Influencer marketing is de key tot bereik

door | 18-12-2020 | Marketing, Marketing in 2021

Influencer marketing is iets dat nog niet zo heel lang bestaat, maar het is zo’n populaire en succesvolle methode dat je de term vast wel eens voorbij hebt horen komen. Het is een manier om door middel van autoritaire personalities jouw doelgroep aan te trekken. Als je wil weten wat influencer marketing precies is, hoe dit gedaan wordt en wat de voor- en nadelen zijn, hou je vast!

01.

Wat is een influencer en waarom?

Influencer marketing is een methode waarmee een boodschap wordt overgebracht door middel van een persoon waar mensen naar opkijken (een idool, leider, een professional uit een bepaald vak, bekende Nederlander, etc). Je kunt influencer marketing vergelijken met mond-tot-mond reclame. Het enige verschil is dat het nu via online kanalen wordt gecommuniceerd.

De naam zegt het misschien al, maar een influencer probeert naast te inspireren en te communiceren, de volgers ook op een positieve manier te beïnvloeden. Influencers zijn vaak gespecialiseerd op een bepaald gebied zoals reizen, voedsel, interieur, mode, auto’s, kunst, dieren of sporten.

Zo zijn er nog honderden interessegebieden waarop iemand kan influencen. Zij willen voornamelijk invloed uitoefenen op consumenten met een product/dienst.

Influencer marketing is de key tot bereik (1)

Influencer marketing is een effectieve manier om meer naamsbekendheid, een groter bereik of een hogere conversie te genereren. Ook kom je nu in aanmerking met jouw doelgroepen en laat je de influencer hun aantrekken tot jouw merk.

Om meer te weten over de strategieën en voorbeelden van influencer marketing, kijk dit filmpje!

02.

Social media influencers

Influencers zijn veel actief op social media. Ze hebben voornamelijk veel volgers die naar hun opkijken, hun willen opvolgen of hun zien als een inspiratiebron voor zichzelf.

Om een keuze te maken tussen de platforms moet je onderzoeken op welke kanaal jouw doelgroep het meeste zit en actief op is. Hierdoor weet je zeker dat je specifiek op je doelgroep target.

De social media influencers kun je op verschillende manieren inzetten. Denk maar aan gesponsorde content (product laten testen en reviewen), unboxings, naamsvermelding, kortingscodes, prijsvragen en weggeefacties.

Influencer marketing is de key tot bereik (1)

Op de volgende kanalen kun je gebruik maken van social media influencers:

 • Instagram
 • Facebook
 • Twitter
 • Snapchat
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • TikTok
 • YouTube

Check ook onze blog over social media advertising als je meer wil weten over het adverteren via social media.

Instagram influencer

De Instagram influencers doen dit het beste: in 2019 is het aantal influencers het hardst op dit platform gestegen met maar liefst 26%. Het is bij deze platform aan te raden om een influencer met minimaal 10.000 volgers te kiezen. Naast de Instagram influencers, wordt dit ook goed gedaan op Pinterest, LinkedIn en YouTube.

03.

Soorten influencers, welke zijn er?

Naast de verschillende interessegebieden en kanalen waarop de influencers zich kunnen bevinden, zijn er ook verschillende influencersoorten gebaseerd op aantal volgers?:

Mega influencers

Dit zijn de grote sterren op social media. Het zijn echte beroemdheden met miljoenen volgers. Voorbeelden zijn Kylie Jenner of Monica Geuze. Deze mensen kun je inzetten voor het vergroten van jouw naamsbekendheid.

Macro influencers

Macro influencers hebben honderdduizend tot miljoenen volgers. Hiermee kun je ook naamsbekendheid genereren. Daarnaast zijn deze mensen actief bezig met de posts die zij naar voren brengen.

Influencer marketing is de key tot bereik

Meso influencers

Als je voor een goedkoper variant wil gaan, maar nog steeds iets wil bereiken dan zijn meso influencers perfect voor jou. Het gaat hierbij om vijftigduizend tot honderdduizend volgers. Ook tonen meso influencers meer energie, commitment en bijdrage tijdens het influencen van jouw merk.

Micro influencers

Dit zijn influencers die gespecialiseerd zijn binnen een bepaalde niche. De engagement ligt hier hoog en deze influencers zijn precies op de hoogte van alles. Hierbij gaat het om vijfduizend tot vijftigduizend volgers.

Nano influencers

Als laatst zijn de nano influencers, dit zijn mensen met volgers onder de vijfduizend. Ze hebben vaak kennis over een bepaald onderwerp en zijn daar gespecialiseerd in. Hun betrouwbare volgers zijn dus ook alleen gericht op een erg klein deel van de markt.

04.

Vlogs maken binnen influencer marketing

Vlogs is een hele bekende methode binnen de influencer marketing. Inmiddels bestaan er duizenden vloggers die dagelijks een filmpje maken over hun leven. In vlogs wordt er vaak verteld over een product, dienst of merk. Hoe worden ze gemaakt? Het volgende stappenplan geeft dit goed weer:

 1. Zorg voor goede apparatuur
 2. Maak een overzicht van jouw dagelijkse gebeurtenissen, gebruik unieke hoogtepunten en producten/diensten/merken waarover je gaat influencen
 3. Kies een onderscheidende manier waarop je dit wil overbrengen
 4. Denk na over je achtergrond, de posities, het licht en hoe je in beeld wordt gebracht
 5. Zorg voor een variërend aanbod
 6. Wees jezelf
 7. Edit jouw filmpje als een pro
 8. Publiceer jouw vlog

Check dit artikel als je meer wil weten over het maken van vlogs.

05.

Voor- en nadelen van influencer marketing

Influencer marketing is de key tot bereik

Het geeft je naamsbekendheid

De influencers hebben een bepaald bereik dat vaak relatief groot is. Ook zit er een bepaald vertrouwen tussen de influencer en de volgers waardoor alles wat de influencer communiceert als geloofwaardig overkomt. Er is een sterke band tussen de partijen.

Door jouw product te promoten, vergroot je de kans op bekendheid, overtuiging van de boodschap die je naar de doelgroep overbrengt en de conversie (actie) wordt hoger.

Het geeft je toegang tot niches

Je bereikt een specifieke doelgroep. Er zijn verschillende influencers die zich op verschillende niches kunnen richten met verschillende interessegebieden.

Doordat zij zich op een specifieke interesse focussen, weet je ook zeker waar de doelgroep geïnteresseerd in is. Hierdoor kun je doelgericht werken.

De verkeerde influencer is ook een verkeerde imago

Je invloed kan verdwijnen als de influencer een misstap maakt. Deze mensen hebben een voorbeeldfunctie, maar als die niet wordt nageleefd, kan dat nogal wat ophef in de media veroorzaken. Merken die de influencer steunde komen dan ook onder het vuur te staan en het tast je bedrijfsimago aan. Je wordt gedwongen om de overeenkomst met de influencer dan stop te zetten.

Zijn de resultaten meetbaar?

Het kan lastig zijn om na te gaan of de ondernomen acties van de influencer ook daadwerkelijk heeft geholpen. Het is moeilijk meetbaar. Als je omzet is gegroeid, kan dit namelijk door zowel de influencer zijn als jouw huidige marketingcampagne. Het is lastig om een waarde toe te kennen aan de verschillende mogelijke resultaten die jouw influencer behaald, denk maar aan de likes, volgers, shares, aankopen, etc.

Next week in topic: Business

De influencer marketing is een redelijk recent, maar groeiend en populaire strategie. Een wat oudere, traditionele en ook populaire strategie is direct marketing. Volgende week gaan we het daarover hebben dus hou de business blogs in de gaten!

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

De kracht van copywriting

De kracht van copywriting

Benut jij al de kracht van copywriting? En hoe word je nou zelf een goede copywriter? Hier vind je de antwoorden op deze vragen!

Hoe begin je met SEA?

Hoe begin je met SEA?

Wil je met jouw website bovenaan de zoekmachines staan en meer verkeer halen naar jouw website? Dan is SEA wellicht een oplossing voor je website. Maar wat houdt SEA precies in? En hoe begin je ermee? Wij leggen het uit.SEA Wat is SEA?Een snelle manier om bovenaan de...

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Wil je een Etsy shop openen? Het is makkelijker dan je denkt! Hier vind je alles wat je moet weten over het openen van je eigen Etsy shop.