim onder werknemers. Veel ICT'ers zijn dag in dag uit bezig met achter hun computerscherm te zitten, wat kan leiden tot fysieke en mentale uitputting. Het is dus belangrijk om verzuim door deze...

Herontdek focus met bullet journals

Herontdek focus met bullet journals

Voel je je overweldigd en niet gefocust? Ben je op zoek naar een hulpmiddel om je weer op weg te helpen met jouw doelen en doelstellingen? Bullet journals zijn de perfecte oplossing! Hier vind je hoe bullet journals je kunnen helpen de focus te hervinden, je doelen te...